Maailmanmeno

Ajankohtaisia ja poliittisia asioita
Väliin voisi katsastaa Ukrainan sotatilannettakin. Ei tässä nyt toistella kuin papukaija mediassa näkyviä uutisia - joita on kyllä ollut kiitettävästi - vaan tutkitaan niitä rivien välistä. Paljon on mainitsematta ja se ei juurikaan anna kiitettävää kuvaa Ukrainan sotataidoista. Paljon tapahtui sellaista minkä ennustin aikapäivää sitten - mutta jostain syystä Ukrainan sodanjohto itse ei osaa ennustaa samoja kehityskulkuja.

Itä-Ukrainan pussi lienee viittä vaille ratkennut venäläisvoittoon. Se oli tietenkin ilmiselvää alusta asti, sillä ukrainalaisilla ei sen kohdalla ollut muuta vaihtoehtoa kuin menettää alue yhdessä armeijansa kanssa tai ilman sitä. He päättivät valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta sen huonomman, ja ilmeisesti ovat toistamassa samaa virhettä etelämpänä olevalla Donetskin rintamalla. Se on hämmästyttävä valinta koska säällisiäkin vaihtoehtoja olisi ollut.

Hiljaista on ollu Sinikivessä ja hiljaisemmaksi menee sitä mukaa kun lämpömittari kohoaa. On katsokaas kesä ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti ennen kun loma loppuu. Pian se on juhannus ja sen jälkeen lähden matkoille jonnekin päin suomea ja miksen lähtisi - bensahan on halpaa kun mikä. Ilmaisen tässä nyt mietteitäni maailmanmenosta, lähinnä Ukrainasta ja vähän nato-hankkeestakin. Onneksi minä en niitä asioita joudu työn puolesta selvitteleen.

Tällä kertaa tarkastelemme Ukrainan sodan eri osapuolia ja kuka on kukin. Onhan tilanne kiistatta kompleksinen ja siinä on monta peluria. Kaikki pahat ei ole aina niin pahoja vaan heitä ajaa sinänsä ihan järkevät motiivit ja kaikki hyvät eivät ole niin hyviä että sädekehää sentään ansaitsisivat. Maailma kun oikeasti jakaantuu harmaan eri vyöhykkeisiin.

Hissuksiin alkaa uutsoinnin sävy Ukrainasta hiljenemään. Alun - uskomattomien - voittojen hehkuttelu on kadonnut, ja venäläisten voittoa ei juurikaan haluta uutisoida. Eli ollaan hiljaa. Rintamankulusta ja molemminpuolisista tappiokuvuista on mahdoton sanoa nyt juuta tai jaata, mutta varmaa on, että Ukrainan presidentti Zelensky alkaa olla pian mahdottomien edessä.

Ukrainansodan alussa tuli ihmeteltyä Venäjän kelvottomuutta sodankäyntiin ja nyt näyttää siltä että ukrainalaiset itse ovat tehneet perustavaa laatua olevan virheen joka käy sille vielä kalliiksi. Puhutaan itä-Ukrainan pussista jota ukrainalaiset eivät ymmärtäneet tyhjentää ajoissa ja nyt alkaa liian myöhäistä. Sen myötä Ukrainan koko armeija on vaarassa romahtaa. Mistä oikein on kysymys?

Sotauutiset Ukrainan suunnasta tuntuvat kuulostavan mukavammalta Kremlin näkökulmasta. Ilmassa on suurhyökkäyksen makua ja näyttää ainakin mediatetojen perusteella siltä, että ukrainalaisten rintamalinjat murenevat hissuksiin ja väkeä kannetaan paareilla pois. Venäläisten perinteinen teho-ase, laaja tykistön käyttö, on se aselaji johon mikään dronehyökkäys ei pure.

Minullahan on ollut tähän juttuun ihan selkeä näkemys. Venäläisten on päästävä Ukrainan sodassa niskan päälle tai muuten voidaan rauhanhaaveet unohtaa. Ukraina neuvottelee ja allekirjoittaa siinä vaiheessa kun muut vaihtoehdot ovat huonompia eli vasta pakon edessä. Syykin siihen on selvä sillä muuten sota tulee liian kalliiksi meille suomalaisille. Oletteko vilkaisseet mitä bensanhnta asemilla nykyään maksaa? Se on kuulkaas vasta alkua.

Loppujen lopuksi kantani Ukrainan sotaan ei ole muuttunut piirunvertaa sodan ensipäivistä. Yhä edelleen keinolaatikossa ainoa tapa lopettaa sota on allekirjoittaa rauhansopimus, joka Kremlin mukaan sisältää "tiettyjä ennakkoehtoja" kuten he sen kauniisti ilmaisevat. Käytännössä kai itä-Ukrainan ja ennen kaikkea Krimin myöntäminen. Asia joka ei voisi olla vaikeampi myöntää Ukrainan puolella. Rauha ottaa ja katoaa yhä kauemmaksi taivaanrannan taa.

Ei olisi uskonut mutta niin Ukrainan sodan kuin nato-hakemuksenkin alla kotimainen keskustelukulttuurimme otti ja lässähti. Toki voi seurata jotain blogeja jossa kuuskymppiset huru-ukot uhoilee jotain tyhjänpäiväistä, tai somea jossa kiivailijat näyttää parastaan. Mitään asiallista on turha löytää mutta sitä on turha etsiä myöskään uutisvirrasta joka on mallikkaasti luonut yksipuolisen viestintänsä suoranaiseksi taiteeksi. Kuollutta on kaikki.