Jatulien maa

Lisää
29.07.2018 18:36 #40947 : Jukkis
Jatulien maa kirjoittanut Jukkis
Mikä etten alottas (taas) uuttaketjua aiheesta jota on vatvottu varmaan jo vuosikymmen eli näitä leväluhta ym juttuja. Tällä kertaa on apuna toi Vierasperäisiä muinaisnimiä joka on yllättävä'n pätevä teos ja antaa ymmärtää että vanhin kerrostuma eteläpohjanmaan nimistä olis kelttiläisperäistä sanastoa.

Viimeksihän me jäätiin jumiin tonne kun me etittiin sitä satamakylää ja siellä mettässä kulki se mettätien kokoinen vanhavanha -tie joka vanhana kirkkotienä tunnetaan. Edelleen yllättävän hyvässä kunnossa. Luulisin että se menee siitä sit kempintielle mut nyt tulee yks juttu et se varmaan menee kohti ooperia mutta haarauma tunnetaan Fronkan metsätienä.

Kirja mainitsee että eräs merkittävimpiä vierasperäisiä nimiä eteläpohjanmaalla sillä siihen sisältyy kelttiläisperäinen Frank nimen muoto. […] merkitys esim muinaisskandinaavinen frakki (häikäilemätön) joka tarkoittaa rohkeaa. Oli ennen kuuluisa viikinkipäälikkökin Fraki; tautri Tafastolonti ”kuollut hämeenmaassa”
Mulla on kutina että tää nimi on jonkinlainen sotapäällikön arvonimi tai sitten se viittaa sotatiehen tässä tapauksessa. Tää Fronkan metsätiehän ei muuten johda mihinkään ja on muutenkin vähän kummallinen mettätie joka ei oikeestaan ala mistään eikä lopu mihinkään mut kun lähellä on tollanen kun Kirkkokuja vois aatella niitten olleen aikanaan samaa tieverkostoa. Ilmeisesti on ollu muinainen järvi joka on pannut tien mutkitteleen niin pitkin mettiä kun se omana aikanaan on ollut rantatienä.

Tää on mielenkiintonen juttu, koko ajan tulee muinaista tieverkkoa esiin enemmän ja nyt kun voi tsekkailla paikannimiä jotka jää matkan varrelle, kuvio hahmottuu. Täytyy muuten nakata toi kirja Anterolle jossain kohtaa, se varmaan saa siitä irti vähän enemmän

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.07.2018 19:57 #40948 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Jatulien maa
Jatuli tarkottaa keihästä ja se tulee kelteiltä. Sivu 284.

goo.gl/Y36JMZ

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.07.2018 22:25 #40950 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jatulien maa
Näyttää siltä että pohjanmaalla on aikanaan asustanut kansa joka on paljon ottanut nimistöönsä kelteiltä, tai pikemmin länsigooteilta ja sittemmin tämä kulttuuri on vaan kadonnut. Tilalle astuivat sitten satakuntalaiset ja saamelaiset mutta se on eri juttu se. Sitä en tiedä minäkään keitä tämä metelinkansa on ammoin ollut, kun heihin ei ole mitään johtolankaa.

Anyway, on tapahtunut paluu juurille eli salatieteisiin ja lueskelen tässä vapaamuurarien alkua kirkonrakentajien killoista. Sana Kil on kelttiä ja tarkoittaa kirkkoa - kuten se joku satakuntalainenkin totes joka kirjassaan näitä killaisia ym jahtaili. Sana kilta tulee muuten myös tästä, eli rakennusyhteisö joka rakensi nimenomaan kirkkoja. "Killi ja Nalli kirkonrakentajina" jne.
mutta tää kiinnostaa mua sen takia että siitä juontaa sana kiila joka norjaksi tarkoittaa vuonoa kun se työntyy kiilana sisämaahan. Mutta se tarkoittaa myös kolmiomaista maa-alaa ja tässä kohtaa sano Hox noitten 33-juttujen kanssa kun ne aina tuppaa muodostaan kolmion ja lähtee ja päättyy kirkkoihin. Tokihan Kil sanana tarkoittaa pyhää paikkaa ja on vain evoluutiota että siihen on sittemmin tehty kirkko lehdon päälle. mut oli miten oli, tää avas kokonaan uuden maailman.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.07.2018 23:49 - 31.07.2018 13:43 #40951 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Jatulien maa
Kelteissä on se ongelma, että Eurooppa oli väärällään niitä. Suomessa on kai vaikuttanu montakin porukkaa, mutta niitä on kai mahdoton jäljittää kun finnjävel elikkä tsuhna haluaa antaa vieraalle kansalle ihan oudon nimen. Se ei saa muistuttaa sitä, mitä muut käyttää, vaan sen pitää olla jotain ihan muuta.

Jos tästä ajasta ei säily muuta kun niitten omia juttuja, niin historioitsijat ihmettelee vielä sormi perseessä, että ketä vittua nää kaikki ruottalaiset ja venäläiset oikein on.

Mä oon muuten erityisen ylpee sivulta 292 alkavasta arjalaismyytin käsittelystä. Harvoin on tapettu yhtä sitkeetä riesaa yhtä kätevästi.
Viimeksi muokattu: 31.07.2018 13:43 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 08:42 #40955 : tarja
Vastaus käyttäjältä tarja aiheessa Jatulien maa
Mielenkiintoinen aihe. Kelttiläiset kansathan asuttivat käytännössä koko eurooppaa kunnes germaaniset heimot ajoivat heidät pois tieltään ja mahdollisesti sekoittuivat näihin. On enemmän kuin todennäköistä, että myös täällä Suomen alueella on asunut samaa heimoa ja todennäköisesti asuu vieläkin sekoittuneena nykyväestöön. Uskon, että olet oikeilla jäljillä ja että tutkimalla kelttiläisien sanojen esiintymistä, voidaan selvittää maamme varhaista asutushistoriaa.

Gootteja pidetään yleisesti itägermaanisena kansana joka on peräisin Veiksel joen itäpuolelta. Varhaisimmat maininnat on jostain ajanlaskun alusta. Saman kansan sanotaan eläneen myös Mustanmeren rannikolla. Goottikansat näyttelivät merkittävää roolia Rooman valtakunnan luhistumisessa. Erityisesti Vesi-nimellä itseään kutsuneet Visigooti joita myös ennen tavattiin kutsua Länsi-Gooteiksi, kunnostautuivat tässä ja ryöstivät jopa Rooman kaupungin vuonna 410 ja perustivat oman valtakunnankin Etelä-Ranskan ja Pyreneiden niemimaan alueelle, joka kukistui vasta vuonna 711 kun muslimit valtasivat alueen.

Vesi sana saa tietysti miettimään, että voisiko tällä kansalla olla yhteyksiä fennoihin. Kyseinen kansa liikkui varmasti veneillään pitkin rannikkoja ja järviä sekä jokia pitkin ympäri Eurooppaa. Niin sanottu Viikinkien idäntiekin Itämeren ja Mustanmeren välillä on varmasti ollut heidän hallussaan. Mutta ovatko Gootit myös kelttiläinen kansa ? Paljon mahdollista ja jopa todennäköistä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 09:05 #40957 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jatulien maa
Mun intressit on tietenkin vähän vielä pienemmät, kun tutkiskelen sitä yhtä ja samaa aluetta jossa nää tanskalaiset olis voinu astua maihin. Ekaks on se hylätty rantakylä siellä jokikylän liepeillä. Huomasin siellä tälläsenkin kiveyksen joka menee poikittain muihin muureihin nähden ja on ilmiselvä kivetty rantavalli.Sitten on vähän pohjoisemmassa tämä Fronkanmäki, mutta joka selvästi on saman tieuran varrella kun etenee jokivartta pohjoiseen. Ilmeisesti siitä on ammoin kulkenut tiepohja silloin rautakaudella. Se mihin ne menee ja mistä ne alkaa on selvitettävissä kivikasojen avulla sillä ne yleensä on ryppäinä ja ilmaisee kylät.Sitten on tietenkin näiden kahden asettaminen sen aikaiselle kartalle. Rantakylä vihreellä ja fronkanmäki punaisella.ja nyt me päästään sitten kansanlegendaan Frostesta joka kaatui sotakentällä. Missä määrin Fronkka ja Froste edustaa samaa, toinen on arvonimi joka annetaan sotapäällikölle ja toinen ruhtinasta tarkoittava nimitys. Sitten on enää Leväluhta siinä 8km päässä, Aittomäki niin ikään ja mielenkiintoista tosiaan että Aittomäki on sekin jotain kelttiä ja ilmaisee sen olevan "polttomäki" jonka on arveltu liittyvän kivikasojen polttohautaukseen. Ainoa vaan että he eivät haudanneet polttamalla vaan hautaamalla joten polttomäki tulee jostain muusta -mahdollisesti poltetusta kylästä?
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 14:05 #40963 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Jatulien maa
Löytyykö muuten siitä kirjasta "köpinki"? Ei köppääne joka tarkoittaa, sanotaan se nyt täällä, "ylimielistä, ylypeää". Köpinki on Tervajoen muinaisaikainen nimi ja jos nyt oikein muistan, tarkoittaen markkinapaikkaa joka siinä Aittomäen vieres on ollut. Lisäksi viikonvaihteessa oli www.kopinginmarkkinat.fi/ jonka nimi perityy tuolta 2000 vuoden takaa menneisyydestä, kun meri vielä ulottui Aittomäelle asti.

Minä uskon että Aittomäen nimi liittyy raudan tmv. valmistukseen, lähettyvillä kuten Hiiripellolla on ollut rautamasuuneja ja siihen liittyvää tekniikkaa.

Kirjaa olisi tosiaan mukava vilkaista, minulla on Ilmajoen murresanakirja "Suun muutetta", joka on tosin lainassa nyt mutta täytyy hakea pois. Siinä oleviin sanoihin toki voisi verrata...

Kuunnelkaapa Asun Jussin sanoittamaa ja säveltämää sekä Eero Piirron esittämää laulua, löytyykö kelttejä:


Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 14:07 #40964 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Jatulien maa
Sun kannattaa keskittyä yhteen asiaan, että saat jostain kiinni. Alota vaikka ihan kotikulmilta kun sieltä löytyy hyvä viikinkiaikanen mysteeri.

seura.fi/asiat/historia/mita-arkeologiset-tutkimukset-tuleva...jastamaan-hameen-viikinkimenneisyydesta/
blog.kansanperinne.net/2011/11/viikinkien-sotaretki-hameeseen-vuonna.html

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 19:24 #40967 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jatulien maa
Ei löytyny suoraan Köpinkiä mutta Kopsläth löytyi jossa maininta: "Cop (muinaissaksa) merkinnyt kunnasta, köykkää, könnästä eli merkitsisi metsäluhtaa. Ristimme Laihian Copslethin vaikkapa köykänkedoksi tahi Könkänaukeaksi. Nykyruotsin Köpsslätt (kauppa-aukea) Tätä olettaamusta vastaan sotii että samassa manttaaliluettelossa jossa Köpsläth esiintyy, on talo Köpick (nyk Kööpikkä), myöhemmin usein Kiöpick, jopa Kiöping joka selvästi tietää Kaup - Koop - Kööp vaihetta.

Oliko sekavaa? Siks tää onkin niin lumoovaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 20:25 #40968 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Jatulien maa
Noiren ruottinkielisten nimien kanssa pitää olla tarkkana ettei niitä käännä suoraan suomenkielelle. 1980 luvulla kun työskentelin vielä mainosalalla, Vaasan seudun kunnat päätti tehdä useamman tuhannen painoksen esitteen ja he tilasivat työn suurelta ja mahtavalta Helsinkiläiseltä mainostoimistolta, joka ryssi koko työn. Nämä eivät tienneet eivätkä kysyneet että paikkojen ja pitäjien suomen kielen nimet ovat paaljon vanhempia kuin ruotsinkieliset nimet. Mainostoimisto ei ottanut selvää ja tilaaja ei kertonut tätä, lieneekö edes tarkastanut vedosta. Helsinkiläiset olivat kääntäneet oma-alotteisesti ruotsinkieliset nimet suomenkielelle ja koko virhe meni silleen painokoneeseen. Joku oli sitten hoksannut uunituoreesta esitteestä että suomenkieliset paikannimet ovat päin persettä. Siitä nousi iso äläkkä ja tietysti paikalliset mainostoimistot olivat riemuissaan, mitäs teettivät etelän kolloilla. Suuri ja mahtava Helsingistä joutui riidan päätteeksi nöyrtymään ja korjaamaan virheensä sekä maksamaan koko lystin uudelleen painamisen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 20:43 #40970 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jatulien maa
Joo, mulla olis sellanen tunne et tuon muinaisen sodan pitäisi näkyä myös jollain lailla paikannimistössä. Tämä fronkka oli ensimmäinen vihje mutta seuraava voi olla kiven alla, koska jos tää nimistö on annettu, se on jotain muinaista germaanikieltä jonka selvittäminen voi käydä työstä. Hyvä puoli kyllä että aluetta voi vähän maantieteellisesti rajata.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 21:03 - 30.07.2018 21:09 #40971 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Jatulien maa
Kotisedulla toi nimien selvittäminen onkin helpointa, koska voi kiertää kyselemässä ajan kanssa.

Mä alottasin isojen järvien rannoilta, koska viikingit kuiteskin voitti sen sodan oikeesti ja niille on ollu luontevaa alottaa laivaliikenne. Voimasuhteet ei ollu ollenkaan otolliset sille hämäläiselle sankaritarulle.

Ihan ekaks kannattais selvitellä miten näsi vois liittyä viikinkeihin, koska sitä on ollu liikkeellä paljon, mutta sitä ei oo osattu jäljittää.
Viimeksi muokattu: 30.07.2018 21:09 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.07.2018 21:25 - 30.07.2018 21:28 #40972 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Jatulien maa
Tuolla on englanti-viikinki-sanakirja.

www.yorku.ca/inpar/language/English-Old_Norse.pdf

Tuolla on kielikurssi.

notendur.hi.is/haukurth/norse/
Viimeksi muokattu: 30.07.2018 21:28 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.08.2018 16:11 #41009 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jatulien maa
On toi niin hulppee kirja et täytyy tunkee ittensä yhen tuttavan kesämökille pariks päiväks ton teoksen kanssa. Sillä siitä ei selviä yksinomaan tää muinainen taistelureitti vaan myös matkan varrelle jääneet paikannimet niitten alkuperäisessä merkityksessä - tai miten ne onm saatettu nimetä taistelunkulun mukaan.

Ittehän oon ettiny sitkeesti Snaer vanhaa jossa snaer tai snö vanhoissa skandinaavisissa kielissä on luettu lumeksi. Koska vanha on vastaavasti arvonimi olis ollu joku Lumen suku joka on ehkä kaukaa haettua. Törmäsin kummiski Hrolfs saga kraka -kronikassa nimeen Hvit joka saagan mukaan oli suomalaiskuninkaan tytär (finna konungs). Englantilaisversiossa käännetty lappalaiskuninkaan tyttäreksi joka voi tietenkin olla ajatuksellisesti lähempänä kun tapahtumat tuntuis liittyvän noitimiseen että Ruijan alueelle Finnmarkiin. Anyway, hvit tarkoittaa valkoista tai "viti" valkoista. Tästä tää meiän kirja rakentaa polun nimeen Huida tai sen laihialaiseen versioon Huita joka alkujaan on kirjoitettu Hwita. Huidahan on sikäli mielenkiintoinen nimi ittessään että Messeniuskin puhuu noitanainen Huldasta joka tosin on saatettu ottaa vanhasta testamentista.
Tämä kyllä antaa osviittaa että jos jotain Snaeria etsisi, niin pitäis kai kattoo nimee Witikka tms.

Laihialla on myös Hulmin niityt josta 1800-luvulla tuli kasarmialue. Mitään sen nimistä taloa tai torppaa ei siellä ikinä tiedetä olleen ja jopa sukunimikin on kadonnut seudulta aikaa sitten. Nimi kkyllä tunnetaan jo 700-luvulta riimuistakin. mainita vois sekin kuriositeettina että väliin jäävä Huissi olis hollantia mutta eipä liity tietenkään tähän asiaan. Toivotaan et alkuviikolla olisin viisaampi tässä asiassa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.08.2018 21:27 #41014 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Jatulien maa
Hulmi on tuttu paikka tai paremmin sen tanssipaikka, jonne suunnattiin pienessä pöhönässä kesäisin perjantaina tansseihin. Jukajalla käytiin kaljalla ja vielä Laihian keskustassa kapakassa, jolla oli komealla kalskahtava nimi. Hulmilta on mukavia muistoja, mutta niistä toiste. Laihian keskustasta se on vajaan kilometrin päässä Vaasaan päin ja siinä oli vierekkäin kaksi huoltoasema, Kesoil ja Teboil. Tanssilava oli Hulmin puistossa ja puiston perällä oli isoo talo jota muistaakseni kutsuttiin kapteenin taloksi. Hulmin paikkeilla myös Laihianjoki ja Kyrönjoki kohtaavat poikkiuomalla jonka toinen pää on Tervajoella.

Witikka, vitikko (Wiinikka oli kuljetusliike) on tuttu nimenä jota en nyt tässä saa päähäni missä. Vierikko täällä Nopassa saattaa liittyä myös tähän nimeen. Muistat varmaan sen kummitustalon... Löytyykö muuten "vittinkiä" ja "vitiäinen". Vitiäisjärvi on täällä kilometrin päässä, mutta Vitiäisvuori on lähempänä Huissia ennen Tipulinkalliota. Se sijoittuu samalle muinaisrannan viivalle kuin Pässilä.

Könnin sukukirjassa kerrotaan könnin nimen olevan vanhaa suomea tarkoittaen "hurskasta". Nimi olisi tullut läheisestä könninluomasta... Paikasta käytettiin myös ruottinvallan aikana nimeä Köningsback jonka on hiljattain vihjattu tarkoittavan "kuninkaan paikkaa"... Kauhajoella Hyypässä on taasen könnö...

Löytyykö nimeä "koiri", "kalmo" tai "kalamoo"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.188 sekuntia