Hiljaista on ollu Sinikivessä ja hiljaisemmaksi menee sitä mukaa kun lämpömittari kohoaa. On katsokaas kesä ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti ennen kun loma loppuu. Pian se on juhannus ja sen jälkeen lähden matkoille jonnekin päin suomea ja miksen lähtisi - bensahan on halpaa kun mikä. Ilmaisen tässä nyt mietteitäni maailmanmenosta, lähinnä Ukrainasta ja vähän nato-hankkeestakin. Onneksi minä en niitä asioita joudu työn puolesta selvitteleen.


Voin olla vissi että kun lähden juhannuslaitumille ja palailen, että Ukrainassa on sillä välin 3000-5000 soturia päätynyt ristin alle tai sotasairaalaan toinen jalka tynkänä. Onhan tuo itä-Ukrainan pussi aikamoinen lihamylly ja kaikesta päätellen toinen painopiste olisi syntymässä Harkovan edustalle, joten tappioluvut saattavat kasvaa vielä tuplastikin nykyisestä.

Ukrainaa tämä ei huoleta, heillä ei rauhantahtoa ole eikä sitä tunnu löytyvän länsimaistakaan. Ilmassa on melkoista uhoa että ensin heitetään venäläiset maasta, miehitetään Itä-Ukrainan tynkämaat että päästään Krimin kimppuun. Se miten realistisia nuo uhot ovat, sen päätelköön jokainen itse. Varsinkin kun pääjoukot ovat olleet kroonisen tykktulen alla jo kuukausia ja jauhautuvat olemattomiin. Elokuun lopulla ukrainalaisilla ei ole kuin nostoväkeä sotimassa.

avensis
Rakas Avensikseni talviajossa. Tällä lähdetään reissaan ja mikäs on lähtiessä kun on juuri katsastettu. Ja ihan jo toisella yrittämällä. Kehtasi valittaa puskurin saamasta osumasta että siinä on liian teräviä särmiä ja ruostetta helmassa - ja yksi tunkin tekemä reikäkin. Sen tiiän että puskuri ei ole katsastusasia, sen voi vaikka repäistä pois ja ruoste sun reiät oli jo vuotta aiemmin kun vein sitä näytille ja sillon se ei sanonu mitään. Huomasin itte kun se nosti autoa että vetoakselin suojakumi oli puhki, joka siis olisi ollut ihan oikea katsastusasia mutta kun se ei sitä huomannu, en minäkään mitään sanonut. 

Jos olen alussa suhtautunut venäläisten sotimiskykyyn epäillen, alkaa sama epäilys nyt kasvaa vastapuolenkin osaamistasoon. Jäykkä ja monoliittinen puolustus, jossa maata ei anneta kuutiometriäkään, on itse asiassa puolustussodan alkeellisin muoto. Puolustaa voi monella muullakin tavalla joista osa järkeviä. Se kaikkein paras olisi ollut antaa maaperä suosiolla vihollisen edettäväksi ja kun nämä ovat edenneet niin pitkälle että huoltoyhteys on äärirajoilla, voi käynnistää vastahyökkäyksen. Se olisi rutannut venäläisten hyökkäyskärjen ja pakottanut rintaman niin liikkeeseen, että olisivat jopa saattaneet Donbassiin asti päästäkin. Sellaisessa on toki riskinsä mutta esikuntaupseerin pitää tietää mikä riski on hallittavissa ja mikä mahdollista riskistä huolimatta. Näin ei tehty vaan päätettiin alkaa kulutussotaan jota kukaan ei voi voittaa venäläisiä vastaan. Eikä tehty sitäkään että olisi päästetty venäläisten päävoimat pussiin joka olisi suljettu tyvestään eli klassinen motti. On vain pysytty paikallaan ja annettu jauhaa päävoimat olemattomiin.

Mikäs on Putin-sedän painaessa päälle sillä sota on ollut menestystarina talouspuolella. Yleensähän valtionkirstu tyhjenee sodan jatkuessa mutta mystisestä syystä nyt on käynyt päinvastoin. Venäjän öljytulot ovat kasvaneet ja ukko on netonnut 93 miljardia yksin alkuvuodesta. Syynä talouspakotteet jotka varmaan tarkoittivat hyvää ja jotka ampuivat omaan nilkkaan kun raakaöljyn hinta nousi pilviin. EU-maat jopa ostavat Venäjältä vielä moninkertaisia määriä varastoon koska arvaavat että kun bokotti menee loppuunsa, alkaa kina arabiöljystä joka ei tietenkään voi täyttää kaikkea kysyntää. Nyt on syntymässä uusi polku kun Intia ostaa raakaöljyn venäläisiltä ja eurooppalaisvaltiot öljynsä Intiasta. Putin-setä vain laskee rahojaan ja nauraa matkalla pankkiin.

Olisi tämä voinut mennä toisinkin. Raakaöljyn tuottajille mikään ei ole niin paha kuin alhainen öljynhinta. Jos bensalitra pumpulla maksaisikin nyt 1.4e/lrt nykyisen 2.7e/ltr sijasta, olisi venäläiset öljy-yhtiöt polvillaan hyvinkin pian. Putinin sotakirstu tyhjenisi hyvin äkkiä. Mutta jotenkin tämä on mennyt öljyntuottajien ehdoilla.

Muutenkin nämä EU-maiden talouspakotteet tuntuvat enemmän solidaarisuudesta tehdyltä nälkälakolta jossa kaikki kääntyy itseä vastaan. Inflaatiosta tuskin tarvitsee edes mainita. Hinnat nousee ja kaksinkertaistuu, teollisuus sakkaa korkean energiahinnan takia ja valtioiden välinen kauppa hiljenee. Tätä ei kauan tarvitse jatkaa kun tajutaan miten typerästi tämä on suunniteltu. Väliin koettaa lööpit kertoilla miten venäjällä on kaikki kurjaa mutta totuus tuntuu olevan tyystin päinvastainen. Putinin kannatus vaan kasvaa ja kaupat pursuaa halpaa tavaraa. Venäjällä eletään taas nousukautta. Tästä me opitaan että venäläiset on shakkikansaa ja Putin-setä on kyllä asetellut nappulat niin, että on selvästi niskan päällä.

Koska asiat on venäläisittäin mallikkaasti, miksi ratkaista Ukrainan sotaa nopeasti? Ukrainahan heikkeneekin koko ajan ja jää jäljelle heikko rauniovaltio jossa miesväestö kulkee proteesein, suuri osa väestöä kaikonnut ulkomaille ja jälleenrakennusrahat katoavat politiikkojen sveitsiläistileille. Ukrainasta ei tule sukupolviin olemaan minkäänlaista uhkaa Venäjälle ja EU-maat niin heikoilla pitkän aikaa, että ne tuskin pystyvät investoimaan fossiilittomaan energiaan joten öljyvirta jatkuu. Kaikki on mennyt länsimaisittain päin seinää.

Ja Venäjän luoteiskolkkakin pysyy stabiilina. 30 vuotta on Natoon hehkutettu ja päättyi niin, ettei se siihen puljuun liity vielä pitkään aikaan. Suomen ainoa ja hatara mahdollisuus liittyä Natoon olisi puukottaa ruotsalaisia selkään ja sitä ei järkevä valtiojohto tekisi kun ajattelee Suomen riippuvuutta Ruotsista. Tässä seistään. Sopii Putinille että suomalaiset luopuivat puolueettomuudesta ja saivat tilalle Bidenin suullisen lupauksen turvatakuista joka katoaa heti kun ukko häviää vaalit. Sitten ei kai auta kun lähteä Moskovaan pyyteleen anteeksi.

Kaikki nämä koskettelee omaakin kesälomareissua ainakin bensan ja ruoan hinnan osalta. Täytyy vaan tyytyä että käy miten käy - Putin-setä voittaa aina.

Hyvää juhannusta. Älkää odotelko päivityksiä ellen saa inspiraatiota ja kesäkuumilla niitä harvoin tulee.

Jukkis
Piilota kommentointilomake