Jatkamme vielä hetken Kiovan taistelusta ja esittelen teille kaupungin salaisen aseen. Se on pyhän Sofian katedraali ja te kysytte nyt mitä ihmeen tekemistä sillä on puolustustaistelun kanssa? Paljonkin! Sillä nyt liikumme alueella josta normi suomalainen ei ole koskaan kuullutkaan mutta joka on mitä oleellisin asia sodankäynnin kannalta.


Mikä ihmeen pyhän Sofian katedraali te kysytte? Se on eräs ortodoksisen kristinuskon alkupyhäköistä, eräänlainen ortodoksisuuden alkukirkko. Se on paikka josta kristinusko lähti leviämään kohti pohjoista, venäläisille ollut vuosisatojen ajan mitä tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita. Sen ikää ei ole koskaan tarkasti kyetty vahvistamaan mutta on päädytty konsensukseen että se olisi vuodelta 1061.

Ei varmaan voi olla salaisuus mikä merkitys ortdoksisuudella on venäjänmaalla. Se on siellä niin syvässä että vaikka venäläiset on porukkana mitä on, heidän itsekunkin hurskauttaan ei parane epäillä yhtään. Ateismi on käytännössä tuntematonta, kristillisyys on siinä kansassa sen verran syvään juurtunut.

Kiovassa on toki muitakin tärkeitä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia. Mainita kannattaa niin ikään 1000-luvulta perustuvan Luolaluostarin joka yhdessä historiansa vaiheessa oli kaikkien luostareiden keskusluostari. Sieltä käsin on perustettu koko luostarilaitos Valamoineen ja Solovetskeineen. Luonnollisesti kaupungisssa on myös Pietari Suuren rakennuttamia kirkkoja jotka niin ikään ovat venäläisille pyhiä.

Kiovan luolaluostari
Kiovan luolaluostari on Kiovan Rusien eli venäläisten alkukoti. Sen tuhoaminen olisi venäläisille sama kuin oman alkuhistoriansa tuhoaminen

Kyse ei ole pelkästä kristinuskosta. Nämä perustivat aikanaan Kiovan Rusit. Kuten nimikin kertoo, Rusit olivat russeja eli eräänlaisia alku-slaaveja jotka lähtivät kohti pohjoista ja asuttivat koko nykyisen tunnetun Venäjän alueen. Kiova voi olla kristinuskon alkukoti mutta se on myös se, josta venäläiset kansana ovat tulleet. Alkukoti. Syntysija. Jokainen venäläinen on aina voinut käydä Kiovan kirkoissa hakemassa alkujuuriaan ja ruokkimassa kansallistunnettaan.

Ajatus siitä että moisia pyhiinvaelluskohteita voitaisiin edes harkita pommitettavan, on luonnollisesti ajatuksena kuollut. Mikä operaatio kaupunkiin ikinä tehdäänkin, aina on huomioitava näiden rakennusten säilyminen. Niiden tuhoaminen tuhoaisi myös Venäjän poliittisen johdon. Vaikka kaikki aina kirkuukin että pian Putin syrjäytetään milloin mistäkin syystä, ne ovat yleensä naurettavia puheita. Sen sijaan näiden pyhättöjen tuhoaminen kääntäisi kansan välittömästi johtajiaan vastaan. Putin tietää tämän hyvin. Hänelläkin on rajansa mitä voi tehdä ja mitä ei.

Kuten sanoin, uskonnon merkitystä ei voi aliarvioida Venäjällä. Sen näkyvin edustajaryhmä, suoranainen puolue ovat isoäidit. Nämä huivipäiset mummot joita leikillisesti kutsutaan puna-babuskoiksi. Konservatiivinen maan selkäranka jolla on oikeus laukoa mielipiteensä pelkäämättä salaista poliisia. Venäjän suurin poliittinen voima jota jopa maan korkein poliittinen johto pelkää - jopa Stalin pelkäsi heitä. Ikinä ette tule näkemään että mellakkapoliisi retuuttaisi isoäitiä poliisiautoon mielenosoituksessa, sellainen poliisi saisi jo muut poliisit kimppuunsa. Siinä kohtaa kun Sofian katedraali olisi soraläjänä, isoäidit koko Venäjän alueelta nousisivat yksimielisesti. He täyttäisivät koko Kremlin edustan. Heidän vanavedessään nousisi jokainen venäjän kansalainen jolle uskonto jotakin merkitsee.

Miten siis voi vallata jonkun kaupungin ilman että samalla sitä tuhoaisi? Se onkin mielenkiintoinen kysymys. Sen sijaan olemme kyllä nähneet että kun Harkova on normikaupunki, ei sen tulittamiseen ole mitään estoja ollut. Kiovaan ei ole ammuttu mitään. Oma veikkaukseni on että kaupunki saarretaan ja sitä vastaan hyökätään sen roolina hallintokaupunkina eikä suinkaan asutettuna kaupunkina. Tällöin puhumme tietenkin sähkökatkojen aiheuttamisista ja viestiliikenteen estämisistä. EMP-pommi ei ole poissuljettua. Silloin maan poliittinen ja sotilaallinen johto jää ilman yhteyttä alaisiinsa ja päinvastoin. Myös yhteydet ulkomaailmaan katkeavat. Rakennukset sen sijaan jäävät ehjiksi mikä on tarkoituskin. Aika näyttää, ajattelenko riittävän venäläisesti ja homma tulee menemään tämän käsikirjoituksen mukaan vai jotenkin toisin.

Jukkis