Media on täynnä uutista Venäjän tulevasta hyökkäyksestä Ukrainaan. Mutta tapahtuuko se oikeasti onkin sitten omanlaisensa vähän konkreettisempi kysymys. Koetan asiaa ratkoa puhtaasti sotilaalliselta kantilta tai mitä luulen asiasta ymmärtäväni. Sen mukaan mitään hyökkäystä ei kannata odotella ainakaan ennen vappua. Sikäli kun sitä tulee koskaan.


Näissä asioissa kannattaa olla tarkkana. On kaksi suurvaltaa, USA ja Venäjä jotka mittelöivät arvovaltaansa tämän tästä ja aina tuntuu olevan joku valtio pelinappulana. Nyt se on Ukraina. Siihen kuuluu myös kaikkinaisten mielikuvien syöttäminen, kotikentän mediakuluttajien pehmittäminen ja luonnollisesti myös vastapuoli koettaa manipuloida toisen mielialoja. Aina ei tiedä mikä on totta ja mikä ei. Vain se voidaan tietää että Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajoille satatuhatta miestä ja ehkä aavistuksen enemmänkin.

Satatuhatta miestä on pelkkään rajavalvontaan tarkoitettu määrä. Jos esim itä-ukrainan ja Kiovan välillä leimahtaa keväämmällä, alkaa pakolaisia virrata Venäjän puolelle. Tarvitaan rajakontrollia. Mikäli tuollaista joukkoa käyttää sotimiseen, se on oiva suojajoukko mutta sillä ei ylitetä vielä edes rajaa. Suojajoukko suojaa varsinaisen armeijan saapumista. Se käsittää strategisen että taktisen armeijan. Strateginen armeija on se jolla sota voitetaan. Sitä käytetään varsinaiseen ratkaisutaisteluun kun otetaan yhteen vihollisen pääarmeijan kanssa tai sillä vallataan vihollisen pääkaupunki. Sitä ei käytetä muuhun. Sille avaa tien taktinen armeija. Se on se porukka joka etenee kukkula kukkulalta ja suojaa strategista armeijaa olemalla sen edessä ja sivuilla. perässä tulee vielä miehitysjoukot. Ne voivat olla rupusakkia sillä ne vain vartioivat vallattuja alueita ja siihen kelpaa vähän huonompikin reserviläinen.

red army
Uraaaaaa....

Me maallikot helpolla kuvittelemme että sotajoukko on yksittäinen voima joka etenee ja hyökkää. Ei se niin ole. Se kuluu. Se joutuu jättämään matkan varrelle joukkoja suojaamaan siltoja, kaupunkeja ja risteyksiä. Ennen kaikkea se kuluu taistelussa. Porukkaa joutuu ristin alle ja sotasairaaloihin joten sitä on täydennettävä jatkuvasti. Se on jättimäinen jono joka edestä kaatuu ukkoa ja perästäpäin syötetään lisää. Sellainen on logistinen kysymys. Venäjän jokaisen sotilaspiirin on tuotettava miehiä ja niitä ei voi noin vain hakea kotoaan. Ne on varustettava, harjoitettava ja kuljetettava. Ukrainan kokoinen maa vaatii ehkä kolmen miljoonan miehen reservin mutta missään päin Venäjää ei ole nähtävissä että reserviläisiä olisi kutsuttu aseisiin.

Kolme miljoonaa miestä vaatii myös logistiikkaa. Se vaatii Ukrainan rajoille jättimäisiä varastoja, neliökilometrien mittaisia varikkoalueita ja raivattavia lentokenttiä joihin niihinkin vaaditaan omat vartionsa. Ammuskulutus yksin on uskomaton ja sotatehtaiden on tehostettava toimintaansa eikä se edes riitä. Muu teollisuus joutuu nivoutumaan alihankintaketjuksi tuottamaan tavaraa miljoonille sotilaille jotka joka päivä kuluttavat muonaa ja ammuksia. Lyhyesti sanoen, koko venäjänmaa on mobilisoitava.

Talvella ei sotia aloiteta, ei koskaan. Se on perusasia eikä historia tunne talvella aloitettuja sotia. Silloin ovat armeijat tiestöön sidottuja, huoltorasitus on moninkertainen ja sää voi jumittaa minkä tahansa manööverin. Marssit ovat painajaista.

Ukrainan talvi ei ole paha mutta leppoissakin talvessa on pelottava raspuritsa; maaston muuttuminen mutavelliksi. On kai aika selvää että Ukraina on kuin luotu panssarivaunuille ja strateginen armeija nojaa enemmän kuin varmasti venäläiseen ylpeydenaiheeseen Armata -tankkiin. Panssarivaunun ajatellaan nykyisin olevan ajastaan jäänyt museokapine eikä sitä ole esim länsimaissa kehitetty pian 30 vuoteen. Sen sijaan venäläiset rakensivat Armatan. Sitä ei tietenkään riitä taktiselle armeijalle joka saa sotia T-72 ja T-90 vaunuilla. Mikään niistä ei kuitenkaan liiku ennen kuin kelirikkokin on hävinnyt ja maaperä kuivunut. Mikäli panssari ei hyödynnä maastoa vaan on sidottu tiestöön, sille käy äkkiä kuten Raatteessa 1939.

Mistään edellä mainitusta ei ole jälkeäkään. Tästä voi päätellä että Venäjä ei ole hyökkäämässä mihinkään mutta jos olisi, nykyinen sotilaiden määrä on vasta etujoukkoa ja varsinainen armeija vasta tuloillaan. Hyökkäysarmeijan pelkkä kasaaminenkin maksaa maltaita, jopa niin paljon, ettei niitä koota pelkäksi neuvotteluvaltiksi pelottelumielessä. Sodat tunnetusti tyhjentävät valtionkassat ja sen ne tekevät jo pelkällä olemassaolollaan. Kun venäläiset sanovat etteivät ole hyökkäämässä, ukrainalaiset itsekin epäilevät hyökkäystä ja siihen on yhtyneet kaikki sotilasasiantuntijat. Mikäs heidän sanoessa kun talvi on vielä kesken eikä yleisestä reserviläisten liikekannallepanosta näy merkkiäkään. Nyt Pentagonkin epäilee onko siellä mitään tekeillä. Vain Presidentti Biden yksin on vakuuttunut että pian rytisee. Hänen motiivejaan voi vain arvailla.

Minä jätän nämä uutiset omaan arvoonsa. Kun ynnää yhteen strategisen armeijan, taktisen armeijan, suojajoukot ja miehitysjoukot tarvitsee Venäjä Ukrainan valtaamiseen keskimäärin 3.5 miljoonaa sotilasta. Jos sellainen määrä ilmaantuu ukrainan rajoille, se tietää sitten enemmän kuin varmasti hyökkäystä. Mutta antaa pappa -Bidenin puhua mitä haluaa.

Jukkis
Gravatar
juppe
Hyökkäystähän epäiltiin siinä vaiheessa kun joukkoja vasta siirrettiin kun ei voitu tietää, että miten ne olis varustettu, mutta asiantuntijoitten huomio oli sillon muualla ja ne ottaa sitä takasin nyt. Kukaan ei tietty kattele satelliittikuvista, että millaset huoltojoukot siellä on, koska se on jotain, minkä ammattilaiset tajuaa tehä ja sen takia Pentagon on kait alkanu ottaa rennommin.

Biden ei oo ainoo pressa, miltä menee nyt aikaa mielialojen muokkaamiseen kun arvailusta ei taho tulla loppua ollenkaan. Sillehän tää on vaan hyvä asia kun eurooppalaiset voi jopa tajuta, että Setä Samuli ei enää tuu auttaan jos niitä alkaa itkettää kun tässä on ollu jo kaheksan vuotta aikaa panna omia armeijoita kuntoon.

Piilota kommentointilomake