Pitäähän se minunkin nostaa kissa pöydälle ja pohdiskella nato-jäsenyyttä. Siihen kerhoon meitä nyt nato-lobbarit vie ja syytä on myös olettaa, ettei sitä peliä Moskovassa kattella hyvällä. Melko varmaa jopa että Venäjä ryhtyy vastatoimiin mutta millaisia nämä vastatoimet ovat? Kun ei tässä maassa parempiakaan asiantuntijoita ole, niin minä ryhdyn sitten sellaiseksi.


Edelleen on syvä mysteeri miksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Ehkei konkrettista syytä olekaan vaan kyse on prosessista mihin suuntaan Ukraina on ajautumassa. Kuvitellaan että sen kehityskaari on menossa siihen suuntaan että Ukraina hakee yhä aktiivisemmin nato-jäsenyyttä. Millainen se maa olisi viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Ukraina olisi nato-maa, sillä olisi siltä puljulta isot turvatakuut ja se rakentaisi rajalleen lukemattomia amerikkalaistukikohtia ja lentokenttiä. Täynnä lentokoneita ja ohjuksia jolla iskeä minne tahansa Venäjällle alle varttitunnin. Luonnollisesti Ukrainalla olisi sateenvarjonaan ydinase joten sen kimppuun ei voi enää käydä. Venäjä ei voisi toivoa edes pehmeää hyviä naapurisuhteita vaalivaa hallintoa sillä lähes kaikki Ukrainan puolueet ovat kunnostautueet venäjä-vastaisuudessaan. Sellainen olisi Ukraina kymmenen vuoden aikaviiveellä. Sietämätön tilanne jos asiaa katsoo Kremlistä. Siinä on koko Venäjä valtiomuotoineen ja kulttuureineen vakavan uhan alla.

Raaka totuus on että jos tilanne kehittyisi tuohon suuntaan, ei Putinilla kertakaikkiaan ole vaihtoehtoja. Hänen on hyökättävä nyt. Muuten eivät tulevat venäläisten sukupolvet antaisi ikinä anteeksi ellei reagoi nyt. Mielenkiintoista että Venäjä vaatii Ukrainalta samaa turvallisuus- ja ulkopolitiikkaa joka Suomessa on vallalla. Kuin Suomi olisi venäläisille joku mallimaa, esimerkki täydellisestä naapurista. Venäläiset haluaa soveltaa tätä ns. Suomen mallia nyt Ukrainaan.

Suomalaiset eivät tätä varmaan ota näin. He pyristelevät irti ikiaikaisesta puolueettomuudestaan. Pian ollaan siis tilanteessa jossa itärajamme on täynnä amerikkalaisten lentotukikohtia jotka ovat vaivaisen 150 kilometrin päässä niin Pietarista kuin Muurmannin radasta. Eivät venäläiset päästä tälläistä kehityskulkua valloilleen, eivät he voi. Heillä ei ole asennetta jolla se torjua vaan heillä on suoranainen velvollisuus estää se.

nato jasen
Kaikki eivät muista 1980-luvun "kauhun tasapainon" aikaa. Silloin tavallisin lööppi oli montako ydinkärkeä yksin Suomeen on osoitettu. Elettiin pelon aikakautta. Nyt kun on alkamassa uusi Kylmäsota, tämä aikakausi saattaa palata. Sillä erolla että silloin pysyttelimme mittelöiden ulkopuolella. Nyt olemma Nato-maa ja lähinpänä Venäjän strategisia kohteita ja näin ollen myös ensimmäinen kohde joka tullaan tuhoamaan. En nyt sitten oikein osaa pitää Nato-jäsenyyttä turvanantajana kun vaikutus on päinvastainen.

Tuskin Suomi joutuu sotilaallisen invaasion kohteeksi koska Suomea voi heiluttaa ihan taloudellakin. Harvahan meistä on koskaan tutustunut suomen ja venäjän taloussuhteisiin. Venäläisten ei tarvitse kuin myydä öljyä ja puuta suomalaisille mutta olla ostamatta mitään vastineeksi jolloin Suomeen syntyy niin vahva kaupan alijäämä, että seuraus on pysyvä massatyöttömyys ja budjetti jonka käyrä sojottaa kohti kellaria. Tuonti ja vienti länteen on aina ollut kallista eikä maamme ole ikinä sillä saralla kunnostautunut. Suomi on raaka-aineiden viejä, matalan jalostusasteen vientimaa. Varsinkin jos Venäjä samaan aikaan heiluttaa Saksaa ja Britanniaa, ei kukaan osta meiltä yhtään mitään. Väkisin siinä joutuu mikä tahansa istuva hallitus pohtimaan asioita uudelleen ja että oliko koko Nato suuren mittakaavan virhe. Ilman venäjän taloutta täällä eletään ikuista 1930-luvun lamaa.

Nykypäivän kansainvälisen akateemisen tutkimuksen mukaan suomalaiset itse provosoivat Talvisodan. Silloinen ulkoministeri Erkko oli kyvytön ymmärtämään Neuvostoliiton aleuevaateita. Erkko ei käsittänyt mikä rooli Leningradin turvallisuudella on, ja tuskin oli edes tietoinen että toinen maailmansota oli syttynyt. Historia toistaa itseään koska erkonsotaa ei ole meillä käsitelty. Jos se olisi käsitelty niin tiedostaisimme paremmmin ettei Pietarin turvallisuus ole mihinkään kadonnut ja että on alkanut uusi Kylmäsota joka saattaa jättää mittasuhteiltaan jopa aiemman varjoonsa. Olemme kuin mato joka itse menee omaan koukkuunsa. Tekemässä täysin samaa virhettä jonka Erkko teki, seurauksineen kaikkineen.

Suomen Nato-jäsenyys on toki mahdollinen jos se jää lieväksi. Pelkät turvatakuut mutta yhtään ilman ulkomaisia joukkoja maassamme, hyökkäysaseiden puuttuminen ja tietenkin ydinasekielto. Silloin jos jäsenyys Natossa on pelkästään defensiivinen on siinä ja siinä ettemme ole ensi-iskun kohteena jos sota syttyy Venäjän ja Naton välillä. Ei se siihen jää. Washingtonilla on liian kova kiusaus täyttää maamme ohjustukikohdilla. Moskova puolestaan yrittää estää sen. Ilmeisesti rahoittamalla venäläismielistä mielialaa ja antamalla puoluejohtajille täppää, kiristämällä heitä ja suoranaisesti uhkaamalla mikäli maamme ottaa vastaan offensiivista aseistusta. Suomalaiset itse eivät halua tätä käsittää. Nähdäkseni vain Väykkä on harvinainen järjenpuhuja jota kansan syvät ja oikeistokonservatiiviset rivit eivät tahdo tiedostaa. Mikä ikinä onkaan turvallisuuspoliitinen ratkaisu, sen täytyy huomioida Pietarin rooli ja meriliikenne. Joku Biden ei sitä näin ajattele eikä varmasti hänen seuraajansa. Suomi on hänelle ase jolla provota venäläisiä. Niinpä suomen nato-jäsenyys ei jätä venäläisille mitään vaihtoehtoa. Ei se jättänyt sitä aikanaan Stalinillekaan.

Ehdoton EI Natolle. Se on prosessi joka huonontaa turvallisuuspolitiikkamme oleellisesti vaikka pitäisi tuoda suojaa. Se tuo itärajan taakse valtavat sotilaskeskittymät ja maamme hallitusta painostetaan toistuvasti ja venäläiset tekevät taloudellista kiusaa niin paljon kuin pystyvät. Mitä järkeä on ylipäätään ajautua tuollaiseen tilanteeseen? Sehän on täydellisen itsetuhoinen ratkaisu. Mutta jos siihen mennään perisuomalainen tyhmyys edellä niin varmaa on että lähivuodet tulevat olemaan mielenkiintoista aikaa. Ei ainakaan pääse sanomaan että elämä on staattisen tylsää jossa vaan hankitaan asunto ja kasvatetaan lapsia sillä yhteiskunnallinen turbulenssi pääsee kokonaan irti ja venäläiset lisäävät sisäpoliittista painetta.

Jukkis
Gravatar
KimmoKoolle
Norjassa ei virallisesti nato ydinaseita ja tutkinusydinreaktorit Haldenissa ja Kjellerissä ajettu alas. Kuitenkin Tronheimista, Moiranasta ja
Tromsasta loimottavat teslabeamit kohti avaruutta. Älä KimmoK murehdi, kyllä natoon mennään. Venäjän pojat taitavat ensin käydä
kylässä, jos Nostaramuksen ennusteet paikkansa pitävät. Lapin lovinoita kertoi Itämeren tulevasta tsunamista. Ehkä jenkien HAARP.

Gravatar
NATO Ydinaseet Suomeen
Höpö höpö KimmoK. Nato ydinaseet tulee, kansa ei sitä päätä. Sodan aikana natsit toivat raskas vettä Euran Kauttuaan ja tekivät ydinasebisnestä
jenkkien kanssa. Arto Lauri paljasti rikastustoiminnan jäljet. OL-1 ydinjätteitä venäjälle ja OL-2 Pu-239 viedään israeliin. Erikoisalukset
M/S Sigyn ja Sigrid säännöllisesti Olkiluodolla. Suomalaisten ydinasebisnes saudien kanssa persilleen, kun fSB ja usa pysäyttivät M/S Arctic Sea
"puutavara-aluksen". Virainomaismääräyksestä STUK lopetti säteilymittaukset Arctic Sea:n laituripaikan läheisyydessä. Sähkö ydinvoimaloiden
sivutuote. Ei kaivoksia, mistä saataisiin ydinkärkien Pu-239 . Ydinjätteessä harvinaisia hafnium178, tantaali-isotooppeja ym., joita stealth teknologiaan.

Gravatar
KimmoK
Jäsenmaa itse päättää ottaako aseita tai tukikohtia maaperälleen.

Turha valehdella asioista jotka voi tarkistaa.

Gravatar
KimmoK
Ei meidän tarvitse ottaa ainoatakaan NATO sotilasta tai tukikohtaa jos ei haluta.

Mutta mielestäni pari pientä jalkaväen osastoa olisi syytä olla, NATOn sitouttamiseksi.

Mielestäni kalusto pidettävä suomalaisena mahdolliseen kriisiin asti. Sodassa sitten tarpeen mukaan natolta lisää paukkuja.

Gravatar
Hölmöjä nuo suomalaiset
Erkko ei mennyt Moskovaan, mutta laulukuoro sinne lähetettiin. Stalinia se huvitti suuresti ja totesi; hölmöjä nuo suomalaiset.
Mannerheimilta meni hermot, kehotti Erkkoa menemään metsään ja ampumaan kuulan kalloonsa.
Jossain tv:n historia ohjelmassa tästä oli joskus. Muistaako joku mikä ohjelma? Oliko se Teemu Keskisarja vai mikä?

Piilota kommentointilomake