Maailmanmeno

Ajankohtaisia ja poliittisia asioita
Lupasin tossa ettei enää yhtään koronauutista - kauanpa sekin lupaus kesti. Tänään tutustumme Ruotsin tilanteeseen joka on niin kertakaikkisen herkullinen, näin vahingoniloisesta näkökulmasta, että hakkaa mennentullen parhaankin ruotsalaisvitsin.

Julistan koronakevään päättyneeksi! Kyllä - luitte aivan oikein sillä suomen varapresidenttinä järjestysnumeroltaan 3 450 987 on minulla tietenkin oikeus sellaistakin päättää. Ymmärrän kyllä että alkaa tämä aihepiiri jo tympimään joten jäähyväiset tälle saralle tässä annetaan. Se on ohi ja alkaa se tasapaksummat puheenaiheet. Lähdetään kaikki uimarannalle.

Tulee seurattua tupakkauutisia ja sen takia onkin syytä päivittää että tänään häviää markkinoilta mentholi -savukkeet. Se on pitkällisen kehityskaaren tulos jota lienee syytä valottaa. Itse tupakointihan ei tule suinkaan katoamaan, sen takaa 400 000 polttavaa suomalaista eli määrä on iso tai jopa isompi kun luullaankaan.

Olennainen kysymyshän kuuluu: kannattaako kasvomaskia pitää julkisella paikalla? Tästä on taidettu käydä keskustelua kriisin alusta asti, ja nyt tekee Petteri Orpo sillä oppositiopolitiikkaa vaatimalla sitä kaikissa julkisissa paikoissa. Otin tämän nyt teemaksi koska kannattaa aina muistaa että Orpo on politiikko eikä minkäänlainen asiantuntija.

Optimismi. Se on päivän sana. Tai kenelle on ja kenelle ei. Syvällinen kaveri on aina negatiivinen koska sellaiselle povaukselle on aina kysyntää. Optimistille ei. Silti kehtaan tunnustaa olevani sellainen ja totean että ei tässä koronaepidemiassakaan maailma sentään kaatunut ja syksyllä kaikki on ennallaan ja vähän paremminkin.

Elämme sitä kummallista saranavaihetta ettei oikein ole kevät, muttei kesäkään lähe vielä näyttävästi käyntiin. Samaa eletään kai tuon koronaviruksen kanssa joka ei ole poistumassa, muttei enää leviämässäkään. Alkaa jo itteltäkin mennä sormi suuhun mistä sitä bloggais kun tuntuu että tosta koronastakin alkaa olla kaikki sanottu.

Viikon koronauutisissa on noussut kaksi asiaa tapetille. Ensin on ukrainalaiset marjanpoimijat ja sitten on Tegnellin lähes ylimieliset lausunnot, jossa se arvostelee erityisesti Suomen koronapolitiikkaa korostaakseen omaa nerouttaan. Säästösyistä näitä kannattaa tarkastella samassa osiossa.

Li Andersson tuossa vappupuheessaan väläytti elvytysseteliä joka ainakin omasta mielestäni on yksi nerokkaimpia ideoita vähään aikaan. Luonnollisesti se on saanut pilkallisia ja kyynisiä somekommentteja koska se tulee vasemmistoliiton suusta, mutta se myös käsitetään helpolla väärin, koska sellaista ei ole aiemmin tehty.

Ruotsin johtava epidemologi Tegnell on aikas puhuttava hahmo, joten aattelinpa keskittyä mieheen vielä kerran. Sillä pelottavasti hän tuntuu keräävän fanijoukkoja myös Suomen puolella, ja hänen strategiaansa kohtaan osoitetaan enemmän ja enemmän ymmärrystä. Jonkinlaista rutosin puolelta tulevaa mieleenvaikuttavaa hybridivaikuttamista se kuitenkin vain on, ja silkkojen faktojen pohjalta asiat on hirvittäviä.

Jos ei nyt muuta niin pidetään koronapäiväkirjaa edes tämän yhden kerran. Jälkipolville. Ainakin luulen että se voi joskus jotakuta kiinnostaa, mutta kiinnostaako, se on heidän asiansa. En nyt tiiä monesko korona päivä on menossa mutta tänään ilmassa on ollut jotenkin epävarmuuden aistimusta. Hämillistä, sekavaa ja juoruilevaa.