Pääsi Venäjä sentään jotenkuten kunniallisesti vetäytymään Kiovan edustalta. Ainakin tykinkantaman päähän mutta kyllä sieltä joukkkoja vedetään jo lepoonkin. Syynä eräänlainen rauhanneuvottelun suoma hyväntahdonele. Perääntymisen ymmärtää sillä historiallisesti arvokkaiden rakennustensa vuoksi Kiovaa ei voinut jyrätä mutta sen valtaaminen äkkirynnäköllä ei sekään onnistunut. Mutta uskokaa kun sanon että historia tuntee toisenkin myttyyn menneen operaation joka on yllättävän identtinenkin.


Vastaava löytyy loppu syksyltä 1944 ns operaatio Market Gardenin kohdilta. Siinähän idea oli pudottaa maahanlaskujoukkoja tärkeille hollantilaissilloille ja äärimmäisenä brittijoukkojen piti pudottautua Arnheimin kaupunkiin ja pitää se hallussaan kunnes maajoukot ehtisivät paikalle. Nämä jylistäisivät telaketjut kuumina maantietä pitkin jonka laskuvarjojoukot olisivat vallanneet edeltä. Pieleenhän se meni. Kolonnat juuttuivat, sillat oli katkaistu ja yllätyksekseen britit laskeutuivat kahden SS-panssaridivisioonan päälle. Syntyi siis tämä "yksi silta liikaa" joka viittaa sen nimiseen elokuvaan joka muuten oli yksi 1960-luvun parhaita sotaelokuvia.

silta liikaa
Kohtaus elokuvasta "yksi silta liikaa". Operaatio Market Garden oli aikanaan äärimmäisen monimutkainen ja monesta eri osasta rakentuva operaatio ja joka joutui jättämään huomiotta tiedustelutiedot - kohtalokkaasti. Jostakin tuntemattomasta syystä Venäjän sodanjohto mallinsi tämän taistelun kun se suunnitteli Kiovan valtaamista äkkirynnäköllä.

Yksi silta oli tälläkin kertaa liikaa kun venäläiset laskuvarjojoukot laskeutuivat suoraan väijytykseen ja vaikka maavoimat jotenkuten kaupungin edustalle pääsivätkin, hinta oli kova. Erityisesti dronet ovat aiheuttaneet päänvaivaa ja ukrainalaiset hehkuttavat niitä tämän sodan salaisena aseena. Näkee että venäläisiltä uupuu maajoukoistaan selvästi elektroninen sodankäynti. Minkään kun ei pitäisi olla yksinkertaisempaa kuin luoda sähkömagneettinen häiriökenttä joka aiheuttaa katkoksen dronen ohjaajan ja lentokapistuksen välillä. Yksinkertaisimmillaan panssarien mukana voi kulkea ilmatorjuntavaunu. Sellaiseen voi kytkeä pienen ilmatutkan johon on yhdistetty automaattisesti toimiva konetykki joka paukuttaa ne taivaalta heti kun ne tulevat sähkösilmän näkyviin. Drone on ihmease mutta vain niin kauan kunnes niiden torjuntaan havahdutaan.

Sitä en tiedä tunteeko historia muita esimerkkejä tämän tapaisesta operaatiosta kuin nämä kaksi mutta näitä ainakin yhdistää ettei tiedustelutietoja otettu huomioon.

Epäonnisen operaation on spekuloitu johtavan Putinin vallanmenetykseen. Kansa kaataa tai lähipiiri. Näitä on muuten kuultu vuosien varrella ennenkin. Todellisuudessa kansa kuin kansa joutuu aina sotahurmoksen kouriin ja seisoo vankkumattomasti johtajansa takana. Se on ihan perusasia joka kannattaisi miettiä ennen kuin muuta laukoo.

Muutenkin olen ollut huolissani median käyttämistä media-asiantuntijoista. Jos ne ovat ulkomaisia, ne tavallisesti ovat jotain Yhdysvaltain yliopistoista löydettyjä venäläisiä akateemikkoja jotka tituleerataan "Putinin lähipiiriksi" ja yleensä he sanovat vain jotakin parjaavaa. Tiedustelulähteet, kuten niitä kutsutaan, tuntuu keskittyvän Putinin mielentilaan tai luonnehäiriöihin.

Kotimaiset venäjä-asiantuntijat eivät sentään sorru ihan typeryyksiin mutta on pistänyt silmään suht huono asiantuntemus. Kukaan ei ole vielä kyennyt kartoittamaan miksi Venäjä ylipäätään hyökkäsi ja mitä se oikeasti tahtoo. On vain hataraa teoriaa. Tästä voi päätellä että aitoa kremlologia ei tunnu tästä maasta löytyvän. Varmaan sellaisia on ulkoministeriössä mutta heitä ei saa media käsiinsä.

Sotilaslähteet ovat jossain määrin jyvällä. Olen huomannut että kun tänne kirjoitan jotain hoksaamaani, se lukee Iltalehden sivuilla päivää paria myöhemmin jonkun sotilastutkijan suusta. En suinkaan väitä että minusta olisi tehty lähde, vaan että sotilasasiantuntijat päätyvät samaan koska me seuraamme samaa sotilaallista logiikkaa. Tavallaan se imartelee koska kielii lahjakkuudestani. mutta toisaalta voisin odottaa että se joka tekee tätä työkseen, pystyisi yllättämään tietämällä sellaista mikä astuu peruslogiikan kaavan yläpuolelle.

Onhan se huolesuttavaa jos tosiaan Nato-kelkkaan ollaan astumassa eikä kenelläkään ole mitään hajua miten venäläiset tulevat siihen reagoimaan. Sellainen kansan parissa elävä uho ja ylimielisyys voi olla kohtalokasta ja ainakin äärimmäisen typerää. Omasta mielestäni vain Väyrynen on puhunut järkeä aidossa paasikiviläisessä hengessä. Täytyy muistaa että nato-jäsenyyden myötä Nato on edennyt 150km päähän Pietarista ja on aivan varmaa siihen tullaan reagoimaan voimakkaasti. Minulla on kyllä tietty aavistus mitä venäläiset tulevat tekemään saadakseen tämän maan hallituksen polvilleen. Pitää muistaa että Pietarin talousalue on niin suuri että se heiluttaa Suomen taloutta jo pelkällä olemassaolollaan. Venäläiset pystyvät suht vaivattomasti järjestämään niin, että suomalaiset tulevat elämään vuosikymmeniä nollaluokassa talouskasvun osalta ja sietämään pitkittynyttä inflaatiota ja lamaa. Siitä tulee surkea vuosikymmen ja menetämme kokonaisen sukupolvellisen ihmisiä joiden ainoa saanti on saada leikkauspolitiikkaa. Voin kertoa joskus myöhemmin miten tämä toimii ja mikä rooli Venäjän taloudella on Suomelle. Ne jotka tätä Natoa nyt ajavat, eivät sitä ajattele koska eivät siitä mitään tiedäkään. Tämän takia pitäisi löytyä edes yksi asiantuntija joka osaisi sanoa, miten kauppa Venäjän kanssa vaikuttaa talouskasvuun ja mitä tapahtuu, jos se katkeaa.

Jukkis
Gravatar
mma
"Täytyy muistaa että nato-jäsenyyden myötä Nato on edennyt 150km päähän Pietarista ja on aivan varmaa siihen tullaan reagoimaan voimakkaasti"
- Mitä se siihen reagoisi tuolla perusteella. Eihän Nato tule Pietaria yhtään sen lähemmäksi mitä se nyt jo on. Narvahan on lähempänä Pietaria kuin Vaalimaa.

Piilota kommentointilomake