Se on ilmassa. Tunnetteko sen? Vaihtomedia joka löisi itsensä kunnolla lävitse, ja jonka nupullaan olevaa syntyä valtamediakin pelkää, koska alkaa varoitella ja julistaa olevansa se oikea media. Ehkä niin, tähänastiset viritykset ovat olleet vähän tekoälyllisiä ja vähän kornejakin. Ihan kirjoituksen lopussa kerron miten juuri Sinä voit olla se, joka lopulta tyhjää pajatson.

Vaihtoehtomedia on kenties vääränlainen termi, pikemmin pitäisi puhua mediakriittisestä liikehdinnästä. Siihen on sosiaalinen tarve, koska yhä useampi alkaa vaistota, että valtamedia esittää vain tarkoitushakuista osatotuutta, joka palvelee tiettyjen tahojen poliittisia intressejä. Yksipuolinen, avoimen puolueellinen näkökulma ei tunnu valtamedialle aina riittävän, vaan tarvittaessa valehdellaankin. Sitäkin on nähty, lähes päivittäin itse asiassa. Se että innokkaimmat vaihtoehtomedian edustajat alkavat sitten valehdella kilpaa, ei tietenkään lisää myöskään vaihtoehtomedian suosiota. Kaikki eivät tietenkään valehtele, mutta ottavat moneen asiaan vain vastakkaisen kannan, joka sekin on puolueellista omalla tavallaan.

modesty
Trollit tulee pohjoisesta, keltainen vaara idästä, musta murjaani etelästä ja antikristus lännestä. Vain tutkiva journalisti Jessikka Aro puolustaa suomalaisen länsimaista elämäntapaa - ja joutuu välillä tiukkoihin tilanteisiin.

Mediakritiittinen liikehdintä on lähes ennenkokematonta tässä maassa. Aiemmin se on rajoittunut vain Seiska-lehden kaltaisen julkaisun ympärille. Tähän on historialliset syynsä. On yleisesti tiedettyä että amerikkalaiset mediajätit ovat jo vuosikymmenien ajan suoltaneet valtaapitävien manipuloivia uutisia ja amerikkalainen mediakuluttaja on aikaa sitten tullut tätä sarjaa kurkkuaan täyteen. Eurooppaan tämä amerikkalaistyylinen uutistarjonta rantautui joskus 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, ja se on nähtävissä siitä hetkestä jolloin sanomalehtien levikit alkoivat laskea. On jopa huomattu sellainenkin ilmiö, että mitä rehellisempänä jokin media pysyy, sen uskollisempia sen lukija- tai katsojakunta on. Itse asiassa monet rehelliset ovat jopa nostaneet levikeitään. Aiheesta on ihan mediatutkimuksiakin, ja yhteinen sävel on, että uskottavuus on medialle kaikki kaikessa. Levikinlaskut ovat menneet kuin kulkutauti ensin Britanniasta Ranskaan ja siitä Saksaan.

bond cover silhuet
YLEn Atte Jääskeläinen yhteiskuvassa parhaan agenttinsa Jessikan kanssa. Tämä parivaljakko on lyönyt yhdessä luun kurkkuun venäläiselle hybridivaikuttamiselle...

Suomeen tämä amerikkalaistyylinen ja tarkoitushakuinen uutisointi tuli melko tarkkaan Ukrainankriisin yhteydessä. Tämä oli se hetki jolloin kotimaamme politiikot löivät kättä päälle Yhdysvaltain Demokraattipuolueen kanssa, ja saivat kylkiäisenä uudenlaisen uutisoinnin tavan. Harva sitä alkuun huomasikaan, sillä virhemedia villitsi kansaa pyhään ryssävihaan, ja koska valheuutisointi vastasi suurinpiirtein junttikansan näkökantoja, se hiljaisesti hyväksyttiin. Vasta Trumpin pilkkaamisen yhteydessä on havaittu lukemaan mediaa kriittisemmin. Tässä asiassa annan ensisijaisesti sapiskaa kansalle. Valhe on valhe, vaikka se olisi kuinka kuorrutettu hunajalla ja vastaisi omia näkökantoja. Jos ihmiset heräävät valheeseen vasta kun se ei enää vastaakaan omia mielipiteitä, on totuuden ja valheen välinen ero silloin subjektiivinen ja periaatteessa vain mielipide. Ihmisten olisi paremmin pitänyt herätä jo venäjä-uutisoinnin aikana, ja se että näin ei tapahtunut, se vain yllytti valtamediaa valehtelemaan entistä paksummin ja härskeimmin äänenpainoin. Nyt tämän ilmiön kanssa pitää sitten elää, vaikka sen olisi voinut suitsia alkuunsa.

On kuitenkin korostettava että samat lainalaisuudet pätevät meilläkin. Media jonka tehtävä on tuottaa liikevoittoa osakkeenomistajilleen tai jonka levikkiluvut ovat viittä vaille konkkaa, eivät uskalla ottaa riskiä avoimesta valehtelusta. Niillä ei ole varaa siihen, että lukijat kääntäisivät niille selkänsä. Niinpä pahin valepukkimedia onkin yleensä se, jolla on tukea selän takana. Puhdasta mielikuvitusta suoltava Verkkouutiset on Kokoomuspuolueen verkkolehti, ja se saa rahoituksensa puolueen kassasta. Iltasanomat on taas sen verran vakavarainen johtuen omistajapiiriensä isokenkäisyydestä, että sillä on varaa menettääkin lukijakuntaansa. YLE on tietenkin klassikko, sehän on ainoana tästä narahtanutkin, ja se ei ole millään muotoa riippuvainen mediakuluttajista vaan politiikoista. Niinpä se voi toistella ulkopoliittisia intressejä välittämättä vähääkään ovatko ne totuuden mukaisia.

secret agent by hermanmunster
Valtamedian toimittaja joutuu työssään kohtaamaan monenlaista sabotööriä ja muuta tihulaista.Tässä hankitaan todisteita pudottautumalla kattoluukusta.

Tunnetuin metodi mitä valtamedia käyttää tunnetaan termillä faktoid. Se tarkoittaa asiaa joka ei ole totta, tai se voi olla vain osittain totta, mutta jota toistetaan niin kauan, kunnes se muuttuu todeksi. Eli hyvin perinteistä göbbelsläistä propagandaa, jossa samaa asiaa toistetaan ja toistetaan kuin klassisessa aivopesussa ikään. Esimerkkejä näistä iskulauseista ei ole vaikea valtamediasta kammata, ja parhaimpia on toistettu pian vuosikausien ajan. Silti ne eivät ole totta, eivätkä ole ikinä olleetkaan. Se että samainen valtamedia on vielä samanaikaisesti huolissaan valeuutisten hälyttävästä lisääntymisestä, on kyllä tekopyhyyden huippu.

Sitten se porkkana, eli jos risoo ja haluat perustaa vaihtoehtomedian, niin miten haalia sille miljoona lukijaa? Keino on itseasiassa niin yksinkertainen, ettei sitä ole kukaan edes huomannut, koska se tuntuu liiankin itsestäänselvältä. Informaatio on jo olemassa, mutta se pitää vain kääntää englanninkielestä suomeksi. Tai siis mitäänhän ei saa kopioida sellaisenaan, vaan siitä on tehtävä omakätinen referaatti tai tiivistelmä.Otetaan mielenkiintoinen uutinen ja tehdään siitä 5-10 rivin suomenkielinen tiivistelmä ja julkaistaan yhdessä alkuperäislinkin kanssa. Mutta kaikkihan englantia osaa huudahtaa tässä kohtaa joku. Todellisuudessa harva osaa, tai jos osaa, ei viitsi siihen keskittyä. Olette varmaan itsekin huomanneet että kun linkkaatte englanninkielisen linkin, sitä ei avaa kukaan ja jos avaa, ei lue. On myös aivan turha siteerata mitään alkuperäiskielellä. Vitsi on siinä, että monet saattavat osata tavata sen, mitä siinä lukee mutta y m m ä r r y s tapahtuu aina ja poikkeuksetta kotimaisella kielellä. Kyse on yksinkertaisesti kyvystä sisäistää jokin asia. Se on todella hassua että meillä on kokonainen sukupolvi joka osaa hyvin tulkata enklantia ja joka miettii päivät pitkät, miten luoda menestyvä nettisivusto, mutta eivät osaa yhdistää näin yksinkertaista asiaa?

Yhtä kaikki. Vaihtoehtomedian saapuminen on tulemisensa prosessissa.
Jukkis