Odottavan aika on pitkää ja se näkyy ilmapiirissä. Kuten haavoittunut eläinkin, se perääntyy koloonsa nuolemaan haavojaan ja niin on nyt meidän suomalaistenkin piirissä. Ilmassa on pahaenteistä odotusta pulinan sijasta. Jos on allekirjoittaneelle tuottanut suurta murhetta etsiä bloggaamisen aiheita uutisvirrasta niin sama tuntuu nyt leimaavan meitä kaikki. Jonkinlainen odottava hiljaisuus on vaistottavissa. Vaan mitä on odotettavissa...?


Joku saattaa odottaa sitä pahinta eli Putin-sedän käyntiä maassamme - mukanaan parisen miljoonaa sotilasattaseaa. No ei sentään. En minä usko että mitään tapahtuu vaikka Suomi jättäisikin nato-hakemuksensa, olkoonkin että varmasti venäläinen media kiukuttelee ja tuntee olonsa pettyneeksi mutta siihen se jää. Kyllä venäläiset tietää että Suomi on länsimaa ja erilaisen kulttuurin piirissä ja nato-juttu on roikkunut ilmassa niin kauan, että se oli jossain vaiheessa odotettavissa. Tuskin Suomelle mitään seurauksia koettaa mutta sitäkin enemmän Venäjän ja Naton suhteet muuttuvat hyisemmiksi.

Oltakoon sitten Ukrainan sodasta mitä mieltä tahansa, niin Euroopan suhteet venäläisiin ovat olleet ristissä jo kauan ennen sitäkin. Oikeastaan jo tuolta 2000-luvun alusta saakka. Minä olen tätä aina ihmetellyt. Olkoonkin että venäläiset on varsin omaperäinen kansa jota ei voi ymmärtää ainakaan länsimaisesta vinkkelistä, niin ei se silti pahaksi olisi jos koetettaisiin elää toistemme kanssa. Että jos venäläisiin suhtauduttaisiin kuin mihin tahansa kansaan eikä kuin kummajaisiin joka täytyisi hävittää maan päältä. Sellainen ajattelu kuuluu tuonne 1920-luvun valkokaartien aikaan eikä sitä pitäisi nähdä enää nykypäivänä. Olisi luullut että 1980-1990 -liennytysvuosien ajalta olisi jotain opittu. Tämä liennytyshän oli meidänkin ohjenuoramme pitkän aikaa ja se jopa toimi. Jos venäläiset jotain haluaa Ukrainalta, niin se tuntuu olevan se, että heidän ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa pitäisi olla tismalleen sama mitä se on ollut ikiajat Suomen kohdalla. Suomi on aina ollut venäläisestä perspektiivistä mallimaa, esikuva muillekin sen naapureille. Nyt se yrittää syöttää suomalaisen puolueettomuuspolitiikan Zelenskyn kurkusta alas vaikka väkisin.

russia

Tokihan asiaa rajoittaa että venäjä on suurvalta. Nyt on niin ettei mikään alue nouse suurvallaksi ilman sotimisen jaloa taitoa, ja kaikkein vähiten se pysyy suurvaltana jos sitä johtaa pasifistinen ideologia. Pienten naapurimaiden pitää tietenkin osata ennaltaehkäistä suurvallan tarpeet, varsinkin turvallisuuspolitiikassa, joka ei ehkä venäläisten edessä ole helppo taito, koska osaavat olla pohjattoman vainoharhaisia.

Suomalaiset ovat nyt luopumassa tästä politiikasta ja ottavat ulkopoliittisia riskejä. Ei se salaisuus ole että varsinkin talouden saralla se tulee vielä kalliiksi. Hinnat nousee ja pysyy korkealla. Kyllä sen on jokainen ruokakassissaan jo huomannut, ja bensamittarilla sen huomaa harvinaisen hyvin. Venäjä ei ole tätä aiheuttanut vaan me itse leikkiessämme solidaarista. Mihin muuhun tämä johtaa kuin taloustaantumaan, inflaatioon ja siihen miten koronaelvytyksen rahat menivät hukkaan? Muuta ei voi odottaa kun että työväestö joko köyhtyy ja ylivelkaantuu tai alkaa ensi keväänä kunnon lakkokevät? Samaan aikaan joudutaan ottamaan ulkomaanvelkaa sellaisia määriä, ettei tosikaan. Ei käy kateeksi kun tuleva pääministeri Orpo esittelee meille leikkauslistat.

Pienellähän me tietenkin pääsemme jos vertaa Ukrainaan. Venäläisillä ei vissiin ollutkaan muuta tavoitetta kuin saada maayhteys Krimille ja siihen bonuksena itä-ukrainan sisällissota loppumaan. Ne on periaatteessa jo tavoitettu. Enää pitää vain saada Zelenskyn nimi paperiin jossa tämä tunnustaa itäisen puoliskon maastaan ikuisesti menetetyksi. Vaihtoehtona on sodan jatkuminen jossa venäläisten kaukoaseet murskaavat maan kivikauteen pala palalta. Teollisuus on pysähdyksissä kun väki on paennut ulkomaille, kaivokset seis kun väki aseissa ja selvää että satoa ei tänä vuonna saada, joten tuloja ei tule mistään. Laivaliikenne on täysin seis joka rajoittaa vientiä ja tuontia ja rataverkko ei koskaan korvaa sitä mihin rahtilaivat pystyisivät. Jälleenrakennukseen ei tule ikinä olemaan jättisuuria lainoja sillä kukaan ei lainaa Ukrainalle. Zelensky voi vain katsella maansa tuhoa jonka aiheuttavat venäläisjoukot joiden määrä jo Venäjän armeijankin koosta lasketaan promileissa. Tavallinen venäläinen kadunkulkija ei edes huomaa koko sotaa ellei lukisi siitä mediasta. Zelensky on kiistatta mahdottoman edessä.

Pahaa pelkään että mekin vielä olemme matkalla, jos ei nyt kohti kivikautta, niin jonkinlaista paluuta agraariyhteiskuntaan. Taloustaantuma tulee olemaan pitkä ja tuskallinen ja sammuttaa kotimaisen innovaation ja kulutuksen. Pahaa pelkään että ensi kesä tulee olemaan viimeinen jolloin ei vielä tarvitse joka pennosta laskea. Nautitaan siis nyt kun voidaan sillä edessä taitaa olla ne seitsemän laihaa vuotta

Jukkis
Piilota kommentointilomake