Kysymys Krimin miehittämisestä lienee oleellisin asia koko Ukrainan kriisissä sillä sen avulla perustellaan mm. Venäjän ulkopoliittista aggressiota ja käytännössä tämä episodi aloitti talouspakotteet. Vaan pitääkö asia kuitenkin paikkansa, miehitettiinkö Krimin niemimaa oikeasti vai liittyikö se Venäjään omasta tahdostaan.

Miehitys terminä viittaa invaasiomaiseen valtaukseen, ja jos ja kun niemimaa todellakin miehitettiin, se olisi sotahistoriallinen sensaatio siinä, että kuolonuhreja ei syntynyt käytännössä ensimmäistäkään. Sotahistoriallisesti se olisi ainutlaatuinen tapahtuma ja sotaliikkeenä maailman paras. Sillä maailmanhistoria ei tosiaankaan tunne yhtäkään tapausta, jossa vieraan vallan sotavoimat saisivat toisen valtion alueita haltuunsa ilman taisteluita. Näissä on tietenkin vivahde-eroja. Esim Natsi-Saksan suorittama miehitys Tsekkoslovakiaan ei ollut invaasio sanan varsinaisessa merkitysessä, koska länsiliittoutuneet myivät tämän maan Hitlerille ja se oli jo valmiiksi antautunut. Invaasio on vaikkapa sitten Saksan työntyminen Tanskaan 1940, joka tosin suoritettiin nopeasti ja pääosin verettömästi mutta kahakkaluonteisia taisteluita kuolonuhreineen käytiin siitä huolimatta.

crimin sota
Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn esittelemä satelliittikuva esittelee venäläismiehittäjiä täydessä höyryssä

Käytännössä kai Kiovan vallankumoushallinto oli luvannut amerikkalaisille Sevastopolin laivastotukikohdan, ja sehän oli amerikkalaisille aarre vailla vertaa. Venäläiset vain ehtivät ensin ja tiettävästi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sukkuloi seuraavat päivät keplotellakseen laivastotukikohdan amerikkalaisomistukseen. tehtiin tarjouksia, uhkauksia, pullisteltiin, mairiteltiin ja lopulta väitettiin Krimiä miehitetyksi ja siirryttiin talouspakotteiden tielle.

On toinenkin versio. Krimin niemimaan kääntyminen Venäjän syliin sai lähtölaukauksensa Kiovan äärioikeistolaisesta juntasta, joka pikavauhdilla sääsi sarjan venäläisvähemmistöä diskirminoivia lakeja, ja koska Krim oli täynnänsä venäläisvähemmistöä joka oli jo 90-luvulta saakka kaipaillut takaisin äitiVenäjän huomaan, ei se tätä kehitystä voinut katsoa hyvällä. Seuraava episodi oli sitten ammattiyhdistystalon tuhopoltto, jolloin Krimin alueparlamentille alkoi valkenemaan vallankaappauksen luonne. Samaan syssyyn tapahtui sekin että kun itä-ukrainassa miliisi kieltäytyi tottelemasta Kiovan määräyksiä, Kiovasta annettiin ilmoitus miliisiaseman joutumisesta terroristien haltuun, ja käytiin po. miliisit ampumassa, tilanne kävi koko ajan huolestuttavammaksi. Sitten seurasi se uhkaus jossa Krimin alueparlamentti uhattiin niin ikään polttaa ja tappaa sen edustajat, siirtyminen Venäjän hoiviin käynnistyi.

krimin sota
Autenttinen valokuva vuodelta 2014 vihreistä miehistä miehittämässä Krimin alueparlamenttia. Eikö jo tämän kuvan perusteella ole selvää että Krimin niemimaa miehitettiin?

Venäläismielisyys oli ja on Krimillä niin vahvaa, että kokonainen laivasto siirtyi muitta mutkitta Venäjän laivastoksi, ukrainalainen jalkaväkidivisioona vaihtoi puolta käytännössä kokonaan, ja kansanäänestys, joka juridisesti piti suorittaa ensin itsenäisyysäänestyksenä, kertoi omaa lahjomatonta kieltään. Peräti 96.6% äänesti vallanvaihdon puolesta, ja myöhemmät gallup-kyselyt ovat osoittaneet, että päätöstä ei ole kaduttu.

John Kerrylle tämä oli tietenkin myrkkyä, kuin koko länsimaiselle maailmalle. Aloitettiin mittava propagandakampanja joka tosin ulottui vain oman maan kansalaisiin. Ensin koetettiin todistaa että äänestystulos perustuu vaalivilppiin, mutta kansainväliset vaalitarkkailijat olivat toista mieltä. Sitten mediatilaa sai paljon Krimin tataarit jotka kansallisena vähemmistönä asettuivat ainoana vastahankaan, joskin myös osa tataareista äänesti puolesta länsimedian suureksi närkästykseksi. Lopulta länsimedia yritti sitäkin temppua että äänestäjät äänestävät aseenpiiput selässään, mutta vaikka se upposikin lukijakuntaan, sen todenperä oli täyttä humpuukia. Yhtä puppua oli alueparlamentin aseellinen valtaus – valheet länsimediassa seurasivat pikavauhtia toinen toistaan. On kiistatonta että Krimin siirtyminen Venäjälle tapahtui asukkaiden omasta tahdosta ja täysin rehellisesti, seikka joka tietoisesti haluttiin haudata manipuloidun uutisoinnin alle.

Sitten alettiin puhumaan vihreistä miehistä eli tunnuksettomista venäläissotilaista. Tätä toitotettiin länsimediassa ja uskoakseni sen valtaosa uskoikin. Koska tunnuksettomassa asepuvussa esiintyminen on kansainvälinen sotarikos, väitteet tutki kansainvälinen Punainen Risti ja esitti johtopäätöksenään, että se ei kyennyt löytämään ensimmäistäkään todistetta että näin olisi tapahtunut.

Hämmästyttävää kyllä, ainoa todiste tuleekin suomalaiselta sotilastarkkaajalta joka otti kuvan tälläisestä sotilaasta ja väitti että sotilaan varusteet ovat vain tiettyjen erikoisjoukkojen käytössä. Kuva levisi kansainvälisesti mutta kuvateksti on kylläkin palturia. Varusteet kun ovat samat oli mikä yksikkö tahansa, ainoastaan koulutus erottaa tavallisen mosurin ja erikoisjoukot toisistaan. Väite että tiettyjä varusteita on vain tietyillä joukoilla,kuten kuvan sotilaalla tst-liivit, on harhaanjohtamista, sillä vastaavat voi ostaa vaikkapa kotimaisesta Varusteleka –kaupasta.

Seuraava todiste tuli sitten John Kerryn suusta, jossa tämä ilmaisi nähneensä satelliittikuvista mittavia joukkojensiirtoja. Hän mainitsi lukumääräisesti 300 sotilasta. Ilmeisesti tämä pitääkin paikkansa sillä 25 000 Sevastopolissa olevan venäläissotilaan varuskunnassa, tämä vastaa luonnollista lomalaisten ym määrää.

krim
Ne vihreät miehet.

Seuraavaksi ilmaantui taas valokuvia venäläisten tiesuluista. Kertomatta jäi että ne olivat otettu venäläistukikohdan ulkopuolella estämään ulkopuolisten pääsy tukikohtaan.

Lopulta sitten uutisoitiin isolla Putinin tunnustus, jossa tämä kiittää joukkojaan miehityksestä. Se uutisoitiin Suomessakin isolla mutta kukaan ei viitsinyt tarkistaa, että todellisuudessa hän kiitti paikallista venäläisvaruskuntaa maltista kriisin aikana. Kyseessä oli ainakin YLEltä tietoisen tahallinen virheuutinen, valhe, jollaisia kiistatta nähtiin muitakin näihin aikoihin. Tarkoitettu harhaanjohtamaan suomalaislukijaa ja saamaan hänet propagandalle alttiiksi.

Käytännössä todisteet Krimin miehityksestä ovat tässä. Yksi vihreidenmiesten huhu, pari valokuvaa joiden kuvatekstit olivat hyvin manipuloivia, satelliittikuva lomaltapalaavista sotilaista ja yksi tahallinen käännösvirhe.

Asia on sen vuoksi tärkeä oikoa, että pikaistuksissa tehdyistä valheista tulee äkkiä lähitapahtumia ohjaavia valheita ja niistä tulee aikain saatossa historian väärentämistä. Vähän samaan tapaan kuin Georgiankin sota. Lukija joka ei ole perehtynyt Georgian sotaan edes yhden wikipedian verran, saattaa hyvinkin olla uskossa että venäjä miehitti Georgian, vaikka asia on käytännössä päinvastoin. Me elämme maailmassa jossa varsinainen totuus ei enää paljoa paina poliittisten intressien edessä ja ellei ole tarkkana, joutuu itsekin väärälle tielle.

Eli yksinkertainen vastaus kysymykseen on että Krimin niemimaata ei koskaan invaasiomaisesti miehitetty ja tässä meille kaikille on valehdeltu. Muista että minä tarjoan vain sinulle totuutta sellaisena kuin se on.

Jukkis