Lataa kirja ilmaiseksi: Einari Nieminen: Syytös kirkkoa kohtaan

Hermeetikko.com tarjoaaMelko raflaava otsikko eikö vain? Sen on muuten kirjoittanut vaarivainaani kirjansa alkusivuille 1945. Olen aina luullut että olen sukuni ainoa veneen heiluttaja, mutta vasta aikuisiällä selvisi että se taitaakin kulkea geeninperintönä. Vaarini kirja jonka alkusivuilla lukee ”historiallinen esitys kirkon rikoksista, petoksista ja valheista” on aika raflaava. Kannattaa aina muistaa että jos tuollaisen olisi julkaissut muutamaa vuotta aiemmin jatkosodan vuosina, olisi vähintään otettu kommunistina turvasäilöön ja pahimmillaan ammuttu kakolan muureja vasten.


X X X

Einari Nikodemus Nieminen on tosiaankin mies joka on kantanut kommunistin viittaa harteillaan sukumme historiassa. Väite ei kuitenkaan ole totta koska helluntalaisuus on ollut se johtotähti jota hän on seurannut. Joskin hän eli maailmassa jossa puutalojen takapihoilla harrasteltiin uuden punakapinan kehittelyä, ja organisoidummat kommunistit aiheuttivat rähinöitä ja mellakoita tehtaiden porteilla. Yhteiskunta vastasi tähän poliisivoimilla jotka mätkivät pampuilla ihmisiä täysin sumeilematta. Sellainen se sodanjälkeinen maailma oli.  Pakkohan siinä yhteiskuntaluokassa oli olla vasemmalle päin kallellaan, tai ainakin pitää mölyt mahassaan. Otin muuten asiasta selvää ja oli hän Valpon arkistossa koska oli kuulunut Suomi-Neuvostoliitto seuraan kesällä 1940 eli talvisodan jälkeen. Sen enempää hän ei ole Valpoa kiinnostanut.

X X X

Einari Nieminen oli näitä Tampereen niemisiä jotka hukkuvat mäkisten, virtasten ja jantusten sekaan muodostaen silloisen työväenluokan. Einarin ajattelussa on havaittavissa että hän halusi jotakin korkeampaa kuin mitä silloinen maailma kykeni tarjoamaan. Hengen valo oli ainoa polku silloista lukittunutta säätyjärjestelmää vastaan, ja liiankin hyvin hän tajusi olevansa oman säätynsä vanki. Se näkyy teksteistäkin. Tekstistä näkee myös että hän oli erinomainen puhuja ja helluntaisaarnaaja osaa kyllä kuljettaa kynää siinä missä kieltäkin. Tyylillisesti kirja on erittäin korkeatasoinen vaikkakin faktat kirkkojen rikoksista jäävätkin tavanomaiseksi latteudeksi. Toisaalta silloisessa maailmassa tapeltiin polttopuista ja kahveenauloista joten mikään kirkolliskokousten pöytäkirjojen suomentaminen ei tullut kysymykseenkään, saati että sellaisia edes eläissään näkisi. Puhumalla hän elikin. Jossain vaiheessa hän puhelahjojensa ansiosta ryhtyi asianajajan light-versioksi eli asioitsijaksi. Legendan mukaan hän puolusti oikeudessa miestä joka haki oikeudelta lupaa hypätä Tampellan piipusta itse kehittämällään laskuvarjolla. Lupaa ei heltynyt – ehkä hyvä niin.
Itse en koskaan Einari Niemistä tavannut, sillä hän kuoli jo vuosia ennen syntymääni. Taiteilijasieluna ja monilahjaisena ajattelijana myös vichy-vesi maistui jota silloin tammelantorilta sai kellot ympäri. Otti ja kuoli viimein maksakirroosiin, eli lähti ns. saappaat jalassa.

X X X

Minulla on nyt ilo tarjota tämä harvinaisuus toistenkin luettavaksi. Mielenkiintoista, että vapaa-ajattelijoiden pääteesit eivät ole oikeastaan muuttuneet mihinkään näiden vuosikymmenten aikana. Periaatteessa vapareiden palstalta voi lukea ihan samoja juttuja ”uusina asioina” kuin tästäkin. Ainakin jossain Einari teki historiaa; omien sanojensa mukaan hän erosi ensimmäisenä kirkosta heti kun se laillisesti tuli mahdolliseksi 1922, seisoi oven takana jo valmiina. Olkaa hyvä, ei tarvitse kuin hankkia päivitetty Adobe reader ja klikata tästä: Einari Nieminen: Syytös kirkkoa kohtaan, 36 sivua, pdf-tallenne

Gravatar
JPN
Kiinnostaa kirja. Kyseessä on vaarini.
Piilota kommentointilomake