Kun seurailee päivän lööppejä ei voi olla törmäämättä näihin Ruotsin maahanmuuttajalähiöihin. En voi tietenkään sanoa olevani minkäänsortin ekspertti tässä asiassa, mutta saahan sitä mielipiteitään heitellä vaikkei mistään mitään tietäisikään. Jopa niistä tulenaroista aihepiireistä jotka jakavat kansaa vahvasti ja niissä täytyis jotenkin aina osata olla kieli keskellä suuta.

Puhutaan Ruotsin maahanmuuttajalähiöiden kovenevasta rikollisuudesta. Sitä nyt ymmärrettävästi sitten kauhistellaan täällä päässä ja varsin usein annetaan ymmärtää, että syypää lintukodon veriselle kaaokselle ovat arabimaailman maahanmuuttajat. Tätähän tässä on toitettu pian vuosikymmenen ajan, kuin laivasta purkautuisi toistuvasti ihmismassoja joiden ainoa elämäntarkoitus on loistaa rikollisuudessa ja pomminvirittelyissä. Eikä se salaisuus ole sekään, että ruotsalainen poliisijohto antaa huolestuneita lausuntoja – erityisesti budejttiesitysten alla, jolloin pitää osata vaikuttaa rahahanojen päällä istuviin politiikkoihin vääntämällä yleisen turvattomuuden ruuvia.

Sinänsähän ei pitäisi olla minkäänsortin salaisuus että köyhillä alueilla rikollisuutta on ihan toisissa mitoissa kuin keskiluokkaisissa lähiöissä. Näin on ollut aina ja näin tulee aina olemaan. Enkä tiedä voiko sekään olla kummastelun aihe, että köyhillä alueilla yleensäkin on eniten maahanmuuttajiakin, erityisesti paperittomia, sillä mikäs sen parempi piileskelypaikka. Itse en oikein osaa tässä nähdä mitään kauhisteltavaa, vaan otsikoissa ja niistä viriävissä kansalaiskeskustekuissa on haistettavissa aika naivi asenne. Kuin kauhistelisi joka aamu nousevaa aurinkoa – itsestäänselviä asioita.

Plague Zombies
Rosgårdenin lähiö Malmössä on herättänyt viime aikoina mielenkiintoa.

Se mikä näistä tietenkin uupuu on ymmärrys, että Ruotsi ei ole mikään pikkumaa. Suur-Tukholman alueella elää toista miljoonaa ihmistä, eli se on kunnon metropoli – miljoonakaupunki. Niiden rakenteissa pesii hyvät ja huonot asuinalueet, sosiaaliset erot, ja ylipäänsä suurkaupungeille ominaiset lieve-ilmiöt. Murhia miljoonakaupungeissa tehdään ihan toisissa mitoissa ja koska yksin rikollismarkkinat piraatti- huume- ym kaupoissa on isoa liiketoimintaa, niissä syntyy jo ihka aitoja gangstereita. Kokonaisia liigoja jotka ovat ominaisia kaikille miljoonakaupungeille. Miljoonakaupunkien hegemoniaan tuppaa kuulumaan myös yksi tai useampi mellakka, jos ei nyt päivittäin, niin ainakin kerran viikossa. Eikä Malmön alue tästä poikkeusta muodosta. Vaikka suur-Malmössä elää vain 600 000 ihmistä, sen voi katsoa olevan samaa aluetta Kööpenhaminan kanssa, joka tekee näistä yhden suuren metropolin.

Ymmärrättehän mitä ajan takaa? Kun isänne ja isoisänne elivät, he asuivat jossain pienessä kauppalassa jossa yleinen puheenaihe oli joku Helsingin, lähinnä Rööperin, rikollisuus… katuryöstöt…saasteet… melu… liikenneruuhkat… jengiväkivalta. Todettiin sitten että hyvä täällä navetan kupeessa on ihmisen asustella. Ei tämä tästä ole mihinkään muuttunut. Kyllä minä sen tietenkin tajuan, että jos asuu jossain Kouvolassa tai Jämsässä, näyttäytyy Ruotsin miljoonakaupungit pelottavassa valossa. Koska niiden syklisyyttä ei vain kykene tajuamaan koska sitä ei osaa verrata Riihimäkeä suurempaan. Luvalla sanoen, näissä kauhisteluissa on se sama funktio kun silloin kun maalaispoika kauhisteli kaupunkien kolkkoja kivitaloja. Enemmän nämä kauhistelut tuntuu kielivän oman asuinalueen takapajuisuudesta kuin itse ilmiöstä jota pitäisi tarkastella.

zombie guts
Uskokaa tai älkää mutta viimeksi kun kävin Tukholmassa, ajelin metrolla Rinkebyn lähiöön. Ei se nyt mikään ihmeellinen paikka ollut.

Tämä on kai se pääsyy miksi en ole koskaan oikein saanut rasistista puremaa. Nämä maahanmuuttokritiikit ovat yleensä olleet tosiasioiden vastaisia, tai niiden johtopäätökset on irrotettu kontekstista (muslimien tekemät rikokset irrotettu isojen miljoonakaupunkien slummifunktiosta). Väitteet ovat harhaanjohtavia, vääristeleviä ja – anteeksi vaan – toivottoman pölkkypäisiä.

Ainoan maahanmuuttokriittisen jonka otan onkeeni on tietenkin Trump itse. Hänen maahantulokieltojaan on tulkittu valitettavan rasistisessa kontekstissa. Trump ei ole rasisti. Hän tahtoo antaa tavallisille amerikkalaisille työpaikkoja vaan milläs annat, kun kadut ovat täynnä työhaluisia laittomia siirtolaisia, joita tulee koko ajan lisää konekaupalla. Saadakseen edes jotenkuten suljetut työmarkkinat (protektionismi) on tietenkin salvattava työmarkkinoille saapuvien määrä. Se on hyvä ja terve lähtökohta mutta tavalliselle kansalle sitä ei voi myydä noin. Se pitää tietenkin kaupata terrorismin uhkana ym konkreettisena uhkakuvana jonka jokainen sisäistää ensinäkemältä. Se on asioiden oikeaa kehitystä se.

Jukkis