× Sekalaisissa puhutaan... no sekalaisia.

talvihorros

Lisää
23.01.2012 22:44 #11377 : Jukkis
talvihorros kirjoittanut Jukkis
Tässä pitäisi saada juttuihin potkua mutta ei oikein irtoa. eikä tunnu lähtevän oikein keltään. tuossa kun kierrellyt nettiä niin yhtä' hiljaisia on muutkin saitit kun tämä. parturikin tuossa valitteli ettei näin hiljaista kuukautta ole ollut aikoihin.

mulla on tunne että se on jotenkin hormonaalista. eletään talvihorroksen aikaa, joka näkyy sellaisena vaisuna apatiana. Horros toimii ainakin henkisellä puolella. Perimätiedot vihjaa että muinaiset ihmiset olis nukkuneet jopa konkreettisesti talviunta pohjoisilla pallonpuoliskoilla, mutta ei kai sentään?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2012 06:00 - 24.01.2012 06:00 #11378 : caratta
Vastaus käyttäjältä caratta aiheessa talvihorros
Tuossa hiljattain oli uutinen henkilöstä, joka todistetusti nukkui talviunta useamman kuukauden ajan. En enää muista kyllä, mistä sen luin. Tarkemmin ajateltuna ei olisi yhtään hassumpaa nukkua tämän kylmän ja pimeän kauden yli. Varmaan kesäkin tuntuisi pidemmältä, kun pitkän talven nukkuisi pois.
Viimeksi muokattu: 24.01.2012 06:00 caratta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2012 07:14 - 24.01.2012 07:14 #11382 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa talvihorros
Mistä sen tietää, vaikka talviuni olisi evoluuttinen jäänne jostain tuolta cro-magnonin ihmisen ajoilta? Nykyihmisellä ei tuollaista kykyä ole, koska hän on lajina suhtkoht nuori eikä ihmisruumiin fysiikka sitä salli. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö aivoissa olisi mukana vanhempia kerrostumia joissa tuo kyky eläisi piilevänä.

On kenties syntynyt kompromissi; aivot vetää säästöliekillä ja välttelee turhia innostuksen puuskia
Viimeksi muokattu: 24.01.2012 07:14 Jukkis.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2012 08:03 #11384 : hiidenhirwi
Vastaus käyttäjältä hiidenhirwi aiheessa talvihorros
Säästöliekki on onneksi älytty muuntaa sairaudeksi ja kutsua sitä kaamosmasennukseksi ja syyllistää ihmisiä sillä. Näillä leveysastella asuminen vaatii omat sopeutumisensa fysiologisesti niinkuin henkisestikin, joten ihmisten piiskaaminen väkisin samoihin tuloksiin talvella kuin kesällä on joko ajattelemattomuutta tai silkkaa sadismia B)

Talvella pitäisi pystyä juonimaan uusia metkuja ja kuvioita lyhyen kesän varalle, eikä polttamaan itseään loppuun pimeydessä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2012 08:38 - 24.01.2012 08:43 #11387 : Jore
Vastaus käyttäjältä Jore aiheessa talvihorros
Talviuni evoluution jäänteenä on ihan mielenkiintoinen juttu. Onhan ihmisessä aika poikkeava määrä rasvaa ja se on jakautunut aika eri tavalla kuin monilla muilla kädellisillä. Enemmänkin ihmisen rasvapitoisuus ja rasvakudoksen jakautuminen viittaisi vahvasti vesinisäkkäisiin. Siitä joskus myöhemmin...

Samoin talviunta nukkuvilla nisäkäslajeilla on paljon ns. ruskeaa rasvaa, jota ihmisillä on lähinnä imeväiskaudella. Tässä voikin olla pieni jäänne evoluutiosta!
Ruskean rasvan määrä kasvaa ennen talviuneen vaipumista. Oleellinen kudos talviunen kannalta. Kylmän alueen nisäkkäilla sitä tavataan varsin paljon. Samoin on näyttöä siitä, että kylmässä paljon oleskelevilla ihmisillä ruskean rasvan määrä on suurempi kuin lämpimän ilmaston verrokeillaan. Avantouinnin väitetään ruskeaa rasvaa aktivoivan.

Avaruuslentäjillä taitaa olla yksi suurimmista haasteista lihas- ja luumassan ylläpito painottomuudessa. Sama ongelma ilmenee pitkän vuodelevon aikana. Talviunta nukkuvat lajit ovat kukin tahollaan ratkaisseet ongelman, esim karhuilla ei osteoporoosia tavata talviunen jälkeen.

Komppaan täysin hiidenhirweä tässä valoasiassa. Se näyttäisi olevan elimistön säästöliekin selitys. Kyllähän sen nyt kaikki huomaa syksyisin, että alkaa virta loppumaan ja kevättalvella taas on uutta virtaa. Onkohan sama ilmiö myös eteläisen pallonpuoliskon asukkailla?
Viimeksi muokattu: 24.01.2012 08:43 Jore.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2012 11:36 #11392 : hiidenhirwi
Vastaus käyttäjältä hiidenhirwi aiheessa talvihorros
Joskus vitsailinkin, että pitäisi olla herätyskello, jossa olisi kahdentoista tunnin sijasta kaksitoista kuukautta ja voisi laittaa maate talvipäivänseisauksena ja herätyksen vapulle.

Esi-agraarisessa yhteiskunnassa talvihan on ollut ainakin jossain määrin lepo/horrosaikaa, mikäli talvivarastoja oltiin saatu riittävästi kartutettua. Kylmässähän energian kulutus kasvaa merkittävästi, joten turha huhkiminen on ollut kuolemaksi.

Vinhasti alkaa vain ajatus laukkaamaan juurikin ihmisen ja karhun mytologisesta veljeydestä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2012 15:18 #11395 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa talvihorros
Eikös pohjoisilla kansoilla karhu ole mieluummin ollut esi-isä? Muistuma karvaisista neandherdaleista tai jotain. Nämä kehon evoluuttiset rappeumat on mielenkiintoinen aihes – kuuleman mukaan saamme siitä artikkelin kevään lehteenkin – mutta on myös evoluuttisia jäänteitä aivan varmasti mielen tasollakin. Niiden määrittäminen on tietenkin vaikeaa. Onhan aivoillakin miljoonan vuoden evoluutio takanaan ja aivojen kerrostumat menevät kauas niihin aikoihin kun kuljimme vielä neljällä jalalla, ja makailimme kenties talvet horroksessa.Ehkä me teimme sitä vielä silloinkin kun olimme jotain ihme homo erectuksia.

Ehkä tuo talven säästöliekki, kaamosmasennus ym on muistumia niistä ajoista. Sekä se inhottava luonteenpiirre että syksyllä alamme vaistomaisesti syödä enemmän kuin pitäisi, täyttääksemme ravintovarastojamme. Sinänsähän kaamosmasennukseen on jo olemassa oleva lääke. Suklaan tiedetään piristävän ja poistavan alakuloa. Eihän se sattumaa ole, että jouluisin vaihtelemme suklaarasioita keskenämme.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2012 21:56 #11402 : Kontiainen
Vastaus käyttäjältä Kontiainen aiheessa talvihorros
Tuntuu vievän tuo d-vitamiini mennessään koko kaamosmasennuksen. Sitä pitää vaan vetää runsaalla kädellä, vaikka 40 mg päivässä. Mutta sehän onkin auringon valossa kehittyvää kamaa, joten ei kai ihme että pimeällä kelillä joutuu tankkaamaan purkista.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.01.2012 17:24 #11412 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa talvihorros

Jukkis kirjoitti: Ehkä tuo talven säästöliekki, kaamosmasennus ym on muistumia niistä ajoista. Sekä se inhottava luonteenpiirre että syksyllä alamme vaistomaisesti syödä enemmän kuin pitäisi, täyttääksemme ravintovarastojamme. Sinänsähän kaamosmasennukseen on jo olemassa oleva lääke. Suklaan tiedetään piristävän ja poistavan alakuloa. Eihän se sattumaa ole, että jouluisin vaihtelemme suklaarasioita keskenämme.


Onhan meillä vanha lääke keripukkiinkin. Ruusunmarja nimittäin. Siksi ihmiset ovat alun perin vieneet ruusupuskan pistokkaita mukanaan kun ovat muuttaneet uusiin paikkoihin. Varsinainen tarkoitus on vain päässyt unohtumaan jossain välissä ja keripukista on kärsitty puutarhan puskista huolimatta. Ruusunmarja on jopa luokiteltu uudelleen myrkylliseksi, koska sen C-vitamiinipitoisuus on niin korkea, että jo muutama riittää panemaan mahan löysälle.

Lisäksi esivanhemmillamme olisi ollut talvisin käytössään joka puolelle levittäytynyt kotoperäinen C-vitamiinivarasto eli lumen alla säilyvät pihlajan marjat, mutta linnuthan niitä söivät samaan aikaan kun esivanhempiemme hampaat irtoilivat.

Ihminen on niin fiksu, että kärsii paljosta sellaisesta, mistä ei tarvitsisi kärsiä, koska se on perinne. Kaamosmasennus kuuluu asiaan, joten suurin osa porukasta potee sitä uskollisesti joka ikinen talvi ja hämmentyisi jos se katoaisi itsestään.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: hiidenhirwi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.02.2012 10:34 #11515 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa talvihorros
Kyllä tuo apatia on näkynyt tälläkin palstalla siitä asti kun nuo tulipalopakkaset leimahtivat. Tavallisesti olen alkanut toimimaan veturina ja vedellyt liudan keskustelunavauksia, mutta nyt ei oikeen irtoo ittestäkään. Katselin muuten kävijätilastoja ja näkyi tapahtuneen melkein 50% kato viime kuussa. Näyttäs siltä että jengillä ei oo intoo ees surffata netissä. Nyt onkin oivallinen tilaisuus testata että kun muuttuu suojalle, ja aurinko lämmittää, tapahtuuko käyrissä heti nousua.

Ei sillä, ei nää ilmastot oo ihmiselle. Tälläistä ei pitäs kokee kun telkkarin kautta kun kattelee dokkareita Stalingradista

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.02.2012 05:43 #11555 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa talvihorros
Itse koin kipinän pienentyneen heti kun päivä alkoi pimenemään ja pakkaset alkoivat, muutenkin huomannut vuosien varrella että täysi nollaaminen ajatustasolla tekee hyvää, kevättä odotellessa ja varsinkin sitä että pääsee saariston lukuisia saaria tutkimaan...

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.02.2012 11:45 #11558 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa talvihorros
Joo, kyllä sen näkee ihan tältäkin palstalta että heti alkoi herätä henkiin, kun mittari laski. seikka jota muuten olen aina jaksanut ihmetellä. Missä kaikki on netistä tulipalopakkasten aikana? Vissiin hiihtämässä, luistelemassa, rakentamassa lumilinnoja ja kelkkailemassa. hankkimassa poskille punaa. Sitten kun on oivallinen ulkoiluilma suojakeleineen, kaikki istuu kotona ja nuohoo netissä :cheer:

ja toisin päin: kun kesällä on oikein helle, nettiaktiviteetti lisääntyy, vaikka kaiken järjen mukaan jengin pitäisi olla uimarannoilla?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.04.2012 17:05 #12332 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa talvihorros
Näkyy hei talvihorros päättyneen. Kävin tossa vaklaamassa kävijätilastoja, ja nyt on sellainen fanfaariuutinen, että viime kuussa paukahti sitten 10 000 kävijän haamuraja sivustolla rikki. Juttu jota ainakin itse olen odottanut jo hyvän aikaa. Käyrät on sen verran noususuhdanteessa edelleen, että en ihmettelisi vaikka tässä kuussa olisi jo 11 000 kävijää.

Tässähän pitää kohta alkaa skarppaan että mitä kaikkea tänne jokeltaa, kun kuitenkin sivustoa luetaan yllättävän aktiivisesti

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.04.2012 17:20 #12333 : Narian
Vastaus käyttäjältä Narian aiheessa talvihorros

Jukkis kirjoitti: Tässähän pitää kohta alkaa skarppaan että mitä kaikkea tänne jokeltaa, kun kuitenkin sivustoa luetaan yllättävän aktiivisesti

Ei kannata. Parasta läppää irtoaa, kun ei turhia skarppaa.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: julsei

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.04.2012 21:13 #12343 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa talvihorros
Sanoisin että sana kiertää..

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.149 sekuntia