Puhutaan vaihteeksi niitä asioita joita ei saa ääneen sanoa, eikä niitä kukaan muu uskaltaisikaan sanoa kun minäpoika. Mikä vaikutus pakotteilla on ollut Venäjän talouteen, mutta sitä ennen kannattaa katsoa potkiiko pakotteet omaan nilkkaan? Okei, taloudesta puhuminen on vähän sellaista boomeri-juttua mutta on hyvä silti tietää missä mennään.

 

Jokainenhan sen tietää että meitin taloudessa ei pyyhi kauhean hyvin. Se korona-ajan elvytyspaketti vaikuttaa vielä mutta on hiipumassa. Tiedämme että bensa maksaa, ruokakorin hinta on kallistunut muhkeat 8.1% käsittämättömän lyhyessä ajassa, ja sähkökatkoistakin varoitellaan. Asiantuntijat povaavat ensi vuodelle nollakasvua joka voi sentään yltää 0.5% jos onnea on. Talousasiantuntijoiden puheissa vilisee pahaenteisiä sanoja ruokapula, korkojen nousu, energiakriisi ja hintojen kohoaminen. Kotitalouksien kulutus sakkaa, lainoja ei oteta ja sehän tietää silloin taantumaa. Taantuma taas työttömyyden nousua. Joka vuorostaan tietää ulkomaanvelan kasvua.

Pieniä ne on silakat joulukaloiksi ja huonommin menee Saksanmaalla. Sehän me tiedetään että kun Saksalla menee huonosti, niin silloin menee huonosti suomalaisillakin. Myös sen inflaatiovauhti on ollut samat 8% mutta energianhinta on pomppaissut 40%. Puhutaan jo säännöstelystä. Pelko on persiissä että ellei venäläistä kaasua virtaa maahan, teollinen tuotanto laskee 13%. Talouskasvua povataan parhaimmillaan 1.6% mutta sekin on optimistinen arvio. Sillä samaan aikaan euron kurssi laskee ja on pudonnut 12% suhteessa dollariin. Hyvässä alamäessä siis.

Kyllähän sitä uhrauksia voi tehdä jos sillä saadaan Kreml polvilleen. Talousromahdus Venäjälle kuten silloin helmikuussa uhottiin. Vaan mites kävikään? Ukrainan sodan sytyttyä polttoaineen hinta karkasi taivaalle ja öljyntuottajana Venäjä tienasi sodan ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 158 miljardia. Vaikka sittemmin ostoa on vähennetty, tienaa vähemmällä myynnillä Gazprom edelleen saman kuin ennen sotaakin. Öljy ja kaasu ei kuitenkaan ole koko teollisuus. Laskennallisesti eri teollisuusalat tuottavat edelleen 83-94% saman kuin ennen sotaa, joten niille notkahdus on ollut vain nimellistä laatua. Ruplakaan ei ole menettänyt kurssiaan sanottavasti, joka johtuu siitä, että energia pitää maksaa Venäjälle ruplissa, joka vahvistaa valuuttaa. Venäjän BKT ennustettiin putoavan 9.2% talouspakotteiden vuoksi mutta arviota on korjattu vain 4.2% alaspäin, eli ei oikeastaan edes puolta siitä mitä EU maissa. Lisäksi venäläiset ekonomistit ennustavat maan pääsevän kasvu-uralle ja vuonna 2024 Venäjä tuottaa taas 3.7% kasvun.

Lukuja ei ole vaikea uskoa, sillä mielenosoitukset, jotka ovat luonnollinen seuraus talouden alamäestä, loistavat edelleen poissaolollaan.

drooni

Sain kuvan salaperäisestä droonista - josta media on meitä varoitellut - leijailemassa Laukontorin päällä. Ilmiselvästi FSB asialla kartoittamassa myyntikojujen paikkoja.

Kuten Putin-setä itsekin on todennut, Venäjä on liian iso maa jotta sitä voisi eristää. Kiinan kanssa on kauppaa lisätty. Sen lisäksi Venäjä teki hyvän diilin myydessään Intialle polttoainetta, ehdolla että jos ostavat paljon, tulee ronski alennut. Mikä oli intialaisten ostellessa koska EU-maat eivät osta venäläistä bensaa mutteivat voi ilmankaan olla. Niinpä ne ostavat venäläisen bensan Intian kautta. Intia ostaa sitä Venäjältä 30% alennuksella ja myy EU-maille täyteen hintaan, netoten ihan kivasti välistä, ja venäläiset öljylähteet puksuttavat kuin viimeistä päivää. Olemme nähneet Putin-sedän myös kättelemässä Turkin pressaa, jonka kanssa sovittiin 100 miljardin kaupat normaalin teollisuustuotannon saralla.

Yhteenvetona talouspakotteista vain EU kärsii ja Venäjä porskuttaa. Suurieleisesti tuossa lyötiin uusia sanktioita mutta kulissien takana tapahtui jotakin, jota ei lehdistön paisteessa keimailevat EU-politiikot halua kehuskella. Venäläinen vilja vapautettiin sanktioista koska ihan nälkäänkään ei voi sentään kuolla. Putin-setä jo laskeskeleekin viljatonneja joita kohta lähtee tavarajuna kerrallaan, ja tiesi viisaasti, että kun poltti ukrainalaisten sadot, sai monopolin Euroopan ruokkimiseen. Tästä voi oppia että Putin-setä voittaa aina. Tyytyväisenä hän lueskelee lehdistä kuinka Saksassa ja Ranskassa väki marssii kaduilla vaatien Ukrainan sodan lopettamista, vaikkakin sitten ukrainalaisille epäedullisin ehdoin.

Onneksi meillä suomalaisilla on edelleen salainen ase mediapooli. Alkuunsa minäkin pidin sitä silkkana salaliittoteoriana muttei se ihan kokonaan sitä ole. Se on eri kanavapäälliköiden ja päätoimittajien klikki jotka yhdessä päättävät mitä väestölle kerrotaan ja mitä jätetään kertomatta, ja missä sävyssä. Keitä otetaan asiantuntijoiksi ja mitä heiltä odotetaan. Mediapoolin tehtävä on valaa uskoa ja ylläpitää soturihenkeä kun väki nurisee ettei tilistä jää mitään käteen, taloyhtiö muistaa korotuksilla ja sähkölaskukin kasvaa kaiken aikaa. Se tosin muistaa myös kertoa miten säästää sähköä, käyttää julkisia dieselkoneen sijaan ja elää voi poimimalla suppilovahveroita metsästä. Onneksi meillä tosiaan vielä liikkuu tämän syksyn koronarahaa, muuten olisi jo vallankumousta ilmassa joka näkyisi protestiliikkeiden kasvuna.

Itse asiassa hyväksyn jopa tämän vedätyksen. Suomi on liittymässä - tai luulee liittyvänsä - Natoon, ja silloin pitää olla natompi kun Nato itse. Median pöryistyttävä rappiojournalismi "asiantuntijoineen", venäläisvähemmistömme diskirmointi ja epämääräisten venäläisvastaisten juorujen levittely kuuluvat asiaan. Näin näytetään uncle -Bidenille että meille ei mikään uhraus ole liikaa - varsinkin kun kärsijöinä ovat tavallisen kansan se vähätuloisempi osio. Kaikki se kuuluu asiaan. Ehdotan uudeksi kansallislinnuksemme pingiiviniä; sekin pitää pimeästä, tyytyy kalaan päivässä ja taputtaa kaiken aikaa käsiään.

Jukkis