Loppujen lopuksi kantani Ukrainan sotaan ei ole muuttunut piirunvertaa sodan ensipäivistä. Yhä edelleen keinolaatikossa ainoa tapa lopettaa sota on allekirjoittaa rauhansopimus, joka Kremlin mukaan sisältää "tiettyjä ennakkoehtoja" kuten he sen kauniisti ilmaisevat. Käytännössä kai itä-Ukrainan ja ennen kaikkea Krimin myöntäminen. Asia joka ei voisi olla vaikeampi myöntää Ukrainan puolella. Rauha ottaa ja katoaa yhä kauemmaksi taivaanrannan taa.


Casus belliksi sanotaan sodan syytä. Sodan oikeutettu syy kuten hyökkääjä sen ilmaisee. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kaukana mielivaltaisesta diktaattorin päähänpistosta vaan sen takana kummittelee ihan arkinen reaalipolitiikka. Se on sitten eri asia tahdotaanko se nähdä niin. Ei ainakaan länsimaisissa viestimissä. Keskeisin syy on tietenkin Ukrainassa kahdeksan vuotta vellonut sisällissota ukrainalaiset vs maan venäläisvähemmistö.

Keväällä näytti siltä että homma itä-Ukrainassa saadaan sittenkin loppumaan. Amerikkalaisten asejunat puksuttivat pitkästä aikaa arsenaalia Kiovaan jotta homma saadaan loppumaan. Aiemmin ei kumpikaan osapuoli ole päässyt niskan päälle juontuen ammuspulasta, neuvostoaikaisesta kalustosta eikä ukrainalaisille sisällissota ole ollut mitenkään motivoiva asia mennä itseään tapattamaan. Keväällä piti sitten aloittaa suurhyökkäys joka lakaisee viimeinkin itä-Ukrainan olemattomiin. Kerrankin tuli tykkiä ja panssaria Biden-sedän joululahjana.

Tässä on pikantti yksityiskohta nuo tiedot Ukrainassa olevista bio-laboratorioista. Vaikka ne menevätkin pääosin venäläisten salaliittoteorioiden piikkiin, niissä saattaa silti olla jotakin perääkin. Ilmeisesti hyökkäyksen alla oli tarkoitus lennokeilla pudottaa itä-ukrainalaisten päälle aerosolina jotakin kulkutautia puolustuksen lamauttamiseksi. Sen jälkeen tankit liikkeelle.

Kremlissä sellainen haluttiin tietenkin estää. Ei vain siksi että koko sota on loukkaava venäläisestä mittapuusta. Onhan se sotaa venäjänkielisiä, venäjänmielisiä kohtaan jotka oli tarkoitus ajattaa suurhyökkäyksellä lopullisesti rajan taa turvapaikkaa etsimään.

Vaan myös Krimin niemimaan takia. Itä-Ukraina oli ja on valttikortti jolla luoda maayhteys Krimille. Putin tarjosikin Ukrainan presidentille Minsk II -sopimusta jolla aikaansaataisiin tulitauko ja suurhyökkäys jäisi tekemättä. Siihen ei Zelensky suostunut ja kun sen jälkeen Venäjä tunnusti Ukrainan itäosat itsenäiseksi valtioksi, se tarkoitti että venäläiset voisivat juridisesti puuttua peliin YKn jäsenkirjan hengessä. Hyökkäystä Kiovaan ei sen sijaan osannut kukaan kuvitella että Putin menisi niin pitkälle. Käytännössä kun Zelensky oli haluton noudattamaan Minskin sopimusta edes näön vuoksi, Venäjä katsoi olevansa pakotettu hyökkäämään.

zele
Sekin vielä että olen oppinut vihaamaan Zelenskyn vihreää T-paitaa. Joku tyylikonsultti saisi puuttua asiaan. Loppujen lopuksi Zelenskyn ongelma on muukin kuin tyylitön pukeutuminen. Se että hän on ollut alusta asti heikko presidentti joka ei saanut niskalenkkiä maan poliittisista voimista. Nyt hän on sen seurauksena tapahtumien vietävänä joka oikeasti ei pysty muuttamaan mitään.

Toinen merkittävä tekijä on ollut Ukrainan kehityskaari vuodesta 2014 eteenpäin. Sen sisäpolitiikka on ollut armottoman vihamielistä Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Venäjävastaisuus ei ole enää Oikeansektorin marginaalipolitiikkaa vaan kaikkien puolueiden noudattamaa valtalinjaa. Natosta on haaveiltu ja siellä on ollut koko ajan oma poliittinen koulukuntansa joka on halunnut vaihtoehtona omaa ydinasetta. Sanomattakin selvää että on etsitty tilaisuutta vallata Krimin niemimaa takaisin. Lyhyesti sanoen, Ukrainasta oli muodostumassa venäläisille avoimen vihamielinen valtio. Kuten sen Putin-setä sanoikin, konflikti oli vain ajan kysymys.

Tämä oli asetelma kun Zelensky valittiin presidentiksi. Hänen oli käytännössä mahdoton ryhtyä liennytyspolitiikkaan koska siitä olisi saanut vastaansa sekä sisä- että ulkopolitiikan. Yhdysvallat erityisesti näki Ukrainan astinlautana jolla horjuttaa ja heikentää Venäjää, jossakin kohtaa iskeäkin. Sisällissodan itsensä vuoksi sinne oli syntynyt voimia, joille rauhanpuheet eivät tulleet kuuloonkaan. Liennytys olisi ollut sama kuin olisi pilkkonut maan ja lahjoittanut siitä osia kultalautasella venäläisille. Ehkä Zelensky olisi halunnut lopettaa sisällissodan ja tunnustaa maan itäosat autonomisiksi, sehän olisi ollut vain tosiasioiden tunnustamista, mutta siihen hän oli poliittisesti liian heikko ja haluton. Kiusaus suurhyökkäykselle oli liian kova jotta sen kortin olisi voinut jättää käyttämättä, joskin se miten venäläiset siihen reagoisivat, olisi poliittinen riski. Riski joka päättyi tällä kertaa näin.

Nyt on sota. Venäläisillä on aikaa. Tätä kirjoittaessa he vain ampuvat tykistöllä loputonta rumputultaan. Ukrainalaisten tappioluvut kasvavat tämän myötä ja sanomattakin selvää ettei kukaan sotilas voi olla viikko- tai kuukausikaupalla tykkitulen alla. Vaikka ei haavoittuisikaan, syntyy psyykkisiä vaurioita. Ajan kanssa puolet miehistä saadaan kantaa hullujenhuoneelle sillä kaikilla on se oma murtumapisteensä. Kuvitelkaa itse jos teitä ammuttaisiin 152-millisellä päivin ja öin, viikkoja ja lopulta kuukausia. Eikä se loppuisi koskaan. Kun joku tykki kuluu, vaihdetaan vain uusi tykki tilalle.

Venäläiset eivät peräänny eivätkä lopeta. Jos näin tekisivät, itä-Ukraina menettäisiin joka on jonkinsortin kunniakysymys. Sen myötä katoaisi myös ikiajoiksi maayhteys Krimille ja melko varmaa että Krimin niemimaa vähintään saarrettaisiin Ukrainan toimesta. Aikaa myöten se saisi varautua ukrainalaisten maihinnousuun ja takaisinvaltaukseen. Sitä sotatointa ei ainakaan länsimaissa tuomittaisi, tulisihan siinä bonuksena Sevastopolin laivastotukikohta amerikkalaisomistukseen joka vain pahentaisi venäläisten ahdinkoa kun heitä Nato saartaa piiru kerrallaan.

Ollaan siis varautuneita pitkäkestoiseen sotaan. Kremlissä lasketaan sen varaan että länsimaat kyllästyvät ensimmäisenä ja ennustan itsekin, että syksyllä ei kukaan meistä halua enää Ukrainasta mitään kuullakaan. Asejunia lännestä lähetetään syksyllä yhä haluttomammin ja niistä aletaan vaatia rahaakin. Enää ei heittele Bidenkään tuosta vaan sadan miljardin ase-avustus paketteja. Koska nyt mennään pitkällä kaavalla, riittää venäläisille pienet ammattisotilaiden joukot. Eikä se vielä edes maksa mitään, koska öljytuloilla maksetaan sota suht helpolla. Pakotepolitiikka EUn suunnalta näkyy sekin epäonnistuneen sillä venäläiset ovat vain siirtäneet bisneksen Intian suuntaan ja pahiten se kouraisee nyt länsimaita itseään jotka voivat odottaa hintakorotuksia ja massatyöttömyyksiä. Aikaa myöten sellainen paine pakottaa joustamaan venäläisten kanssa ja luomaan kauppasuhteet uudelleen. Kyllä Putin sen tietää. Ei kukaan omaa oksaansa sahaa loputtomiin.

Putin tietää myös miten raskasta ja kallista sota on vuorostaan Ukrainalle. Sen pakolaisvirrat ovat kadonneet Eurooppaan eivätkä he tule takaisin niin kauan kun sota jatkuu, eli eivät käytännössä koskaan. Se kokee tässä raskaan aivokadon, teollisuus ja maatalous on kriisissä, ja BKT laskee kuin lehmänhäntä peräti kolmanneksella. Muistetaan että Ukraina oli alkujaankin valtio jonka talous möyri pohjamudissa. Sota-invalideja syntyy jotka vaativat pitkää kuntoutusta. Koko ajan ja infra raunioituu joka ohjusiskun myötä, ja niitä tuskin kukaan tulee rahoittamaan kun jälleenrakennuksen aika - sikäli kun sellaistakaan ikinä tulee. Syntyy lukutaidottomien sukupolvi kun kouluhin ei voi lapsia lähettää. Siinä missä Venäjä sotii halvoilla palkkasotureilla olemattomin kustannuksin, vajoaa Ukraina kohti kivikautta ja kun aikaa myöten vesi ja sähköt katkeavat lopullisesti, kokonaiset kaupungit autioituvat.

Tokihan Zelensky tämän tietää mutta kätensä ovat sidotut. Hän ei voi kuin odottaa kansalaistensa kyllästymistä sotaan ja tiedä koska tämä tapahtuu. Ainoa tapa saada asia loppumaan on tunnustaa itä-Ukraina ja Krimin niemimaa ikuisesti menetetyiksi. Sitähän ne ovat olleet jo vuosikausia mutta sen sanominen ääneen vaatii pokkaa. Näillä näkymin se on kuitenkin ainoa tie jolla sota loppuu, mutta se vaatii sen oman aikansa ja hetkensä. Siihen voi mennä kauankin.

Laiha lohtu on toki ollut venäläisjoukkojen tunarointi. Toki on odotettavissa että ennemmin tai myöhemmin hekin ryhdistyvät ja aikaa myöten saavuttavat voittoja. Ensin pieniä, ja sitten suuria. Eihän kukaan voi loputtomasti vain hävitä ja saada turpiinsa. Siellä suunnassa parannetaan logistiikkaa ja opitaan hyökkäysten perusasioita jotka ovat olleet tähän asti kadoksissa. Sota opettaa, jos ei muuta niin kantapään kautta.

Zelensky parka. Tällä hetkellä hän ei voi kuin tapattaa surutta kansaansa, tahtoo tai ei. Toki mairittelee olla maailman sympatian keskipiste ja saa esiintyä suurena sotapäällikkönä joka kertoo telkkarissa päivän voitoista. Silti hän on tiellä josta ei astuta ulos ja sisäministeri Kekkosen sanoin: kansa valmistautuu sankarilliseen itsemurhaan!

Jukkis
Gravatar
KimmoK
"Heikko Zelensky parka"

Huvittaa tuo kateellisuus Zelenskyä kohtaan.

Zelenskyä kuullaan about kaikissa merkittävissä kokouksissa. Koomikosta kuoriutui teräsmies joka ei pelkää ketään.

Gravatar
KimmoK
Uusimman kyselyn mukaan 82% Ukrainalaisista vastustaa alueluovutuksia.
Gravatar
KimmoK
Ainoa keino Ukrainalle säilyttää itsenäisyys on taistella vapauttaa kaikki alueet.

Toiseksi paras vaihtoehto olisi liittyä Puolaan.

Gravatar
KimmoK
"Hear me, dear friends...Do not believe those who want you to fear Russia, shouting that other regions will follow the Crimea. We do not want to divide Ukraine; we do not need that."
Vladimir Putin following annexation of Crimea.

-> alueiden luovutus ei tule kyseeseen, r*ssä pettää aina

Piilota kommentointilomake