Tänään on se päivä kun muija roudaa mua pyöriin pitkin hautausmaita sytytteleen kynttilöitä. Ei siinä muuta vikaa mutta poiskin ne on sit käytävä keräämässä. Sinänsä kun olen vähän taikauskoonkin päin kallellaan, uskon että se todellakin on Día de los Muertos - kuolleiden päivä. Eli se vuorokausi jolloin vainajahenget vierailee maanpäällä ja kun ei tässä muutakaan, muistelen yhtä varsin erikoista kuolleiden päivää.

Ei se erikoinen yö oikeastaan tapahtunut pyhäinpäivänä. Taisi olla vähän aiemmin, paljonko, en nyt enää muista mutta jotakuinkin pari kolme yötä aiemmin. Eikä me oikeata päivää enää tiedetäkään, koska meitin pyhäinpäivä liikuskelee kuukalenterin mukaan ja onhan sitä itte kalenteriakin rukattu eri vuosisatoina uuteen uskoon. Päivä ei välttämättä enää ole alkuperäisellä paikallaan.

ghosts.0.0

Bööö...

Anyway, olin jakamassa sanomalehtiä Pispan Palvelutalolla kun väliovi avautui nenäni edessä ittekseen eikä tarttenu vetää ovenrivasta. Olipa ystävällinen ovi. Sit vasta aloin tajuaan että se ei ole mikään automaattiovi joka avautuisi. Siinä on vaan saranassa ilmapumppu että kun sitä vetää, sitä ei tartte vetää voimalla hauraankaan vanhuksen, koska ilmapumppu tekee siitä kevyen. Mutta siinä on koko oven niksi ja sen ei pitäisi itsekseen avautua. Vähän kun joku henkimaailman olento olis sen mulle avannut. Sinänsä sellanen vanha rakennus, jossa mummuja on eri vuosikymmeninä kuollut mittavat määrät, on looginen kummituspaikka. Vanha rakennus, ollut käytössä ties kuinka monta vuosikymmentä ja taatun kolkko, olkoonkin että se oli juuri rempattu isolla rahalla ja tehty just näitä uusia oviakin. Itse asiassa niin eksoottinen paikka että aikanaan kuvasin sitä kännyllä ja tein siitä taustat sille tyhmälle avaruuselokuvalleni. Sehän oli mitä passelein avaruusalukseksi.

Oikeastaan siinä on alla Hyhkyn keskiaikainen kylä, mutta se nyt ei liity tähän.

Kun juttu oliskin ollut tässä mutta loppupäässä menin vielä Epilän vanhalle nahkatehtaalle. Sehän on kanssa tosi vanha rakennus. Kävin siellä muuten ekan kerran vuonna 1979 kun siellä vielä oli bändien treenikämppiä, nythän ne on kaikki asuntoina. Siellä tapahtu sama eli hissin ovi aukes ittekseen kun olin siihen astumassa. Silloin tuli mieleen että ilmassa on tosiaan jotain merkillistä. Kuin kaikki sähkölaitteet ovissa ja hisseissä renailis just tänä yönä. Tästä syystä tämä yö on hitsautunut ikuisesti mieleeni.

En nyt muista oliko juuri tämä samainen yö vai joku toinen kun ala-pispalassa oli se kerrostalo jossa hissi - tai hissit - ajeli ittekseen yökaudet. Sehän on sinänsä vanhojen hissien helmasynti kun niiden releet alkaa mennä. Olin jossain kolmannessa pistämässä aviisia sisään kun hissi ajelutti itteensä siihen kerrokseen ja avas ovet selkoselälleen kun toivottaakseen kyytiin. Pettyneenä se sit sulki ovensa ja lähti kohti kellarikerrosta, toivoen varmasti että allekirjoittanutkin olisi samassa kyydissä kohti pimeää öistä kellarikäytävää. Tämäkin niin jäi mieleen että aamusella jopa googlasin onko joku aikanaan tapettu siihen rappukäytävään tai kuollut muuten. En ole koskaan sulkenut pois kummittelun mahdollisuutta.

Ja tottakai uskon ajatuksen kuolemanjälkeisestä elämästä. Elämä itsessään kun on valtaisa voima joka on kyennyt tunkeutumaan niin hyisimmille jäätiköille kuin syvimpiin luoliinkin. Mikä ettei se tunkeutuisi myös kuolemanrajan tuolle puolen? Tavalla tai toisella. Mehän emme tätä pysty päättelemään koska emme tiedä mitä elämä on. Saati sitten mitä on kuolema. Eikä siihen ole vastanneet maailman parhaatkaan. Emmekä tietenkään, mikäli uskomme kummituksiin, voida päätellä miten kummitus muodostuu fysiologisesti. Vielä arvoituksellisempaa miksi kummittelu keskittyisi vain muutamaan pimeään vuorokauteen koko vuoden mitalta. Eikä niihin kai olekaan tarkoitus vastata sillä subjektiivisia asioita nämä ovatkin.

Pitäkää siis mukava viikonloppu. Niin minäkin aion pitää. Aion kattella Crownia Netflixistä. Sitä on odotettu. Minähän olen muutenkin valtaisa hoviuutisten seuraaja. Tiesittekö että prinssi Philip on nyt hetkellisesti Ruotsinkin kuningas kun isäpappa lomailee Brasiliassa ja Victoria oli estynyt? Minä tiedän tottakai.

 

Jukkis