Enpähän ainoastaan minä nolannut itseäni kun suhatuduin epäilevästi venäläisten hyökkäykseen Ukrainaan. Niin tekivät monet muutkin ja ihan isopalkkaa saavat asiantuntijat. Monet sotilaslähteet sanoivat niin ikään epäilevänsä sodan mahdollisuutta ja luonnollisesti ukrainalaiset itse uskoivat siihen kaikkein vähiten - maan korkeinta johtoa myöten. Miksi näin?


Syy virhearvioon on hyvin yksiselitteinen. Tai siis ukrainan kadunkansalle se on ilmiselvää. Heitä on peloteltu venäläisinvaasiolla lähes päivittäin vuodesta 2014 ja se on jokaisen ukrainalaisen politiikon vakioheitto. Väkisin siltä ummistaa korvansa. Samahan se täällä meillä; seuraavaksi Putin ottaa baltian ja Suomen on jo niin pitkään kuultu slogan että siihen uskoo vasta kun näkee omin silmin venäläiskopterin joka ampuu raketteja. Sutta kun aikansa huutaa ei siihen kukaan usko.

Syy epäilyyn löytyy kyllä siitä että katsoo asiaa sitten miten päin vaan, se varsinainen Casus bell puuttuu. Itä-ukrainan verilöyly nyt on jonkinlainen syy mutta se varmaan olisi järjestynyt pienemmälläkin operaatiolla. Yhtä lailla olisi voitu ajaa Luganskista venäläistankeilla ukrainan rintamaa päin ja työntää sitä satakunta kilometriä taaksepäin. Ei olisi tarvittu suursotaa. On oma asiansa onko itä-ukrainan väestö niin iso asia koska siellä on kuitenkin sodittu jo alun kahdeksatta vuotta.

warmap 26 2
Tilanne suurinpiirein nyt. Arvattavasti kuvaan ilmestyy lisää punaista lähipäivinä

Tietenkin jos tavoitteena oli ja on maayhteys Krimille niin senkin olisi voinut vallata pienemmällä mittapuulla. Riittää kun ilmoittaa että Asovanmeren seutu kuuluu itä-ukrainaan ja puskee sen itelleen sekä Krimiltä että itä-ukrainasta. Ei Ukranalaiset sitä olisi voineet estää eikä tehdä oikeastaan mitään jälkikäteenkään.

Nato-kortti on yksi keskeinen teema. Venäläisille Nato edustaa kuristavaa käärmettä joka työntää lonkeroaan itään piirittäen Venäjää ja kun aika on kypsä, isketään. Uhka varmasti on venäläisittäin todellinen mutta toisaalta... Ukrainasta ei ole natomaaksi eikä siitä sellaista ikinä tulekaan. Jotenkin nämä kaikki Kremlistä kuulleet jutut haiskahtaa lähinnä tekosyiltä ja oikeat syyt ovat ja pysyvät julkisuudelta piilossa.

Sellainen skenaario, jota usein kuulee, että Putin tavoittelee jotain maailmanmahtia, jonkinlaista suur-Venäjää mahtipontisine imperiumeineen on taas vähemmän järkevää pohdintaa. Sellainen ajattelu kuuluu tuonne 1800-luvun tsaarien aikaan eikä mikään nykyinen valtio haihattele moisten typeryyksien parissa - ei edes Venäjä.

Sota syttyi jostakin äärimmäisen vakavasta syystä. Jos vapaa pohtiminen sallitaan niin on oikeastaan vain yksi syy joka saa taatusti valtion kuin valtion reagoimaan näin järein toimenpitein. Syyn nimi on ydinaseet. Nykyisin kai mikä tahansa joukkotuhoase, oli se sitten biologista tai kemiallista laatua. Muistamme kaikki mitä oli tapahtumassa kun Neuvostoliitto koetti lähettää Kuubaan atomipommein varustettuja ohjuksia - USA reagoi harvinaisen voimakkaasti. Minulla on jotenkin epäily että USA oli varustamassa Ukrainaa ydinasein ja sen kuultuaan Kremlissä kyllä alkaa sotasuunnittelut siltä istumalta. Pakkohan se on, mikäli Venäjän etelärajalla sojottaa ydinohjuksia, lakkaa Venäjä sinä päivänä olemasta suurvalta ja siitä eteenpäin sen on alistuttava kaikkeen mitä sille sanellaan.

En tiedä mutta jotain tälläistä luulen. Enpä meinaan usko että olen ainoa täysin yllättynyt. Tuollainen jättisota tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta ilman mitään järkevää syytä. Syiden on pakkokin silloin olla puolipimennossa sillä moiseen ei lähdetä leikin päiten. Ihan turha luulla että sellaisen operaation takana olisi joku yksinvaltias Putin jonka aivoituksia ei kukaan tiedä. Siinä on mukana venäjän korkein poliittinen johto ja luonnollisesti sotilasjohto ja tätä on ilmeisesti suunniteltu jo hyvän aikaa, reilusti yli vuosi.

On myös mahdollista, joskin ei aivan todennäköistä että takana on huoli venäläisten asetehtaiden kohtalosta. Öljy saati maakaasu ei ole Venäjän talouden selkäranka vaan sitä on asevienti ja parhaina vuosina se myy aseita eniten maailmassa. Minne tahansa; lähi-idän terroristeille, meksikon kartelleille tai afrikan lapsisotilaille. Hintana käy kaikki; piraattituotteet, veritimantit tai kokaiinipaalit. Tämän mahdollistaa että venäjä valtiona vain valmistaa aseet mutta sen myy ihan omanlaisensa oligarkkiverkosto, jos kaihdamme sanaa mafia. Venäjän omat lait eivät salli ihan mitä tahansa joten Ukraina on ollut tässä hyödyllinen valmistusmaa. Sen lait ovat lepsut sikäli kun niitä onkaan, jokainen politiikko voidaan aina lahjoa ja maassa saa ylipäätään tehdä mitä huvittaa. Sen kaoottinen ja sekasortoinen yhteiskunta on oiva paikka venäläisten tuottaa aseita. Kyllä, ne ovat puksuttaneet kaiken aikaa ja niistä myydään myös itä-ukrainalle. Ukrainalaiset eivät voi puuttua asiaan koska myyntipuolen hoitaa tosiaan Odessana tunnettu mafiaverkosto. Ministerit saisivat äkkiä kuulan päähän jos edes miettisivät näiden tehtaiden sulkemista. Ovatko nämä tehtaat nyt uhattuina? Tuskin. Ei siihen Venäjä valtiona sekaantuisi vaan jättäisi myyntiverkoston hoitaa salamurhin moiset uhkakuvat.

Me emme siis kukaan tiedä. Ehkä joskus vielä tiedämme. En minä näitä etupiiri-ajatteluja osta. Sellaiset asiat hoidetaan poliittisella kentällä. Muuta ei voida kun seurata tapahtumia. Veikkaan kyllä että Venäjä on väkisinkin voittaja, joskin Kiovan katutaistelut tulevat olemaan pitkä ja verinen tapahtuma mutta eihän se lopputulosta mihinkään muuta.

Jukkis