Paljon on mediassa hehkutettu hallituksen työvoimaohjelmaa suurena menestyksenä. Sanomattakin selvää että pääosin koko stoori on pelkkää kukkua mutta koska mediamme on edelleen hallituksen talutusnuorassa, kriittisiä äänenpainoja ei julkisesti kuulla. Ajattelin ihan selkokielisesti mainita miten homma on tehty, miksi ja mitä olen itse näistä hommista oppinut elämäni varrella.Kun hallitus sanoo että pitkäaikaistyöttömyys on laskussa ja että työllisten määrä kasvaa kohisten, on se vanha tuttu temppu jota vain tehdään nykyisin isommassa mittakaavassa. Vitsi on osata siivota työnhakijat kortistoista ulos millä tahansa verukkeella tai karenssisysteemillä ja siirtää nämä toimeentulotuen piiriin. Silloin nämä katoavat kokonaan budjetista koska työttömyyspäiväraha tulee valtionbudjetista kun taas toimeentulotuki kunnan rahamassista. Tietenkin kunnat sitten viiveellä laskuttavat valtiolta nämä rahat takaisin, mutta sitten kun laskut erääntyy, Sipilän hallitus on työnsä tehnyt. Seuraava joka astuu pääministerin saappaisiin, saakin sitten ensitöikseen maksella kuntien alijäämiä. Lyhyesti sanoen, kyseessä on kirjanpitotemppu mutta työpaikkojen ja työnhakijoiden määrät  pysyvät  ennallaan.

tyolliset

Väki jonottaa sossuun...

Mikään uusi poppakonstihan tämä ei ole. Aikanaan 60-luvulla kun piti näyttää että  työttömiä ei ole, pantiin tylysti työvoimatoimistot kokonaan kesäksi kiinni. Kun ei ole työnahkijoita, ei voi olla työttömiäkään. Sittemmin on painittu valtion ja kuntien välillä. Ikiajat työttömyyspäiväraha eli tökäri on ollut enemmän kuin toimeentulotuki, nykyisin tökäri taitaa olla jotakuinkin 700e/kk ja sossuraha 485e/kk joten mielummin yksi jos toinen on työvoiman asiakkaana. Työvoimassa ei ole koskaan ajateltu asiaa näin vaan jengiä on aina siirretty kuntien harteille. Vastaavasti kuntien sosiaalitoimet ovat aina budjetoineet jotakin työllisyysrahaa jonne on pantu sossunväki pyörimään sen verran kauan, että ovat osoittaneet työllisyyskykynsä. Näin on saatu väki siirrettyä sossusta takaisin työvoiman asiakkaaksi. Tiettävästi tätä asiakkaiden siirtelyä  on tehty iät ja ajat, ja Sipilän hallitus on vain keksinyt tehdä sitä isossa mittakaavassa.

Miksi se ei sitä hyödyntäisi? Kun työttömiä on suhteessa vähemmän kuin työllisiä, on helppo sanoa että työllisten prosentuaalinen määrä on silloin enemmän jolloin voidaan todeta että työllisten määrä on selvässä kasvussa. Tätä  voi höystää vielä  toteamalla sivukaneettina että vientikin vetää ja näin saadaan illuusio nousukaudesta,  mutta sanomattakin selvää että kaikki on silmänlumetta. On maamme köyhä ja siksi jää totesi jo Lönnrot aikanaan ja siitä nyt ei nousukautta tehdä on työttömät sitten sossun tai työkkärin asiakkaita ja kikkaillaan työllisiä lisää laskemalla prosenttiosuuksin.


tokarin jono
Työnhaun uusiminen...


Seuraava etappi on varmaan luoda esimerkkikuntia jossa työttömiä ei ole. Kun aikanaan itse hilluin sosiaalialalla,oli ainakin Tampereen ympäristökunnat kunnostautuneet sillä että houkuttelivat halvoin tonttihinnoin keskiluokkaista ja varakasta väkeä kuntaansa. Samalla he vuokrasivat halpoja yksiöitä Tampereelta ja asuttivat näihin kuntiensa toimeentulotuen saajia, jotta he saisivat kirjansa isoon kaupunkiin eivätkä olisi enää rasittamassa  lähikunnan sosiaalibudjettia. Kummallista ettei hallitus ole vielä keksinyt tätä työttömien ja sossunraakkien keskittämistä asuntopolitiikalla niin voisivat luoda esimerkkikkuntia jossa heidän työllisyysohjelmansa puree eikä  työttömiä ole. Jätän tämän tempun vinkiksi seuraavaan vedätykseen. Samaten on vielä tekemättä pudottaa jengi pois kokonaan toimeentulotuen piiristä ja siirtää leipäjonojen asiakkaiksi.

Puhutaas asiaa. Ihan oikeaa asiaa. Mistä yhtäkkinen into siivoilla kortistoa? Kukaan ei sitä ääneen uskalla sanoa mutta työnahaun ankara kiristyminen johtuu taannoisesta maahanmuutto-invaasiosta. Laskekaa itse;  kannattaako ulkomaanelävää makuuttaa työvoimassa ja maksaa sille  700e/kk vai kannattaako sitä makuuttaa sosiaalituella ja siitäkin vielä alennetulla sosiaalituella ja alennettu sosiaaltuki on 20% - tai jopa 40% - vähemmän kuin sossunraha eli käytännössä pahimmillaan jotain 300e/kk ja rapiat. Kukaan ei tätä tietenkään ääneen sano. Kukaan ei sano sitäkään että koulutusvaade työpaikoille on pelkkää protektionismia jolla  suojellaan työmarkinoita halvalta ulkomaalaistyövoimalta ja tottakai myös sosiaalituet omaa omat protektionisminsa. Kai sen nyt sanoo järkikin ettei mikään kielitaidoton syyrialainen kykene ylläpitämään työkkärin sitoutumuksia kun kerran siitä ei selviä edes kantasuomalaiset – ja jo ilmoittautuminen on tehty niin hankalaksi kuin ikinä. Taustalla kummittelee vahvasti protektionismin yksi muoto ja koko tämä työttömien kyykyttäminen pitää nähdä ulkomaalaisen joutoväen valossa ja sen estämiseksi sosiaalitukien piiriin.

sossun jono
Ulkomaanelävät jonottavat kotimaiseen sossuumme. Jononpää Syyriassa

Luulen kyllä että suomalaismiehistä 9/10 hyväksyy tämän ja siunaa sen hiljaisesti.Olkoonkin että  samalla kotimainen köyhälistö joutuu kestämättömään tilanteeseen.Hallituksella onkin tähän väärään säälintunteeseen ollut jo pitkään mediakampanja jossa kaikenlaiset yrittäjät mankuu kun työttömiä ei saa töihin pankonpäältä  ja samalla media esittelee näitä elämäntaiteilijoita joita ei kiinnosta oikein mikään tässä maailmassa. Yleensä nämä ovat valtamedian valeuutisia ja kun taustoja kaivaa, ne ovat keksittyjä feikkiuutisia kuvitteellisine ihmisineen.  

Sipilän visio on tietenkin toinen. Kun tarpeeksi väkeä on köyhänä, heille on kaikki raha arvokasta.Ja kun raha on arvokasta edes yhdelle väestöryhmälle, sillä on inflaatiota hillitsevä vaikutus eli raha pitää arvonsa. Sehän kelpaa jos sattuu olemaan ylemmästä keskiluokasta tai siitä ylöspäin. Eli varakas väestö vaurastuu suhteessa ja tavara on aina vaan halvempaa ja sukanvarteen jää enemmän. Tämä on vanha markkinaliberalistinen viisaus ja kai siihen kuuluu sekin ideologinen luulo, että väestö ilman sosiaalitukia johtaa kansakunnan kukoistukseen. Järki sanoo että pitkässä juoksussa markkinaliberalismi johtaa keskiluokan tuhoutumiseen, osattoman väestön radikalisoitumiseen,  jyrkkiin yhteiskuntaluokkiin ja monenkirjaviin sosiaalisiin ongelmiin mutta siitäkös itsensä lumoissa oleva Sipilä välittäisi paskaakaan.

Mikä on asiassa totuus? Kuka valehtelee? Elämänkokemuksenani, lukuisia nousu- ja laskukausia nähneenä voin sanoa varman vinkin onko suunta ylös- vai alaspäin.Se näkyy rikospalstoilla. Kaikenlaiset syrjäytyneiden ym kasvava huume-  ja väkivaltarikollisuus, sairaat rikokset,  omituiset seksuaalirikokset, kasvava huumekauppa ym on varma indikaattori sillä ne ovat aina huonojen aikojen seuralaisia.

Jukkis