Vielä ehtii mainita tuon uutisissa olleen Indonesian temppelin jonka sanotaan olevan jääkauden aikainen. Sen pääsy uutiseksi on jo tarina sinänsä sillä nämähän on niitä esoteerisia teorioita, joiden välissä on vaikka mitä asennevammaa. Mutta nostetaan hattua.

 

Sanotaan se nyt heti alkuun että tämä aihe on näitä Sinikiven juttuja parhaimmillaan. Vaikka tiemme päässä ollaankin ja tiettävästi sivusto katoaa ensimmäinen joulukuuta. Sitten on kuin minua ei olisi ikinä ollutkaan. Jos jotain naputtelen niin en tätä pääkirjoitus-osiota enempää joten turha rullailla enää tuonne alas.

Vaan asiaan. Tutustuin tähän Indonesian temppeliin ekan kerran Netfliksi -dokkarissa jossa pääosassa ei ollut kukaan enempää eikä vähempää kuin Graham Hancock. Tuo itseoppinut kirjailija, aiheena yleensä nämä rajatieteen, teosofian ym perusväittämät muinaisesta kulta-ajasta. Juuri sellainen tyyppi josta ammattiarkeologit pysyy kaukana eikä varmasti halua samaan valokuvaan. Ettei mene maine ja apurahat.

Gunung Padang

Tältä kuulemma näyttää Gunung Padangin muinaistemppeli jostain tuolta 25 000 vuoden takaa. Miksei?

Ilmeisesti Hancock on tutustunut johonkuhun joka on tehnyt sen perustyön eli kehitellyt tuon temppelipaikan ideaa, ajoitusta ja maatutkalla oppinut, että siellä on jotain luolia piilossa jotka aikanaan on jemmattu kaatamalla maata päälle. Ilmeisesti tämä kundi on saanut messuta yksin aikas pitkään. Vaan suoratoistopalveluun kun sen pääsee sanomaan niin johan tapahtuu. Asenteet muuttuu. Yllättäen se on maailmanluokan uutinen ja vie sen myötä käsityksemme muinaisesta kulta-ajasta reaaliseksi.

Tämähän on onnistunut vain kerran. Stonehengen tarina on sellainen joka saattaa meille nykyisin olla ilmiselvyys mutta niin ei ole ollut aina. Sen aurinkosuuntauksia on yritetty markkinoida jo 1930-luvulta, arkeologien vastustaessa verisesti, mutta kun mukaan tuli ammattimaisia kosmologeja oli pakko antaa periksi. Vaivaisen kuudenkymmenen vuoden taistelu päättyi lopulta esoteerisempien harrastajien voittoon. Harvinaisena poikkeustapauksena.

Jääkauden korkeakulttuureista on pamistu ennenkin ja yleensä harrastajavoimin. Charles Hapgood näistä tunnetuin ja tiettävästi hän veti hommaa pidemmällekin. Väitti että yksi temppelisuuntaus osoittaa taivasta 80 000 vuoden takaa.

Oli miten oli. Nykymaailma on erilainen. Nykyisin puuttuu se ns. oppineiden raivostuminen, jonka kohteeksi oli itsekin aikanaan kunnia päätyä. Enkä suinkaan saanut omaa dokkaria Netfliksiin ja itse asiassa toimittajat pelkäsivät hysteerisesti olevansa tekemisissä jonkun huuharin kanssa eivätkä ottaneet lehtijuttua kuuleviin korviinsa. Netissä solvattiin minkä kerettiin ja päätyi naurunalaiseksi mikä kai vähän kuului asiaankin. Sillä maailma oli silloin sellainen. Ahdasmielinen. Eihän se tietenkään ole koko totuus. Kaikessa näissä erikoisemmissa jutuissa on aina ollut tiedepoliittinen vivahde eräänlaisena kritiikin välineenä. Se on haaste jolla haastetaan asenteita ja nurkkakuntaisuutta ja jo sen vuoksi nämä ensimmäisen vuosikurssin arkeologian opiskelijat ottavat tuollaista vastaan vain sotahaasteena.

Asenne on maailmalaajuinen ja siihen on törmännyt kaikenlaiset jukkikset pitkin maailmaa. Yksi joka on mielestäni kokenut pahanlaista vääryyttä on tämä bosnian pyramidi-tyyppi, olkoonkin että löysi atlantilaisen temppelin sijasta arkitavallisen roomalaislinnoituksen. Olisi tämä indonesiankin juttu jäänyt helpolla hupiuutisiin ja esittelijälle puistettu päätä mutta ehkä jokin on oikeasti muuttunut? Jokin tässä koronanjälkeisessä maailmassa jossa ei ole tässä aihepiirissä samaa jännitettä kuin ennen. Toivotaan niin viimeinkin saisimme oikeasti selville mistä kaikesta muinaisuus koostuu.

Tai sitten ei. Kun äkkiseltään googlailin tätä Gunung Padang -muinaistemppeliä niin johan huomasin että ne surullisenkuuluisat ammattiarkeologit ovat jo lähteneet hyökkäykseen. Leimanneet koko jutun humpuukiksi, ns. fakenews -osastoon kuuluvaksi mutta eivät silti osanneet sanoa mikä koko teoriassa on väärin ja odottavat vain lisätodisteita ja uusia kaivauksia. Mutta hyvähän se on leimata huuhaaksi kaikki ennalta. Mitään uutta ei siis auringon alla tässäkään.

 

Jukkis