Bucha tuntuu olevan tapetilla ja se mitä siellä on tapahtunut tuntuu olevan kuuma aihe. Teoriaa on siinä missä miestäkin. Venäjän puolustusministeriö puhuu silkasta lavastuksesta, Ukraina systemaattisesta joukkomurhasta. Toisten mukaan ruumiit ovat maanneet kaduilla viikkoja, toisten mukaan vain muutamia päiviä. Epäselvyyksiä päivämäärissä; oliko asialla perääntyvät venäläiset jotka päättivät silkasta vitutuksesta ammuskella peräänhuutelijat vai sittenkin ukrainalaiset itse, jotka hoitelivät päiviltä yhteistoimintamiehet ja venäläisperäiset asukkaat.


Vai onko asialla vaan silkka vahinko? Harhaluodit, kimmokkeet ja räjähdykset. Oheistappioita kuten sanotaan. Mitä olen kuvia katsellut niin aikas lailla vainajat ovat päässeet ainokaisistaan monesta eri syystä. En minä tätä ole keksinyt mutta noiden kuuluisimpien kuvien ympärisössä tuntuu olevan heittimen tai tykinammuksien jättämiä kraatereita. Sattumaa, aikaisempaa tykistötulta vai onko tyypit huonoksi onnekseen olleet liian lähellä kun on isketty panssariin droonella tai jääty keskityksen alle. Sen päättäköön kukin tahollaan, en minä mikään harrastajaetsivä ole.

Bucha shell 1
Kuvan oikeassa laidassa erottuu melko selkeäkin heittimenjälki. Selvää on että huonosti käy jos siinä vieressä sillä hetkellä sattuu kävelemään.

Olen kuitenkin tietävinäni että kun venäläiset jättivät kaupungin ja ukrainalaiset tulivat sen valtaamaan, liike aloitettiin tykistö- ja heitintulella. Sotilaallisesti järkevää tietenkin. Tässä kuvassa ainakin näkyy melko selkeä heittimenjälki ja kun ruumiit ovat siinä vierellä, kaiken järjen mukaan ovat huonoksi onnekseen saaneet osuman.

Sitten on tämä toinen kuva kun aikani kaivelin. Aikas monessa kuvassa on pyritty välttämään taustojen kuvaamista joten tämä lienee jonkinsortin vahinkokuva. Siinäkin näkyy tuollainen 60mm heittimenisku joka on tappanut miehen, kaatanut aitaa taustalla ja sirpaleetkin erottuvat. Sanoisin näiden perusteella että nämä ihmiset ovat oheisvahinkojen aikaansaamia, kuolleet ukrainalaisten omaan kaukotuleen.

bucha shell 2


EU-maat ovat päättäneet ryhtyä täyteen välirikkoon venäläisten kanssa. Se loppuu vissiin täyteen diplomaattiseen katkokseen, Venäjän eristämiseen ja kauppapolitiikan täyteen loppumiseen. Se tehdään tietenkin asteittain, vaihe kerrallaan. Sodasta löytyy kyllä yllinkyllin syitä tehdä se asteittain. Bucha on ollut hyvä aihe jolla karkottaa diplomaatteja ja panna jotain kauppasuhteita jäihin. Seuraava syy lienee jo odottamassa kulman takana. Nyt jos ilmeneekin että asian taustalla ei ole mitään MyLain kaltaista verilöylyä vaan tyypillinen sodan aiheuttama tuho, niin olisihan se noloa. Sen vuoksi EU-maat eivät halua tietää mitään siitä miten nämä kuolleet ovat kaduille ilmaantuneet ja yhtä varmaa on, että valtamedia heitä komppaa eikä lähde spekuloimaan.

Ei kukaan ole huomaavinaan miten näiden vainajien vieressä on hiltyneitä ajoneuvoja ja panssareita kuin onnistuneen drone-iskun jäljiltä. Ja miten joku kaippari on onnettomuudekseen juuri silloin tepastellut tuhoutuvan ajoneuvon vieressä ja kun drone sitten osuu, tietäähän sen, miten siinä käy. Pikemmin toimituksissa pyritään rajaamaan nämä ajoneuvot pois jottei kukaan laske yhteen yksi plus yksi. Näin tätä peliä nyt vaan pelataan.

Tämän jutun punainen lanka on, että mitään ei pitäisi nielaista sellaisenaan. Sodan luonteeseen kun kuuluu, että meitä mediakuluttajia kusetetaan koko ajan ja valehdellaan silmät suut täyteen. Se kuuluu sotimisen hegemoniaan sillä ilman värikästä ja yliampuvaa propagandaa ei oikeastaan pystykään sotimaan. Moraalia ja taistelutahtoa on ylläpidettävä. Meidän joita asia ei suoraan liikuta, on osattava pitää jäätä hatussa ja kommentoitava vasta muutaman päivän perästä kun asiaan ilmaantuu monenlaista näkökulmaa joka syventää asioita. Muistetaan se vanha arabialainen sananlasku jonka mukaan valhe on jo matkannut Mekasta Medinaan kun totuus vasta vetää sandaaleja jalkaansa

Jukkis