Palatakseni vielä tulevaan Nato-jäsenyyteen, tai ainakin hakemukseen, on syytä muistaa moni asia. Yksi ei ole ainoastaan Venäjän reaktio vaan myös Yhdysvaltojen. Ei ole mitään syytä epäillä etteikö Naton ylijohtaja ole Valkoisessa talossa ja hänen nimensä on parin vuoden päästä Trump. Sitten onkin naama viturallaan tällä meidänkin narratiivi-puolueella joka samaan aikaan pitää Trumpia hulluna ja kiirehtii nato-hakemusta. Pianhan ne ovat kaksi samaa asiaa.


Zelensky tuossa piti eduskunnalle puheen jossa muistutti meitä suomalaisiakin Talvisodan ihmeestä. Kaunis puhe, ei siinä mitään. Paljon onkin verrattu Talvisotaa ja nykyistä Ukrainan sotaa keskenään. Onhan niissä yhtymäkohtia. Suomalaisetkin saivat sodan alkupuolella joulukuussa legendaarisia torjuntavoittoja ja motituksia. Talvisodan ihmeestä harvoin halutaan muistaa että Neuvostoliitto lähtikin sitten kakkoserään ihan eri meiningissä. Helmikuun alussa murtui Summan rintamalohko, tai pikemmin se lensi ilmaan ja alkoi neuvostojoukkojen vyöry jota ei enää voinut pysäyttää. Jos ja kun historia toistaa itseään, samaa odotellaan kylmänhikisenä nytkin tapahtuvan jahka venäläiset saa ryhmityksensä valmiiksi.

Näkee että venäjä on muuttamassa kokonaisstrategiaa. Se mikä alussa oli koko maan valtaaminen, tai vähintään painostaminen takaisin venäläisten leiriin, on muuttanut luonnettaan. Venäjälle Ukrainan pitäminen näpeissään on elintärkeää maan turvallisuuspolitiikan kannalta ja käytännössä Venäjä on sekaantunut halki 2000-luvun Ukrainan sisäpolitiikkaan. Ukraina on venäläisille ikuinen ongelmalapsi joka pyrkii toistuvasti irtautumaan venäläisestä hegemoniasta ja on samaan aikaan kooltaan sitä mittaluokkaa, että sitä on vaikea kontrolloida. Paitsi jos sen pilkkoo pikkuvaltioksi. Irrottaa siitä kokonaan itäisen puolen ja liittää sen osaksi joko Venäjää tai Donetskia jolloin Ukraina on enää maan läntinen ns. puolalainen osa. Silloin se on sopivan pieni uhatakseen enää mitään. Jotenkin tuntuu ryhmitys nyt siltä, että tarkoitus on vallata kaikki Dneprin itäpuolinen, olkoonkin että venäläisittäin harmillisesti Kiova tulee jäämään Ukrainan puolelle.

Tämä on aikaansaanut meilläkin Nato-halukkuuden. Ironisesti sen tulee ottamaan vastaan Joe Biden mutta käytännössä hänen seuraajansa sen rafiroi. Biden tuskin jatkaa presidenttinä, hän on jo ikämies ja toisekseen suosionsa kyntää pohjamudassa. Yleisesti häntä verrataan Carterin aikaiseen heikkoon hallintoon ja seuraava presidentti on väistämättä republikaani. Trump on niissä piireissä kova sana, mikäli vain ikä ja terveys kestää.

trummpi
Pian hän johtaa taas Natoa ja sen myötä suomalaistenkin turvallisuustakuita. haistakaa vittu suomalaiset älkääkä koko ajan pummiko jotain, on Trumpin viesti meille tänne pohjolaan. Jos rikotte välinne venäläisiin, niin se ei ole meidän amerikkalaisten asia.

tartteekin palauttaa mieleen Trumpin `America First´ -politiikka. Trump piti ilmiselvänä että Nato on jokin toisen maailmansodan aikainen muinaisjäänne. Eurooppalaiset valtiot jotka siihen kuuluvat ovat pelkkä pummilauma joka maksattaa armeijansa menot amerikkalaisten taskuista. Eurooppalaiset natomaat ovatkin voineet luopua kutsunnoista ja pitää puolustusmenonsa 1% koska amerikkalaiset kustantaa kaiken. Lähes ensitöikseen Trump pistikin välit poikki koko Eurooppaan, riitaantui Merkelin kanssa eikä halunnut tietää mitään trans-atlanttisesta yhteistyöstä.

Trumpilla oli myös oma ukraina-politiikka. Hän näki suoraan että ukranalaiset politiikot ovat pelkkiä varkaita ja lahjustenottajia eikä halunnut tietää koko maasta mitään. Trumpilla ei ollut aikomustakaan olla tekemisissä moisen roistolauman kanssa. Erityinen kauna hänellä on Zelenskyyn. Luottamuksellisesti kysyi tältä onko hänellä mitään tietoa Bidenin vehkeilyistä mutta Zelensky julkisti utelun mediassa ja siitä syntyi kriisi Trumpin hallinnossa. Mikäli Trumpista leivotaan presidentti, hän ei varmastikaan jätä sitä kostamatta.

Mikäli Suomen Nato-hakemus käsitellään asianmukaisessa työjärjestyksessä, voi olla että se päätyy Trumpin rafiroitavaksi. Hän voi sen hyväksyä tai olla hyväksymättä. Selvää kuitenkin on, ettei hän aio pistää tikkua ristiin mikäli Suomi on vaarassa joutua invaasion kohteeksi. Korkeintaan soittaa Putinille ja tekee hänen kanssaan diilin joka oli hänen tavaramerkkinsä. Trump jotenkin ymmärsi että venäjän sotaisat reaktiot ovat suoraa seurausta Venäjän ajamisesta nurkkaan. Olisi parantanut suhteita, lieventänyt pakotteita jne mutta se oli sisäpoliittisesti mahdotonta. Maailma ajautui kylmään sotaan edes Trumpin voimatta sitä estää. Trump toki toivoi Venäjän kanssa saamaan normaalisuhteet niin olisi voinut hajottaa koko Naton. Ainakin tyynenmeren puolustusliittoa koetti kovasti pistää eläkkeelle koska sitä oli typerää ylläpitää vain jonkun pohjois-Korean takia.

Näen kyllä sieluni silmin miten suomalaiset järkyttyvät sydänjuuriaan myöten kun ovat jättäneet nato-hakemuksen ja hintana on välirikko venäläisten kanssa. Mutta se on pieni hinta turvatakuista. Ja sitten tulee Trump joka sanoo että haistakaa paska suomalaiset ja saatte pärjätä omillanne. Yhdysvallat ei ainakaan auta teitä missään kohtaa ja jos itse olette huonontaneet suhteet Venäjään, pärjätkää sen asian kanssa. Euroopankin maat joutuvat kukin tahollaan miettimään paljonko laittavat suomalaisten varaan jos Putin-setä tuleekin metsien kautta vähän juttelemaan.

America First ei ole mikään Trumpin monopolissa oleva politiikka vaan se on amerikkalaista yleispolitiikkaa. Amerikkalaiset eivät käsitä miksi heidän pitäisi elättää Euroopan armeijoita ja sekaantua heidän sotiinsa. Vielä vähemmän miksi pitäisi ylipäätään sekaantua johonkin Ukrainaan joka on näitä slaavilaiskansojen keskinäisiä välienselvittelyjä. Tottakai amerikkalaiset ymmärtää että Venäjän on pidettävä naapurimaansa ruodussa, tekeväthän he itsekin samaa halki etelä-Amerikan. Siinäpä sitä suomalaisillekin turvallisuusasiantuntijoille pohdittavaa.

Jukkis
Gravatar
Jukkis
Trump on ennakkosuosikki 2024 vaaleissa. Häneltähän jäi kesken tavoitteensa irroittaa USA kokonaan Natosta. Se hänen piti tehdä mutta ei tullut uudelleenvalituksi
Gravatar
Trump, viimeinen presidentti
Nostaramus ennusti kultatukan olevan usa viimeinen pressa. nato pelkkä rahakeräysjärjestö. Ohjukset ja miinat halvempia kuin nato.
nato kuin kepu, eli pettää aina. Kurdit, afgaanit ja jesidit petettiin, kun hätä suurin. Median pääagenda viha. Meno kuin pohjois-koreassa.
Suomen päättäjät taputtivat hurmoksessa, kun Kiovan päälikkö saapui videolla keskuuteemme. Väyrystä mollataan, mutta tai olla
niitä harvoja, jotka perehtynyt Erkki Hautamäen kirjaan; TALVI JA JATKOSODAN SALATTU HISTORIA. Siinä syy, miksi stalin keskeytti
Talvisodan, vaikka viikossa tai parissa Suomi olisi ollut lopullisesti polvillaan.

Gravatar
KimmoK
Natsi tuskin toistamiseen tulee valtaan USA:ssa. Ainakin mahdollisuus on häviävän pieni.

USA ei kuitenkaan määrää NATOa, vaikka onkin suurin asevoima siinä.
Tärkeintä on saada sopimus Bidenin kaudella läpi.

Piilota kommentointilomake