Minullahan on ollut tähän juttuun ihan selkeä näkemys. Venäläisten on päästävä Ukrainan sodassa niskan päälle tai muuten voidaan rauhanhaaveet unohtaa. Ukraina neuvottelee ja allekirjoittaa siinä vaiheessa kun muut vaihtoehdot ovat huonompia eli vasta pakon edessä. Syykin siihen on selvä sillä muuten sota tulee liian kalliiksi meille suomalaisille. Oletteko vilkaisseet mitä bensanhnta asemilla nykyään maksaa? Se on kuulkaas vasta alkua.


No okei, onhan tämä vankkumaton usko vähän sukuvika. Sukua tutkiessani ilmeni sekin että 1968 isotätini oli ihan tohkeissaan kun Neuvostoliitto marssi tsekkoslovakiaan. Muistelmiensa mukaan silloinen pääministeri Mauno Koivisto itki kun taas isotätini juhli. Viimeinekin Neuvostoliitto näyttää kaapin paikan... jo oli aikakin. Sellasta sukua me ollaan.

Ei vaan. Hinta tulee liian kalliiksi. Suomi nujerretaan ihan ilman yhtään kiväärinlaukausta saati hybridihyökkäystä. Lisäksi me teimme sen ihan itse. Salpaamalla venäläisen maakaasun ja ennen kaikkea Lukoilin bensan, alkaa vaikeudet. Olen jotain aiemminkin pamissut että Venäjän kauppa on maallemme kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys, se sanelee nousu- ja laskukaudet, mutta tyhjille seinillehän sitä puhuu. Asiaa joko vähätellään ja esiinnäytetään kaavioita että venäjänkauppa on muutenkin marginaalista puuhaa. Ymmärrän kyllä, tästä asiasta on jo pitkään vaiettu ja estetty suoraa puhetta millainen tragiikka venäjänkaupan kaatumiseen sisältyy.

Olette te sen jo huomanneet. Bensa kipusi 2.5e/lrt ja sanomattakin selvää että pian se on kolme euroa litra. Turhanajelut kyllä loppuu ja uutiset täyttyvät bensarosvoista. Sillä on tietenkin dominovaikutuksensa erityisesti kuljetusalaan ja odottakaapa vaan kun ne siirtyy kuluttajahintoihin. Prisman ruokakassista saa maksaa maltaita. Tarvikkeet kallistuu, yhtiövastikkeet ja vuokrat nousevat, sähkölasku nousee ja onhan se kumma, ellei se lakkokevät tai -syksy sieltä pian näytä kynsiään. Koko maa nousee lakkoon, pakkohan se on. Syntyy sisäistä jännitettä, ärtymystä ja aina kun on ankeaa ja köyhää, uutiset täyttyvät myös näistä ns. sairaista rikoksista jotka syntyvät epätoivon ja vilkastuvan huumekaupan myötä. Ja kaikkeen tähän heittäydyttiin ihan tuosta vaan, yhdessä yössä. Pitäähän sitä olla Ukrainalle solidaarinen.

Muut maat eivät mene tähän lankaan. Jo vuonna 2014 talouspakotteiden aikaan, kun Venäjälle ei saanut mitään myydä eikä tuoda, keksittiin käyttää Valko-Venäjää välikätenä. Ei myytykään Venäjälle vaan Valko-venäjälle ja vastaavasti ostettiin tältä välikädeltä venäläistuotteita. Nyt on tarvinnut kehittää pankki johon maksetaan energia euroina ja pankki siirtää sen ruplatilille jolloin molemmat ovat tyytyväisiä. Putin-setä saa maksunsa ruplissa joka vahvistaa sitä kivasti ja vastaavasti EU-maat voivat näyttää olevansa solidaarisia. Paitsi me. Me oltiin rehellisiä silloin 2014 ja niin ollaan nytkin.

Nytkin keksittiin heti tuottaa maakaasu amerikasta asti tankkerilla. Sehän se vasta järkevää onkin kiikuttaa sitä toiselta puolen palloa sillä tunnetusti sellainen ei voi olla tehotonta, kallista ja aikaavievää. Tai jos onkin, pitää olla solidaarinen.

tankkaus
Vielä viime viikolla välttelin huoltamoita jossa hinta oli kivunnut 2.3 euroon. Kiertelin ja kaartelin huoltamoreittini läpi josko jossain olisi 2.2. Eilen se sitten oli joka paikassa 2.5 e/ltr joten tässä nyt ollaan. Hemmetti sitä Putin-setää. Se voisi Teboilin välityksellä aloittaa vaikka venäläisbensan polkumyynnin ja palauttaa meille 1.6 euron litrahinnan. Loppuisi boikotit aikas lyhyeen

Minulla ei tietenkään ole mitään solidaarisuutta vastaan. Olen iloissani ihmisistä jotka auttavat Ukrainan pakolaisia. Auttaisin itsekin jos olisi edes jotain raamia. Mutta kun on aina peeaa ja asustaa tälläsessä kopissa, ei voi osallistua talkoisiin vaikka tahtoisikin. Eikä mitään vastaan vaikka tuemme ukrainalaisia heidän taistelussaan joko aselastein tai vapaaehtoistaistelijoin jotka sinne lähtevät seikkailemaan. Olkoonkin että menestyksekäs puolustustaistelu on samalla strateginen tappio joka vain pitkittää piinaa, mutta ei nyt siitä.

Sen sijaan talouspakotteita pidän äärimmäisenä virheenä, olkoonkin että se on itsensä EUn päätös jossa yksittäiset maat eivät voi kauheasti asettua poikkiteloin. Suomalaiset eivät vain ymmärrä, eivätkä tahdokaan ymmärtää, että Venäjän talousalue on niin iso, että se heiluttaa Suomen taloutta jo pelkällä olemassaolollaan. Yksin Pietarin talousalueen menekki määrittää sen, eletäänkö meillä massatyöttömyyttä ja kurjuutta vai nousukautta ja elvytystä jossa kaikilla on kaikkea. Jostakin syystä maassamme ei ole koskaan opittu taloushistorian saralla mitä Venäjä merkitsee kauppakumppanina. Jos joku tähän nyt heittää länsikaupan niin kerrottakoon että sillä saralla suomalaiset eivät ole pärjänneet koskaan kuin parhaimmillaankin raaka-aineen viejinä ja silloinkin pitää kulejtuskustannuksia kompensoida valtiontuista eli pistää käsi veronmaksajan taskuun.

Tässä on taas tulossa parivuotinen oppitunti että Putin-sedän ei tarvitse harrastaa suomalaisia kohtaan mitään krouveja konsteja. Riittää kun ei tee mitään. Suomen talous kaatuu ihan itsellään ja mikä parasta - suomalaiset tekevät sen ihan itse ja pyytämättä.

Uskokaa kun sanon, olen viimeinen järjenvalo tässä maassa.

Jukkis
Gravatar
KimmoK
Venäjän kansa tietää jo ettei heidän lapsillaan ja lapsenlapsillaan juurikaan ole luvassa muuta kuin köyhyyttä ja kurjuutta.
Piilota kommentointilomake