Koska olen tämän maan viimeinen tupakka-aktivisti ja tupakointiin kehottava, on tähänkin aihepiiriin luotava katsaus säännöllisin välein. Ihan vaan provotakseni. Ei vaan,lähinnä minua ärsyttää se propaganda jota tähän aihepiiriin liittyy. Iskulauseet joita toistetaan mediassa tämän tästä  mutta jotka eivät pidä paikkaansa. Katsotaanpa niitä  nyt aikamme kuluksi. 
Sitä on ihmisessä aina väliin kaikenlaista vaivaa ja tavallisimmin sitä  tsekkaa netissä olevan terveyskirjaston tai muun lääketieteellisen sivun. Ei voi oikein olla huomaamatta että  lähes kaikkien taudinkuvien perään on aina liimattu lause ”tupakointi lisää riskiä” joka tuntuu seuraavan taudista toiseen. Ihan kyynpuremiin sitä  ei ole lisätty. Oikeastihan tupakointi ei tietenkään lisää riskiä juurikaan valtaosaan mihinkään sairauteen millään lailla mutta joku hyväätarkoittava ylilääkäri on katsonut sen asiakseen lisätä – muutenkin lääkärikunta sotii tupakointia ja muita itsetuhoisia paheita vastaan. Itse pidän tätä kumminkin suhteellisen vakavana sen takia, että lääketiede on kliinistä tietoa ja sitä ei saisi korruptoida epäoleellisella  ja vääristävällä informaatiolla. Näin tieto johon sulautetaan propagandaa ilmeisen ideologisista syistään, muuttuu siltä osaltaan epätiedoksi. Enkä usko että lääketieteessä on kunniaksi tarjota minkäänlaista väärää tietoa tieten tai tahtomattaan.

Mediassa – aina kun on tupakasta puhe – vilahtaa aina lause miten suomalaisten polttaminen on vähentynyt. Se muistetaan kirjoittaa kerta kerran jälkeen. Iskulauseen sylttytehdas lienee SavutonSuomi –projekti. Sehän on sellainen työryhmä joka kokoontuu kerran pari vuodessa nostamaan muhkean kokouspalkkion – yläporrasta kun ovat -  ja jotka joka istuntonsa jälkeen luovat jonkun provoavan lehdistötiedotteen. Ei voi kuitenkaan kiistää etteikö  se saisi jotakin aikaankin. Nannyindex –sivusto seuraa vuoden holhousvaltiota – eräänlaista kukkahattutäti –yhteiskuntaa – ja Suomihan on kopannut nyt kaksi kertaa peräkkäin vuoden holhousvaltion ykkössijan jota ei voi pitää ihan turhana saavutuksena. Kiitos pekkapuskalaisen terveyspolitiikan jossa kansalaiset ovat kuin suuria lapsia jotka liian vapaana kulkiessaan törmäilevät seiniin ja alkavat kuolemaan seitsemään kuolemansyntiin.

nanny state
Nannystate.org ylläpitää vuoden holhousvaltiotilastoa ja kas kummaa että piskuinen suomemme voittaa kisan vuosi toisensa jälkeen.

Ihan vakavassa mielessä on syytä  tarkastella onko suomalaisten tupakointi oikeasti vähentynyt? No onhan se tietenkin jo asiaa katsoo omasta lapsuudestani jossa tupakointi oli nykymaailmaan verraten holtitonta. Nykyisin Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 17 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2015, kuten THL ilmoittaa. Lasku on alkanut vuoden 2000 tietämillä. Tämä tietenkin innostaa tupakkatyöryhmää kiristämään vaihdetta entisestään.

Toisaalta –tullin tilaston mukaan 5% tupakoitsijoista on salakulejtustupakan varassa joka ei näy missään tilastoissa. Tupakkayhtiö seuraa myyntikäyriään vieläkin tarkemmin ja on sitä mieltä että salakuljetuksen merkitys tupakka-alalla olisi jo 12% ja jokainen hinnankiristys lisää sitä muutamalla promilella tai prosentilla. Tarkkaa lukua ei tiedetäkään mutta se  voi mitä vain em.  12-20% välillä. Vain se tiedetään että  itäsuomessa toimii peräti 30 tupakkaliigaa jotka trokaavat mallua ammattimaisesti ja näillehän on helppo löytää myyntikanavansa.

Listasta uupuu tietenkin lailliset tupakantuonnit joita hesalaiset voivat hankkia Viron puolelta, jossa röökikartsa maksaa vain puolet mitä Suomessa. Äkkiäkös sitä sieltä käy hakemassa. Sama systeemi on turkulaisilla jotka tosin joutuvat olemaan yön merellä mutta jotka kilisevät iloisesti varustamoiden kassaan. Itäsuomessa on tietenkin tupakantuonti rajan yli jo suurta kokoluokan taidetta. Valtiovalta on tätä koettanut ehkäistä niin että olisi oltava vuorokausi Venäjän puolella ennen kuin tupakkakartonkia saa tuoda,  mutta kuten tulli sen sanoo aivan suoraan: lähes jokaisella matkustajalla on mukanaan tupakkaa kotitarpeisiin. Kukaan ei tiedä kokonaismäärää mutta valtionkassan ohi saattaa sujahtaa joka neljäs tai jopa kolmas tupakki.

Valtio tuskin piittaa kansalaistensa terveydestä niin että hinnankorotuksia säätelisi terveyspolitiikka vaan syynä  on pikemmin budjettivaje ja Sipilän hallituksen krooninen rahantarve. Koska laiton tai maahantuotava tupakka valtaa markkinoita, on niiden jotka edelleen ostavat tupakkinsa kioskista, kannettava sitten se isoin taakka hinnankorotusten muodossa, että valtiovalta saisi saman katteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sisämaan asukkeja jotka eivät vielä kykene hankkimaan tupakkejaan ilman erillisvaivaa koska rajalle kuin rajalle on matkaa eikä trokaaminen ole vielä saapunut sisämaahan saakka.    

Yhteenvetona voi kumminkin todeta että tupakointi ei ole välttämättä vähentynyt vuoden 2000 vaan kyseessä on silkka tilastoharha. Vähän kun ennenvanhaan kunjon kun paikallisen Alkon myynti alkoi laskea, tuskin ilahduttiin että suomalaiset ovat löytäneet raittiuden vaan se oli pikemmin merkki siitä, että joku trokaa kulmilla halpaa  pontikkaa. Savuton Suomi –hanke ei tätä voi ideologisista syistä myöntää ja joutuu vaikenemaan tai vähättelemään salakuljetustupakan roolia markkinoilla.Sen myöntäminen takaisi työryhmän terveyspoliittisen strategian totaalisen epäonnistumisen ja että sen keinovalikoimissa ei ole ollut mitään toimivaa. Niinpä valtiovalta on joutunut samoista syistä luovuttamaan tupakkaliigoille harmaat markkinat jossa nämä saavat touhuta vapaasti.  

Laajemmassa mitassa tämä osoittaa että valtaosa mitä tuutista tuppaa tulemaan on perusteiltaan kestämätöntä ja osoittautuu vain vääristyneeksi ideologiseksi tuputukseksi.
Gravatar
Antero
Anteron intiaanitupakan sato onnistui kohtuullisen hyvin, kesän kuumuus avitti mutta myös kastelua täytyi tehdä useamman kerran päivässä. Koko talvi on mennyt omillaan ja se on jopa paljon parempaa sekä terveellisempää kuin kaupan tarjoamat. Fermentoinnin aikana lisään mausteeksi kossua tai Napoleon kolperttia sekä pari tippaa karvasmantelia. Sätkäpaperin ryöstöhinta Suomessa ihmetyttää ja raamatusta ei kehtaa repiä sivuja. Halvimmillaan viidenkymmenen paperin lootikon saa ulkomailta vitosella ja eri paperilaatuja on useita. Seuraavaksi tilaan ruskeaa laktrissipaperia, maksaa parikymppiä loota ja on kuin sikaria tupruttais. Toivottavasti "naapurin löytö" ei tätäkään harrastusta pilaa...
Gravatar
Jolle
Itse polttelen luomu manitouta muutaman päivässä. Välillä taas laadukasta irtonuuskaa muutama pallero. Tupakka voi olla nautintoaine, jopa terveystuote (intiaanien medicinal plant nro1 tobaco rustica joka 10xvahvempi), Parin lighti rööki askin imuttaminen päivässä onkin sitten riippuvuutta johon tupakkayhtiöt ovat kyseiset savukkeet kehittäneet lisäainein boostatakseen aivojen riippuvuutta stimulaatioon. Laatuun panostaminen. myrkyn ja lääkkeen ero on annostelussa. Manitoun pyrin ostelemaan Saksasta kun ystävät käy..siellä 4€ täällä 13€ pussi. Oli tossa pussin pohjallinen perulaista mapuchoa (tobaco rustica) ja oli niin vahvaa että päivä annokseksi riitti kun pösäytti yhden pesällisen. Savua on välillä ihan kiva puhallella.
Gravatar
juppe
Nuorempi väki suosii sähkötupakkaa ja nikotiininkorvausvalmisteita, koska niistä saa sen olennaisen ilman että terveys menee paskaksi savun hengittämisen takia.

Nääkin pisnekset on onnistuttu sössimään Suomessa, koska jostain on tullut sellainen käsitys, että nikotiini on hirveän vaarallinen myrkky. Ei ole omaa tuotantoa, vaikka markkinat kasvavat maailmanlaajuisesti.

Joku voisi vaikka kehittää nuuskaa muistuttavan valmisteen, josta ei saa iensyöpää, ja alkaa myydä sitä Ruotsiin, mutta ei. Pitää vaan olla yhtä tyhmä kuin aina.

Gravatar
Antero
Samaa mieltä tupakasta, itse aloitin taas imuuttamaan näitä 3 euron sikaareja. Kolme päivässä ja noin askin verran viikossa. Yhtenä syynä on huippuunsa noussut verenpaine ja yhtä komia isäntämiehen vatsanseutu, kuin tämän palstan pitäjälläkin. Mutta alaspäin mennään kummankin suhteen ja lääketehtaiden pillereitä en ala kirveelläkään popsimaan. Kerrankos täällä ollaan eikä minnekkään kiire. Sähköhöyryytin on muuten ok, mutta siitä ei saa samaa tupakan tai sikarin makua, ei lähellekkään. Sikarin mausta olen pitänyt aina, tuosta olenkin pohtinut, jospa tuota rustica laatua yrittäisi ensi kesänä kasvattaa. Viimeksi harjoittelin Virginialla, mutta enpä osannut kouluttaa sitä kun ei ole tuota viherpeukaloa ja kesä osoittautui liian lyhyeksi sille. Pannaha savuamaan.
Piilota kommentointilomake