Tunnustan etten ole koskaan kessutellut sähkötupakkaa mutta sen olen jo sivukorvalla selvittänyt että se taitaa olla eräs merkittävin kansanterveydellinen uudistus jota on vähään aikaan nähty. Kehittäjälle kuuluisi jo tästä syystä  vähintään lääketieteen nobel.  Sanomattakin selvää että  täällä meillä politiikot ja terveysviranomaiset vihaavat sähkötupakkaa kuin ruttoa. Otetaas tästä muutama ajatus kiinni… Tupakka joka ei enää tuota tervaa keuhkoihin ja joka vähentää keuhkosyöpiä on tietenkin radikaali uudistus. Lisäksi se ei juurikaan tuoksu epämiellyttävälle.

Takerrutaan muuten hetkeksi tähän tupakan pahanhajuisuuteen. Jos asiaa kysyy kadunnaiselta miksi tupakka haisee niin pahalta, niin vastaus varmaan kuuluu että kun ne on sellaisia kemiallisia pommeja joihin tupakkayhtiöt lisäävät  vaikka mitä ammoniakkeja ja muita hämäriä molekyyliketjuja. Todellinen syy on kuitenkin Yhdysvaltain senaatissa joka on säätänyt lain, jonka mukaan tupakan pitää haista nimenomaan tupakalle eli pahalle.Tämä säädös on niin yksityiskohtainen että se on jopa määrittänyt sen pistävän tuoksun joka tarttuu vaatteisiin ja sohvakalusteisiin. Koska Yhdysvallat tuottaa lähes kaiken poltetun tupakan, on kitkerä haju sitten seurannut ympäri maailman. Jos tupakkayhtiöt saisivat itse päättää, jokainen rööki tuoksuisi vaniljalle tai suklaalle. Juuri tämä säädös onkin ajanut tupakoitsijat ulkosalle ja käymään polemiikkia parveketupakoinnista.  Väitänpä tähän että jos tupakantuoksu palautettaisiin vaikka 1980-luvun hajumaailmaan, ei tupakansavu häiritsisi läheskään niin paljon.

nortti

Mutta se keuhkosyöpä. Sehän on aivan valtava uudistus että tupakan aiheuttamat sairaudet syöpineen ja keuhkoahtaumineen jäisivät historiaan. Terveyspoliittisesti se siis lähentelee vallankumousta. Lisäksi on nähtävissä että pinttyneetkin tupakoitsijat korvaavat ainakin osan tupakeistaan sähkötupakalla koska se on eduksi kukkarolle. Tupakointi onkin saatu länsimaissa laskemaan nimenomaan sähkötupakan ansiosta ja erityisesti voi ilolla panna merkille että nuoret eivät aloita perinteistä tupakointia kuten ennen, vaan pysyttelevät sähkötupakassa. Tästä taitaakin tulla ensimmäinen sukupolvi jossa tapahtuu keuhko-ja kurkunpääsyövän radikaali lasku kun tulevat vanhempaan ikään. Vaikka varoittelijat puhuvat porttiteoriasta, näyttää tilastojen valossa siltä, että porttiteoria toimiikin toisinpäin – paheesta kohti  hyvettä.

Kaiken edelläesitetyn perusteella onkin kummallista että valtiovalta suhtautuu sähkötupakkaan äärettömän vihamielisesti. Nikotiinillista tupakkapussia ei saa myydä maassa, ja kaikkein vähiten mitään sellaista pussukkaa jossa olisi muuta kuin se sama pistävä tupakanomainen lemu kuin normitupakassakin.  Että kansanterveys ei varmasti paranisi, sen hintapolitiikka on tismalleen sama kun malluaskin ja siihen sovelletaan samoja rajoituksia kuin siihen perinteisempäänkin tupakointiin.  Näin varmistetaan että  nuoret pysyvät pahviaskissa  sähkötupakan sijasta.

Tätä  voi tietenkin ihmetellä. Varmaan syynä että silmäätekevät koettavat noudattaa tätä SavutonSuomi –politiikkaa ja vihaavat äärettömästi kaikenlaista tupakointia kaikenlaisissa muodoissa. Eivät halua, tiedä tai edes halua tietää niin eroavaisuuksia, fanaatikkoja kun ovat.  Tai sitten taustalla on yksinkertaisesti raha jolloin valtiovallan tekopyhyys näyttäytyy samassa mittakaavassa kuin Alkon tuotteissa 80-luvulla. Onhan tupakka kuitenkin verotetuin tuote mitä markkinoilla on, eikä tupakkaveron nosto saa yleensä mitään etujärjestöä varpailleen joten sitä voi nostaa huoletta kerran pari vuodessa. Verotuottoa kilisee valtionkassaan vuosittain reilusti yli puoli miljardia eikä valtiovalta vain halua kilpailevaa tuotetta joka kaventaisi verotuloja. Se että sähkötupakasta voidaan puhua puhtaana terveystuotteena joka vähentää radikaalisti sairaanhoitokustannuksia, siitä ei oikeasti kukaan piittaa.

tupakkatauko
Nyt tulee pahaa piilomainontaa Prioni II -elokuvasta. Kuningas adjutantteineen tupakkatauolla. Pidin ohjaajana kiinni visiosta että kaikkinen tupakointi lopunajallisessa maailmassa on etuoikeutettujen ja paremman väen statussymboli johon köyhillä ei ole mahdollisuuksia.

Tilanteessa on pitkälti samaa kuin Alkon pääjohtajan Pekka Kuusen alkoholistrategiassa. Hänen aikanaan viinaa vedettiin raakana pöllipinoa vasten ja sitten tapeltiin ja rähjättiin ellei sitten sammuttu pakkasessa  lumihankeen. Kuusi toi keskioluen kilpailijaksi luodakseen rähinäryyppäämisestä sosiaalisen ja seurustelevan tapahtuman jossa puukonheilutuksen sijasta vallitsisi iloisuus. Aikanaan tätäkin ymmårtämättömät vastustivat ja vastustavat näemmä edelleen jos asiaa miettii nelosoluen kiellosta maitokauppoihin. Todellisuudessa kyse oli laajamittaisesta alkoholihaittojen vähenemisestä ja sosiaalisen struktruurin noususta, mikä jälkikäteen myönnettiinkin. Sähkötupakka olisi tekemässä vastaavan tupakkakulttuurissa mutta muutosvastarinta on ja istuu tiukassa. Asia lepää nyt kuluttajien harteilla. Mitä enemmän he ns. rikkovat lakia ja arkipäiväistävät sähkötupakan ulkomailta tilaamalla, sen varmemmin valtiovalta joutuu tarkistamaan kantaansa. Muistetaan että politiikot ovat luonnostaan tyhmiä ja heillä ei ole koskaan visiota mistään.  

Jukkis
Piilota kommentointilomake