Pääsiäiset vietetty myös Venäjällä ja voinee odottaa huomisesta eteenpäin jotain tapahtuvaksi. Ajattelin että tämä Ukrainan sota olisi mielenkiintoista seurattavaa mutta äkkiähän se lässähti vaimeaan asemasotaan. Saas nähdä miten tämä odotettavissa oleva itärintaman suurhyökkäys käynnistyy vai käynnistyykö ollenkaan. Jos sekin menee myttyyn niin sitten voi jo sanoa että sota on pääpiirteissään ohi ja Venäjän on tyydyttävä niihin alueisiin jotka sai sodan alussa vallattua.


Eihän tämä mairittelevaa seurattavaa ole venäläiseltä kantilta. Neuvostoliiton aikana tätä ongelmaa ei kyllä olisi ollut. Neuvostokauha olisi vain ammentanut venäläismiehiä suurella kauhallaan ja ryhmittänyt jo ensi-iskuun kolme miljoonaa puna-armeijan sotilasta ja täydennykset päälle. Jos olisi mennyt mönkään, olisi kauha ottanut viisi miljoonaa miestä lisää ja jos sekin pieleen, niin sitten jo kymmenen miljoonaa. Torjuu ne ukrainalaiset sitten kymmenen ryssää kerrallaan, olisi puna-armeija pitänyt vaarin että aina löytyy se yhdestoistakin. Olisi siinä ukrainalaissoturilla ihmettelemistä poterossaan kun ryssää tulee koko horisontin mitalta niin pitkälle kun vaan katse kantaa.

Ei ole puna-armeijaa ei. Putinin aikana armeija on kokenut muutoksensa ja on panostettu varusmiesten tilalle ammatti-armeijaan. Nämä onkin hyviä pikkujoukkoja kun pitää hajottaa joku värivallankumoukseen hurahtanut väkijoukko jossain tsitziszanian torilla mutta isoon sotaan niitä on liian vähän. Alkaa arveluttaan koko Venäjän iskukyky ja ihmekös tuo että Suomikin näkee tilaisuutensa nato-jäsenyyteen. Venäjän armeija tuntuu olevan pisteessä ettei se ole kelvollinen käymään sotaa mitään kehittyneempää maata vastaan.

manstein ukraine
ja päivän kuvituskuvana meillä on sotatilanne keväältä 1944. Opimme että historia toistaa itseään sillä rintamalinjat kulki silloin suht samasta kohtaa kuin tälläkin hetkellä

Olihan alun yllätyshyökkäyksessä Kiovaan tietty idea, ei sitä voi kiistää. Sillä tavallahan esim Panama vallattiin 1989 ja on Neuvostoliitollakin sellaisesta operaatiosta kokemuksia. 1979 vallattiin Afganistan niinkin yksinkertaisesti että vaan laskeuduttiin helikopterilla presidentinpalatsin katolle. Yllätysvoitosta oltiin nyt niin varmoja että se päätettiin tehdä talvella.

Kukaan ei hyökkää talvella. Toisaalta sekin asia on nähtävä venäläisestä kuvakulmasta. Siellä on aina talvi ja jos talvella ei voi sotia niin sitten ei oikein koskaan. Ei kevät sen parempaa aikaa ole sillä silloin on kelirikko ja mutavelli. Kesällä on tukahduttava helle kuten mannermaisessa ilmastossa on, vettä on tuotava eteen lisärasitteena huollolle ja tomu tukkii moottorit. Syksyllä taas syyssateet jotka tekee kaiken taas liejuksi. Tiettyä ymmärrystä talvihyökkäykselle voi osoittaa vaikka tyhmää olikin. Yksikään länsimaa ei olisi kyllä talvella hyökännyt mihinkään.

Huolto onkin oma lukunsa. Jos me ajatellaan että äkkiä koetettiin paikata tilanne heittämällä varusmiehet vanhentuneine koulutustankkeineen eteen, niin eihän se hyvin mennyt sekään. Ei venäläisessä sotilaassa varmaan vikaa mutta kun huolto jouduttiin improvisoimaan niin hyökkäys pysähtyi ja muuttui perääntymiseksi.

Amerikkalaiset kun aloitti Persianlahdensodan 1991 ne rakensi huoltoa yli puoli vuotta. Kun jenkit tuli paikalle, siellä odotti niin paljon tavaraa että mikään hyökkäys ei pysähdy ainakaan tavaranpuutteeseen. Amerikkalaiset sen tietää. Ei sodassa ratkaise mikään muu voittoa kun että on oikeaa materiaa oikeassa paikassa. Ei merkitse urheus, manööveritaito, nopeus saati aseiden laatu vaan yksinomaan se, että mikään ei lopu. Kiovan tiellä loppui kaikki aina leipäpalaa myöten. Käsin kannettiin jerry-kannuja ja selkärepussa luoteja eteen ettei ihan tyhjin käsin olla. Väkisin siinä pysähtyy mikä vaan.

Olemme myös oppineet että venäläinen kenraalikunta on hyvä pölvästeleen etulinjassa. Taskussaan kännykkä joka paljastaa niiden sen hetkisen sijainnin. Noin vinkiksi vastapuolen tykistölle. Meillähän ei kenraaleita päästetä edes eteen vaan siellä johtaa nämä vänrikit. Sen tiedän että kenraalikunnassa on siellä ollut kyllä yliedustus kun kaikki haluaa sinne sotiin vaikkei niin roolia oliskaan. Mikähän juttu sekin on että ne tunkee etulinjaan vaikka ei sillä, urheestihan ne johtaa miehiään edestä. Vähän kun ne olis jossain tsaarin armeijassa jossa ratsuväenkenraali ratsastaa ensimmäisenä sapeli ojossa. Sen sijaan on ollu oudompaa että kokonaisjohtoon ei tunnu kunnon kenraalia riittävän vaan joka lohko sotii vähän kuten huvittaa ilman mitään kokonaiskuvaa.

Niin ja sitten se laivaston rooli. Sitähän ei ole koordinoitu ensinkään maavoimien kanssa. Sekin arvoitus miten kokonainen risteilijä purjehti siellä yksin ilman saattoaluksiaan. Ei isot sotalaivat liiku yksin vaan niitä ympäröi aina pienempiä sluuppeja ja fregatteja jotka suojaa isoa poikaa ja ottaa iskut niiden puolesta. Se että on ajanut yksin, olisi ihme ja kumma ellei Moskvan komentajakapteeni selittele sitä tempausta sotaoikeudessa ja pian natsoja revitä olkapäältä. Sehän oli ihan ilmaisen voiton lahjoittaminen. Tarjolle vaan kun märkäkorvainen alokas.

Nyt siis ootellaan uutta yritystä ja kattotaan onko opittu mitään. Ainakin parin kolmen viikon hiljaisuus tietää että huoltoa on varmaan rakennettu ja jotain suunniteltu. Siihen en sano mitään onko järkevää tulla siitä suunnasta josta odotetaan ja toisekseen miten mielekäs on puhdas itä-länsi -suuntainen hyökkäys. Siinähän ei voi päästä voittoon vaan parhaimmillaan se vaan työntää ukrainalaisrintamaa edellään mutta ei murra sitä. Sekin jää nähtäväksi onko siinä harhautus- ja sitovia hyökkäyksiä jotta painopiste voidaan murtaa vai jääkö kaikki yleishyökkäyksen tasolle. Joka paikasta samalla voimalla joka ei tiedä kun että voima hyytyy jossain kohtaa. Alustavasti suunnitelmakin vaikuttaa mielikuvituksettomalta ja suht amatöörimäiseltä. Minulla on kyllä tähän teoria että kun operatiivisen tason kenraalikunta aikansa kippaa vodkaa niin tietäähän sen että alkoholi keskinkertaistaa ihmistä - ainakin pitkässä juoksussa. Ei ne mitään Rommeleita ole.

Yhtä kaikki, lähipäivinä on Venäjän armeijan maine pelissä. Jos kaikki menee tuttuun tapaan vituilleen niin onhan se niin, että suomikin voi varmaan liittyä Natoon hyvillä mielin. Venäjän armeija on kaikkea muuta kuin iskukykyinen ja jos ne suunnittelee kommervenkkejä suomalaisia vastaan, vaikea kuvitella että ne pääsis Imatraa ja Kuhmoa lännemmäs tolla menolla.

Jukkis


Piilota kommentointilomake