Aiheuttaako tupakka keuhkosyöpää? Kysymys voi äkkiseltään kuulostaa kornilta sillä kaikkihan sen tietää – on tiedetty aina. Vaan jos astutaan yleistyksistä ulos ja katsotaan asiaa ihan puhtaasti tieteellisestä näkökulmasta, ei vastaus olekaan niin yksiselitteinen kuin ensinäkemältä luulisi. En kylläkään kehu olevani tässä aiheessa kuin maallikko joten juttuihin on syytä suhtautua sen mukaan, mutta koska olen ikuisella ristiretkellä luuloja, yleistyksiä ja totena pidettyjä myyttejä vastaan, tarraudutaan nyt tähänkin.

Olen käsittänyt että syöpä syntyy solussa ns. geenivirheen tuloksena. Ne voivat syntyä mistä tahansa perinnöllisestä tai ultraviolettivalon kaltaisista syistä, eikä geenivirhe vielä takaa syöpäsolun syntyä. Oikeastaan syöpäsolu vaatii melkoisen muhimisajan, sillä solu kuolee, syntyy uudelleen, kuolee, syntyy uudelleen ja sen DNA:ssa oleva virhe kumuloituu ja korostuu joka kierroksella kunnes se alkaa vaikuttamaan soluun ja syntyy mutaatio. Tästä syystä syöpä tavallisimmin iskeekin 50-60 –vuotiaisiin sillä nuorena tyttönä otettu ranta-aurinko on kumuloitunut vuosikymmenien ajan.

nortti
Tällä sivustolla sallitaan vain norttimainokset - sen verran pitää tyylitietoinen olla.

Geenivirheitä syntyy meillä kaikilla, ja tämän vuoksi solussa on korjausgeeni, joka normisti palauttaa solun toiminnan alkuperäistä vastaavaksi. Mikäli virhe on sekä solun perimässä että sen korjausgeeni osiossa, alkaa syöpäsolun synty olla teoreettisesti mahdollinen. Yleensä virhe on sitä luokkaa, että solu itse kuolee elinkelvottomana, ellei sitten korjausgeeni suorita sille itsemurhaa. Tätä tosiaan tapahtuu koko ajan, ja sellainen kuollut solu siirtyy solujen hautausmaalle eli osaksi tukkaamme ja kynsiämme, jotka ovat kehossa kuollutta solumassaa.

Mikäli solu ei itse ymmärrä kuolla, toiset solut kyllä auttavat siinä puuhassa. ne havaitsevat virheellisen solun värähtelevän epäsyklisesti, eivätkä tarjoa sille happea vaan koettavat tukehduttaa sen, joka varsin usein onnistuukin. Ei tosin aina, sillä jos solu omaa yhteyden verenkiertoon, ei mikään estä sitä kasvamasta kasvaimeksi, joka voi olla hyvä- tai pahanlaatuinen. Yhdistävä tekijä että ne ovat usein hulluksi tulleita soluja, jotka yrittävät kasvaa kasvamisen ilosta.

Tämä on kuitenkin harvinaista, että solu sijaitsisi niin lähellä verenkiertoa, että kasvattaisi itselleen oman verisuonikanavan. Yleensä sen pitää lähteä etsimään happipitoista verta, ja se irrottautuu. Soluhan on siitä kiero, että se osaa hetken aikaa tuottaa oman happensa, jota se tarvitsee verisuonen kasvattamiseen tai sitten uutta kotia etsimään. Kyse on korkeintaan minuuteista. Matka kehossa on muutenkin suoritettava nopeasti, sillä vastaantuleva puolustusjärjestelmä, eli valkosolut, eivät paljoa neuvottele. Ne iskevät kimppuun samoin tein.

Paras paikka nyt syöpäsoluksi muuttuneelle on aina jokin tulehduspesäke. Vatsahaava on ihan rock. Mikäli sellaista ei ole, kannattaa etsiä äkillisesti paikka jossa on paljon ohuita verisuonia ja vähän vastustuskykyä. Tämän vuoksi naisten rintasyövät ovat yleisiä, sillä parempaa paikkaa ei olekaan. Toinen huippupaikka on tietenkin tupakoitsijan keuhkot.

Keuhkoissa happea piisaa, joskin siellä on paljon myös immuniteettia. Normi-ihmisen keuhkot ovat kuin rikas ja tuuhea sademetsä, jossa tosin väijyy myös paljon tiikereitä eli valkosoluja napsimassa kaiken ylimääräisen. Tupakoitsijan keuhkot ovat sama sademetsä, joka vain on napalmilla poltettu karrelle. Sen tiikeristö ei haista mitään ja liikkuu turkkikin bensalle tuoksuten. Vähän kuin Vietnamissa. Koska tupakkamiehen keuhkot ovat paikka, jossa immuniteetti on alentunut, tämän vuoksi tupakoitsijoilla on enemmän keuhkosyöpää. Kyse on kuitenkin vain tilastollisesta yhteydestä – sama syöpäsolu kun voisi tarttua minne tahansa muuallekin. Tosin sen eloonjäämisprosentti olisi aavistuksen pienempi normaalin immuniteetin omaavissa keuhkoissa.

ihanne aiti
Siitä vaan sauhutteleen...

Tämän perusteella uskaltaa sanoa että tupakka ei varsinaisesti aiheuta keuhkosyöpää. Tai siis aiheuttaa mutta ei sen enempää kuin mikä tahansa muukaan ympäristönsä tuote. Sen sijaan tupakka kylläkin laskee keuhkojen immuniteettia, jolloin syöpäsolulla on paremmat mahdollisuudet kasvaa varsinaiseksi syöväksi ja levitellä lonkeroitaan joka paikkaan. On kuitenkin luultavaa että jos ja kun tälläinen syöpäsolu vaeltelee kehossa, se takertuisi joka tapauksessa jonnekin, ja siinä missä tupakkamies saa sen keuhkoonsa, saisi tupakoitsematon sen jonnekin muualle kehoonsa. Jos taas on sellainen keho johon ei mutantoitunutta solua synny, voi huoletta poltella röökiä vaikka seuraavat sata vuotta.

Tarkoitukseni ei ollut luotsata asiaa tämän enempää vaan todeta mikä on tässä asiassa nk. kliininen totuus. paljonhan meillä on olemassa uskomuksia, joita ihan oppineetkin levittävät.

Jukkis
Piilota kommentointilomake