Mihin Venäjä pyrkii Ukrainassa ja miten se sen saa. Esitän tässä skenaarion että sen tarkoitus on asteittain raunioittaa koko maa tulevien vuosikymmenten ajaksi ja sen myötä tehdä heikko ja köyhä naapurimaa. Sellainen maa ei enää uhkaa voi tuottaa jos se on lähes elinkelvoton.

Loppujen lopuksi Ukrainan sota on edelleen ainakin allekirjoittaneelle syvä mysteeri. Kremlin sotilaallisia ja poliittisia päämääriä ei edelleenkään käy kuin arvaaminen. Alun me toki tunnemme. Suoritettiin, tai siis yritettiin suorittaa, salamahyökkäys Kiovaan ja kaapata sen ylin poliittinen johto. Tämän epäonnistuttua on epäonnistuttu monessa muussakin asiassa. Venäläiset kyllä jauhavat uutterasti valtaamillaan alueilla mutta muuten eivät toteuta minkäänlaista sodan logiikkaa, eikä kukaan kuvittele heidän valtaavan enää yhtikäs mitään. Onko tämä kaikki ollutkin vain improvisoitua touhua Kiovan hankkeen epäonnistuttua? Piti luoda lennossa sotavoimat, niille taktiikka ja vieläpä strategiakin samaan aikaan kun kenraalikuntien paras aines tolloili itselleen kohtalokkaasti etulinjassa. Haalittiin kiireesti ruostuneita tankkeja Siperianperiltä ja haalittiin kaikenlaista palkkasoturia pitkin pimeintä afrikkaa. Kaikki on ollut sooloilua, vieläpä alivoimaista sooloilua ja edetty vain kriisistä toiseen.

Poliittiset päämäärät ovat olleet yhtä epämääräisiä ja laveita.

 

Tai ehkä se sittenkin on jotain saakutin ovelaa strategiaa. Varmastikin sodan syyt lienevät venäläisessä turvallisuuspolitiikassa joka on aina nojannut etupiiri -ajatteluun. Se on halunnut pitää naapurinsa sopivan heikkoina, mielellään energiastaan riippuvaisina mutta sen verran vahvana että ehtii torjumaan nato-maiden ensi-iskun sitten kun se on tullakseen. Ukraina ei enää tähän muottiin mahtunut maidanin jälkeen. Päinvastoin, se kunnostautui venäläisvihaisena kansana joka diskirminoi venäläisvähemmistöään ja aloitti jopa sisällisodan sen kanssa. Se myös haikaili Natoon, ilmeisemmin saadakseen ydinaseen jolla uhata Venäjää, ja jos ei, luoda itse sellaisen. Tässäpä sitä syytä.

 

Kreml saattaa haluta Ukrainasta samanlaisen pikkuvaltion ja olemukseltaan onnettoman kuin mitä vaikkapa Viro sille on. Viro ei ole venäläismyönteinen, kaikkea muuta. Venäläiset silti sietävät sen venäläisvastaista sisäpolitiikkaa koska muuten maa on niin luiru, ettei se muodosta minkäänsortin uhkaa edes nato-maana. Ukrainalle voi tehdä saman tempun pelkällä sodankäynnillä jossa ei tarvita varsinaisesti voittoja ukrainalaisista. Eikä sitä yritetäkään siitä yksinkertaisesta syystä että Ukraina on myös partisaanisodan syntypiste eivätkä venäläiset sitä pystyisi miehittämään. On olemassa toinenkin keino. Sillä sodat maksavat, kuluttavat ja tuhoavat ja jäljelle jää niin paha rauniovaltio, ettei se siitä enää tokene. Jos Ukraina häviää, se häviää. Jos Ukraina voittaa - se häviää silti.

 

Ensimmäisen puolen vuoden aikana maasta katosi pakolaisia hivenen alle seitsemän miljoonaa pakolaista, jotka eivät tule takaisin. He ovat ikuisesti menetettyjä kansalaisia. Rakennuksia on tuhoutunut 130 000 joista 115 000 on asuintaloja ja lisää menee kaiken aikaa. Niiden parkkipaikoilta on tuhoutunut 188 000 autoa. Siltoja on tuhoutunut, ja edelleen poikki, kaikkiaan 311 kappaletta ja maantietä on tuhoutunut 25 000 kilometrin edestä, joita tuskin ikinä korjataan. Kaatuneiden määrää ei tiedetä, Ukraina itse ilmoittaa 9000 kaatunutta mutta oikeampi arvio on jossakin yli 30 000 paikkeilla. Kun muistetaan suhdeluku että yhtä kaatunutta kohden on aina kolme tai neljä haavoittunutta, taistelun luonteesta riippuen, menee siellä kainalosauvoilla paljon porukkaa josta osa iäksi työkyvytön. Maan bruttokansantuote on romahtanut alle 40% vuodentakaisesta ja maa ei käytännössä tuota mitään. Viljelytuloista menetettin kesällä 23 miljardia. Nyttemmin on sitten voimaloita vesi- ja sähköpuolella ryhdytty tuhoamaan. Sodan tuhot ovat tähän mennessä maksaneet 113 miljardia. Ensi talvi menee raunioissa kolera -epidemian kanssa jonka keskeyttävät vain ilmahälytykset.

 

fox zelensky

Loppujen lopuksi olen taipuvainen ajattelemaan että ehdoton ja periksiantamaton Zelensky osoittaa vahvaa itsetuhoisuutta sillä sodasta ilman neuvotteluvaraa maksetaan niin kovaa hintaa, ettei koko valtio tule siitä enää ikinä tokenemaan.

On arvioitu että jälleenrakennus tulisi maksamaan 200 miljardia eli summa josta voi arvata, ettei sitä tule ikinä löytymään. Eikä sitä kukaan tule antamaankaan koska Ukrainan maine on sellainen, että jälleenkorjausrahat päätyvät pikemmin oligarkkien kuin politiikkojenkin taskuihin. Sodan tuhoja korjataan vielä vuosikymmentenkin päästä. Ukrainaan voi mennä vielä vuonna 2050 ja nähdä raunioituneita taloja, kylttejä jotka varoittavat räjähtämättömistä ammuksista, ja pellon kupeella voi nähdä tutkijoita jotka arvioivat saako sillä pellolla vieläkään viljellä. Kuten tiedämme, sodassa tapaa lennellä pienhiukkasina köyhdytettyä uraania, syanidia, klooria... sen kun nimeätte vaan. Tavallisessa luodissakin on teräksen seassa mitä ihmeellisempiä yhdisteitä jotka kaikki saastuttavat maaperät ja pohjavedet ja niiden pienhiukkaset lävistävät väestön aivojen veri-esteen. Yksin tuhoutunut kerrostalo puskee ilmoille asbestia ja lyijyä. Tulee väistämättä sukupolvi joka saa syöpädiagnoseja liukuhihnalla ja lapsia syntyy groteskin epämuodostuneina. Isoja peltoaloja saastuu.

 

Zelenskyn puolesta on kylläkin sanottava että hän käy sotaa johon yksikään länsimaa ei olisi lähtenyt. Ei sillä hinnalla. Valittavana on, antaako suosiolla yhden pari maakuntaa vai antaako vaihtoehtona koko maansa raunioitua ja tuhoutua niin perusteellisesti, että sitä rakentaa uudelleen seuraavat kolme sukupolvea, jotka elävät viheliäisessä köyhyydessä. Sotiminen loppuviivalle saalla on kylläkin kunniakasta mutta samalla ankaran itsetuhoista. Kun sodanjälkeinen köyhyys sitten alkaa, on vieläpä kiusana että on rauha tai tulitauko millainen tahansa, vähäisestä budjetista on ensisijalla maanpuolustus mikä tietenkin ymmärrettävää onkin. Syntyy tämä pohjois-korealainen tilanne jossa armeija on vahva ja kansalaiset syövät lähinnä koppakuoriaisia elääkseen. Näin se tulee menemään Ukrainassakin. Sellainen maa ei enää uhkaa muodosta. Se voi vaikka kuinka uhota venäläisvihaa ja -kostoa, mutta ei siitä enää mihinkään ole. Se on maa joka on puhtaasti ulkomaisten almujen varassa ja Zelenskystä tulee persaukisen maan heikko presidentti.

 

Käsillä olevat ohjus- ja drooni -iskut jatkavat mylläämistään ja millainen tilanne on vuoden päästä, sitä ei tohdi arvaillakaan. Sekä EU että USA jatkavat homman rahoittamista koska se on selvästikin Zelenskyn toive. Kuten sanottua, yksikään länsimaa ei olisi tähän lähtenyt vaan hakenut diplomaattisen tien vaikka sitten myönnytyksin. Ero selittyy varmastikin slaavilaisten kansojen eroavaisuuksilla. Slaavilaisuuteen ei sinänsä kuulu yksilön ihmisarvon tunnustaminen joten kärsimys on pelkkää tuulensuhinaa. Vieläkin jaksetaan Elon Muskin rauhanehdotusta kritisoida ja tuomita voimakkaasti, mutta minun mielestäni hän on ainoana oikeassa, ja kaikki muut jonkinlaisen hulluuden pauloissa. Erityisesti Zelensky joka tuntuu olevan tyystin kuuro sille että hänellä ei pian ole sellaista maata jossa olisi enää mitään puolustamista. Silloin yleensä neuvotellaan kun ollaan sotilaallisesti niskan päällä ja Harkovan oblastin jälkeen se viimeistään olisi kannattanut tehdä.

 

Jukkis