Tätä kirjoittaessa koko sivistynyt maailma on tuominnut Busthran verilöylyn, ja vastaavia tunnetaan toisistakin ukrainalaiskaupungeista. Olenko jotenkin kyyninen kun en oikein osaa yhtyä tähän. Näissä asioissa on hyvä tuntea kaupunkisotien luonne ennen kuin rakentelee teoriaa venäläissotilaiden raakuuksista. Kun niihin hyökätään tai vastahyökätään, tai edes pidetään hallussa, siviiliuhreja syntyy väistämättä. Se on sodan luonne mutta ei niitä kukaan välttämättä tieten aiheuta.


Rehellisesti sanoen en ole koskaan nähnyt kaupunkitaistelua jossa kuolleita siviileitä ei lojuisi maassa. Yksin harhaluoteja lentelee siellä sun täällä ja viisas pysyy kotonaan jykevien seinien sisällä eikä liiku kaduilla yhtään enempää mitä on pakko. Silloinkin kirkkaassa päivänvalossa, hämärässä ei koskaan. Aina on kuitenkin se yksi joka saa auringonlaskun jälkeen päähänsä lähteä katsoon miten mummo voi, ottaa polkupyöränsä ja lähtee sotkemaan kohti mummolaa. Törmää tietenkin tiesulkuun jota dominoi joku saakutin peloissaan oleva 17-vuotias solttu konekiväärin takana joka näkee vain hahmon lähestyvän lujaa pimeydessä ja suoraan kohti. Jos on koulutettu, saattaa karjaista tunnussanan. Siviili ei ole koulutettu. Kun häneltä kysyy tunnussanaa, hän tekee sen mitä siviili tekee. Seisoo hiljaa kuin suolapatsas ja muutahan ei sitten tarvita kun on henki pois.

bustha
Kuvatodiste venäläisestä raakuudesta. Mutta mistä sen oikeasti tietää vaikka ukkelin matkanpää olisi tapahtunut harhaluodin osumast?. Tai että hän on toikkaroinut pyörällään iltapimeässä keskellä taisteluita ja joku ampunut mustan hahmon erheessä. Niinpä niin. Ei sitä tiedäkään.

Pelko on vaarallista ja paniikki tappavaa. Se on nähty kaikissa sodissa. Kun amerikkalaiskolonna törmäsi Bagdadissa tienvarsipommiin niin paikalliset tiesivät että nyt on kiire pois. Panssariautoista avattiin välittömästi umpimhkäinen tuli joka suuntaan. 50mm konekivääri hakkaa tultaan ikkunoihin ja jalkaväkiryhmä ampuu summittaisesti joka suuntaan sinne missä vain liikettä on. Kaikki ammutaan 150m säteellä kulkukoiria myöten. Ilmiö on sama pitkin maailmaa kaikissa sodissa. Kun ollaan keskellä vihamielistä viholliskaupunkia, on sotilaiden umpimähkäinen tulitus spontaani reaktio kovassa stressitilassa.

Kokonaan oma harvinaisempi lukunsa ovat silkat murhaajat jotka ampuvat siviilejä huvikseen. Kun on iso miesjoukko, kokonainen divisioona 20 000 miehen voimin, on seassa väkisinkin pari sosiopaattia joilla on tilaisuus päästää luonteensa irti. Näitä alikersantti Lehtoja jotka ampuvat ketä tahansa selkään. Heitä ei saisi kuitenkaan yleistää, olkoonkin että armeija tekee aina virheen ellei paneta näitä tyyppejä sotaoikeuteen, sillä he ovat moraalille myrkkyä. He ovat jotenkin luonnollinen ilmiö. Wolf Halsti kirjoitti elämänkerrassaan jotenkin niin että sota on paikka joka on hallitsemattomien voimien temmellyskenttä. Tarkoitti että siellä ihmisluonto päästää pahuutensa valloilleen ja kun sodanlait ovat muutenkin julmat, tapahtuu väistämättä kohtuuttomuuksia. Halstilla oli syynsä kirjoittaa näin. Hän johti lapinsotaa ja oli itse näkemässä rikotut suomalaiskodit joista oli hajotettu niin ikkunalasit kuin huonekalutkin. Eivät niitä edes tehneet saksalaiset vaan suomalaiset itse. Sotilaat etsivät viinaa joka talosta ja panivat kiukuissaan viinattoman torpan päreiksi kaataen lipastot kyljelleen ja tuolit kumolleen. Virallisesti he olivat vapauttamassa tätä väestöä saksalaisikeestä.

Mistä me saammekin aasinsillan sodan yleisempään ilmiöön eli sotarosvoukseen. Sitä on esiintynyt kautta historian ja jos joku asettuu poikkiteloin kun taloaan ryöstetään, asettaa itsensä hengenvaaraan. Paljoa ei tarvita jotta suunsoittaja viedään kadulle ammuttavaksi. Yleensäkin sotarosvot eivät muutenkaan kaipaa silminnäkijöitä, ainakin jos puhutaan arvotavarasta tai seteleistä. Ruokaahan venäläissotilaat etsivät muutenkin, mutta siitä ei vielä saa luotia. Ainakin jos osaa vain istua hiljaa kun tavaroita keittiössä myllätään.

Varsinaisten taisteluiden aikana siviiliuhreja tulee paljon, minkä sanominen on ilmiselvää. Luoteja lentää ja etenevät sotilaat viskovat käsikranaatteja taloihin pohtimatta mitä siellä sisällä on. Siviilejä he pitävät automaattisesti partisaaneina ja salamurhaajina joilla on pyssy povarissa. Silloin kannattaa vain pysytellä kellarissa ja toivoa ettei sinne kukaan tähtää liekinheittimellä. Tiettävästi Ukrainassa on näin kuollut 2000 siviiliä, osa tietenkin tykistöiskuissa kaupunkeihin. Sekin kuuluu sodan luonteeseen ja jos syystä tai toisesta ei osaa ajoissa kadota maisemista, leikkii ainokaisensa kanssa.

Kaupunkeja vallataan ja syntyy uhreja. Miehityksen aikana syntyy näitä ns. oheistappioita joko sotilaiden paniikin, stressin ja muutaman mädän yksilön toimesta. Kun kaupungit vallataan takaisin, syntyy lisäuhreja. Yleensä seuraa kosto. Valtaaja etsii yhteistoimintamiehiä eli kollaboraattoreita. Joku on veljeillyt liikaa vihollisen kanssa ja ammutaan muitta mutkitta. Naapurit ilmiantavat kaikki jotka ovat toimineet oppaina ja kertoneet missä on varastoja. Sekin on osa sodan luonnetta. Puhdistus.

Mitä tällä koetan sanoa? Että en ole ollenkaan vakuuttunut että Busthassa kuin muuallakaan olisi riehunut joku eläimellinen venäläisjoukko joille upseerit ovat antaneet vapaat kädet terrorisoida väestöä. Uhrimäärä on sellainen joka syntyy luonnostaankin ja puolivahingossa. Sama määrä tulee aina jokaisen sodan jokaisessa kaupungissa. Se kuuluu ikään kuin sodan ominaisuuksiin joita ei voi koskaan välttää. Voimat jotka päästetään irti ovat pidäkkeettömiä. Ei pitäisi syyttää mitään tiettyä kansallisuutta vaan sotaa itsessään. Sodassa julmuus kuuluu peliin. Tämän vuoksi aikanaan itse hyökkäys asetettiin rikokseksi sillä politiikko joka näin päättää, päästää myös irti voimia jotka ovat kontrollin ulkopuolella.

Busthan ongelma on että ruumiit tietenkin ovat todellisia. Sen sijaan on tyystin arvailua mitä on liikkunut ampujiensa päänupissa ja millaisissa olosuhteissa. Propaganda ottaa tietenkin aiheesta kaiken irti ja miksi ei ottaisi? Se olettaa että takana on silkka pahuus ja hyväksikäyttää tilanteen vastapuolen demonisoinnissa. Koska me mediakuluttajat olemme 100% ukrainalaisen sotapropagandan varassa, käy niin että propagandistinen tulkinta on se mihin meidän on pakkokin uskoa, sillä muita versioita ei ole tai ne ovat estetty. Tämä on asia jota olen kritisoinut toistuvasti. Kun venäläiset nettisivustot ovat estetty, saatamme saada väärää informaatiota asiantilasta ja sen myötä tulemme elämään lopunelämäämme tämän väärän tiedon varassa. Hautaamme asti. Puolustus ei saa puheenvuoroa tai sen mielipide esitetään värittyneenä. Kuten että kuvat ovat lavastus. Sopivan yliampuva puolustuspuheenvuoro, vähän kuin jonkun salaliittoteoreetikon suusta. Hätävalhe.

Kun asiasta joskus julkaistaan puolueeton tutkimus, se on joku pikku-uutinen jos sitäkään, ja vähiten se kiinnostaa silloin enää ketään. Sen vuoksi näissä asioissa on oltava tarkkana. Etäisenä ja objektiivisena. On syytä hälytyskellojen soida jos ensimmäiset teoreemat syntyivät jo minuutti sen jälkeen kun ensimmäinen kuva oli julkaistu, ja siinä näkemyksessä on pysytty. Silloin on nielaissut propagandapillerin. Se on paha pilleri, tulee sitten kenen kädestä annettuna tahansa.

Jukkis
Gravatar
Koizilla
https://mvlehti.net/2022/04/05/suurta-metelia-buchasta-venaja-kiistaa-osallisuuden-ja-vaatii-ykn-tutkintaa-lavastetusta-veriloylysta-ukrainassa-raportti/

Jännä että Buchan pormestariki sanoi että Venäjän joukot ovat täys7n poistuneet kaupungista, ja tämä ennen tapahtunutta. Sitten kuolleilla siviileillä käsissää Venäjän armeijalta saatuja ruokapakkauksia. Ettei vaa Ukrainan natsit olis telottanu noi kun huomanneet veljeilystä Venäjän kanssa.

Gravatar
KimmoK
Sinä se muka uskot aivan jokaisen Putkosen ja Kremlin lausuman.
Varmaan olet niitä jotka myös rahoittavat Donetskin natseja? Arvasinko oikein?

Venäläiset ottivat haltuunsa siviilien asunnot, siksi siviilien asunnoista löytyy armeijan ruokapakkauksia.
Esim telegraph toimittaja tuossa kertoi että ydessäkin kodissa perhe oli ajettu kellariin, heille heitettiin sinne ruokapakkaus ja sitten kranaatti perään. Ei ryssät ole ihmisiä.

Satellliittikuvista ja drone videoista nähdään murhien tapahtuneen maaliskuun alkupuoliskolla. Ruumiit on lojuneet tiellä siitä asti.

Gravatar
KimmoK
"Russian envoy to UN cites a Ukrainian woman quoted by Meduza as saying Russian soldiers provided humanitarian aid. Ukrainian envoy reads the remainder of the quote: “And then they threw a hand grenade into the cellar.”
https://twitter.com/kzrtsv/status/1511390659680382976?s=20&t=U2lIo6H_kcIW2uHBEvab3g

Venäläisten ei tarvitsisi valehdella ja vääristellä jos he olisivat syyttömiä.

Gravatar
koizilla
KimmoK
"Ei ryssät ole ihmisiä."

Ihan samoja ihmisiä ovat geneettisesti kuin Ukrainalaisetkin.

Gravatar
KimmoK
Suuri osa Venäläisistä tietoisesti hyväksyvät kansanmurhan, teloitukset ja raiskaukset. Ne on ryssiä.
Gravatar
Koizilla
En mä oikeastaan ole tässä kummankaan puolella. Voisin myös kritisoida Putinia, mutta mitä järkeä siinä on kun kaikki tekevät sitä. Jotta pääsee lähemmäksi sitä mitä oikeesti tapahtuu, täytyy tarkastella molempia puolia.
Gravatar
Ratto
50mm konekivääri on varmaan melko riuska peli.
Gravatar
KimmoK
Analyysiä
https://www.bellingcat.com/news/2022/04/04/russias-bucha-facts-versus-the-evidence/

Gravatar
Matti maalta
Lisää analyysia: https://libyancivilwar.blogspot.com/2022/04/towards-understanding-bucha-massacre.html
Kannattaa verrata Bellingcatin ja Monitor on Massacre Marketingin keskenään.
Kyllä siinä totuus selviää: ukrainalaiset teloittivat ne venäläisten yhteistyökumppaneina ne, jotka käyttivät valkoista nauhaa/ja tai söivät venäläisten humanitäärisiä ruoka-annoksia.

Gravatar
KimmoK
Voi lapsi pieni. Sinä näet satelliittikuvista ja videoilta koska niitä ihmisiä on tapettu.
Piilota kommentointilomake