Ukrainan sota on monellakin tapaa mysteeri ja se lienee enemmänkin pitkän kehityskaaren tulos kuin hullun diktaattorin äkillinen päähänpisto. Nolo esitys se ainakin on ollut. Kukaan ei osannut arvata edes hurjimmissa unelmissaan miten rappiolla ja toimintakyvytön Venäjän armeija on, ja taisi tulla yllätyksenä maan poliittiselle johdollekin. Se nöyryyttää itseään päivittäin maailman silmissä eikä ihmekään jos asiaa katsoo sotamenestyksen kannalta. Tietyt kausaaliset syyt tähän kuitenkin ovat vaikuttaneet.


Sitähän ei voi kiistää etteikö epäonnisen sotaretken takana ole ollut silkka ylimielisyys. Eikä näemmä mitään varasuunnitelmaa ollut siltä varalta että äkillinen kommandohyökkäys ei pure. Rajan takaa puuttuivat kaikenlaiset varastot, varikot ja polttoainevarastot ja reserviä ei kutsuttu ajoissa aseisiin. Niinpä kaikesta tuntuu olevan pulaa. Aateltiin kai ettei tarvita. Jonkun Venäjän sodanjohdossa olisi tätä pitänyt vaatia ja vielä enemmän vaatia hyökkäyksen siirtämistä pidemmälle keväälle eikä hyökätä keskellä talvea joka tunnetusti johtaa katastrofiin - niin nytkin. Virhe on kuitenkin tehty eikä sitä enää voi perua.

Ei Putin aina ollut tuollainen. Hänellä oli alkuunsa visio päästä osaksi länsimaista talousjärjestelmää. Avokätisesti halki 2000- ja 2010 jakoi öljytulot kansansa kanssa ja vaikka joku voi olla eri mieltä, tämä ajanjakso oli parasta mitä Venäjällä ja venäläisille oli tapahtunut satoihin vuosiin. Venäjä modernisoitui ja keskiluokkaistui. Näihin aikoihin Putinilla oli selvä visio olla sotimatta sen kummemmin, vaikka se suurvaltojen rooliin eittämättä kuuluukin, sillä sellainen olisi häirinnyt talouskasvua. Mediasta tapaamme näiltä ajoilta lähinnä vekkulin Putinin joka hymyili sitä ujoa hymyään ja oli tyytyväinen kun asiat luisti.

Sitten tuli maidan.

Tapahtumat jotka johtivat Ukrainan hajoamiseen ja senhän me tiedämme mitä tapahtuu kun jokin valtio hajoaa kahteen osaan. Olemme sen nähneet Kyproksella joka hajosi turkkilaiseen ja kreikkalaiseen osaan, tiedämme kehityskulun Vietnamista ja tiedämme sen nykyisinkin Koreoista. Tiedämme sen pohjois-Irlannista ja nyt tiedämme sen Ukrainasta ja itä-Ukrainasta. Kosovo ja Serbiakin voidaan mainita. Se on loppumaton vihanpito, sisällissota.

Sinänsä sisällissota Ukrainassa ei olisi ollut Venäjällä ongelma ellei Obaman hallinto olisi syyttänyt siitä venäläisiä. Mikä on oikeasti venäläisten rooli itä-Ukrainassa ei ole aivan yksiselitteistä ja varmaa. Yhtä lailla on todistettavissa että Venäjä on ollut pelkkä sivustakatsoja kaiken aikaa ja pahimmillaankin toiminut pelkkänä rauhanvälittäjänä riitapukarien välillä. Krimin päätyminen Venäjän käsiin on toki kiistatonta ja se putosi suorastaan kultalautasella käteen kun Krimin venäläisväestö ei katsonut asiakseen olla Kiovan äärikansallisten vasallina.

traktori
pakko tunnustaa että ei ole kivaa olla Venäjän armeijan ylipäällikkö jos sen kyvyttömyydelle nauraa koko maailma

Se vuorostaan oli kova isku Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerrylle joka ehti jo himoita Sevastopolin laivastotukikohtaa amerikkalaisille. Kostoksi siitä alkoivat talouspakotteet johon Venäjä ei oikeastaan reagoinut mihinkään. Se uskoi naivisti että kun sillä ei ole tarkempaa tekemistä asian kanssa, talouspakotteet poistuvat aikain kanssa. Vaan eivät ne poistuneet vaan pikemmin yltyivät. Tämä sopi oivasti amerikkalaisten näkemykseen että he eivät kaipaa kilpailevaa suurvaltaa vaan kukistavat sen talousrintamalla kehitysmaaksi.

Totta on että talouspakotteet katkeroittivat Venäjän poliittisen johdon. Sen kehityskulku kohti länsimaista hyvinvointivaltiota oli nyt tiensä päässä. Eikä ollut toivoakaan päästä pakotteista irti ennen kuin pakotteista päästäisiin ja pakotteista ei taas pääse irti ennen kuin rauha laskeutuu itä-Ukrainassa. Ja sanomattakin selvää että sellaista ei käynyt Ukrainan mielessäkään. Se jauhoi ja jauhoi loppumatonta sotaansa ja Venäjä maksoi siitä hintaa joka päivä.

Ukrainan sotaa voi tarkastella myös siitä vinkkelistä että Venäjällä ei oikeastaan ole mitään reaalisia keinoja saada pakotteita loppumaan. Kun ottaa Bidenin politiikan huomioon Ukrainan sodasta johtuen, ne pikemmin pahenevat kaiken aikaa ilman mitään armahdusoikeutta. Vaikka venäläiset perääntyisivät vielä tänään Ukrainasta, pakotteet eläisivät ja niitä tultaisiin tiukentamaankin milloin milläkin tekosyyllä. Se nyt vaan on realiteetti Putinin pöydällä. Straetgiamuutos valtiotasolla seesteisestä talouskasvusta vaihtuu voimapolitiikkaan joka osaltaan on looginen valinta. Valinta joka sai syntynsä Maidanin aukiolla jo 2014. Se tuli johtamaan tähän sotaan. Sitähän ei kukaan osannut aavistaa että sodanjohto oli kelvoton, sotasuunnitelma niin alkeellisia virheitä täynnä että maallikkokin näkee sen olevan mieletön, huolto uupuu tykkänään ja varusteetkin kateissa. Mihin lie mustaanpörssiin kadonneet? Koko maailma nauraa venäjän armeijalle. Se jää tietenkin nähtäväksi tuleeko sitten maaston kautta läpimurtoja kun ne vapun tietämillä ovat mahdollisia vai ovatko ukrainalaisetkin käyttäneet odotusaikansa hyvin ja miinoittaneet kaiken valmiiksi.

Kiistatta Putin on jonkinsortin umpikujassa niin maailmanpoliittisesti kuin sotilaallisestikin. Oikeastaan hänen ainoa tiensä on voittaa Ukrainassa tavalla tai toisella. Valitettavasti se tarkoittaa satsaamista huoltoon ja tarvikkeisiin, osittaiseen liikekannallepanoon, teollisuuden pyörimiseen asevoimien ehdoilla. Suomeksi sanottuna valtionkirstu tyhjäksi. Leikkisodan muututtava täysimittaiseksi sodaksi jossa ei resurssia pihdata. Sama minkä monet keskiajan ruhtinaat saivat kokea kun nopea ja voitokas hyökkäys muuntui sitkeäksi rahaa kuluttavaksi rajasodaksi. Mitä muuta hän voi tehdä?

Biden saisi hetikohta sodan loppumaan kuin seinään jos lupaisi neuvotella talouspakotteiden poistamisesta johon Putin höristäisi korviaan samoin tein. Bidenillä on toki toisenlaiset suunnitelmat joihin kuuluu enemmänkin aselastien kantaminen ukrainalaisille. Nyt eletään siis selvää välivaihetta ja tuskin kuuluu vähään aikaan muuta kuin satunnaista tykkitulen jyminää.

Jukkis
Gravatar
KimmoK
Pakoitteita ei voi höllentää ennen kuin vuosisatainen diktatuuri, valloitussota ja miehityspolitiikka loppuu.

Putinin fasismin kasvu on pysäytettävä.

Muutoin Putin vain jatkaa.

Gravatar
Henry Ford
Olikohan se Henry Ford, joka sanoi, että olisi usa:n etu, jos eurooppa olisi jatkuvassa suursota tilassa.
Koskakohan vihreät vaati sähköpanssareita? Tästä näkyy sotapäästöt; CO concentration-Windy.

Piilota kommentointilomake