Jokainen vuosikymmen on aina erilainen. Tämänhetkisen ilmapiirin näen sellaisena jonka olisi syytä vaihtua ja mahdollisimman pikaisesti.  Vallalla tuntuu olevan jonkinlainen sivistymättömyys, moukkamaisuuden ihannointi ja verkkokäyttäytyminen on lähtenyt ihan lapasesta. Minulla on itse asiassa teoria miten tavallisesta ihmisestä kuoriuituu täysiverinen ääliö – se johtuu ajan syklisyydestä. Kaikki menee syklissä.Ylä-ja alamäkineen mutten itse ole nähnyt sitä näin. Pikemmin näkisin että kaikki menee jonkinlaisessa kehämäisessä liikkeessä ja se mikä menee eteenpäin, kulkee myös taaksepäin, kohti alkuaan.Jos asiaa ajatellaan kollektiivisen historian kautta, vaikkapa oman historiamme, niin sen kulminaatiopiste on ollut jossain vuodessa 1999. Tällöin optimismi, vauraus ja sivistykseen pyrkiminen saavutti ääripisteensä. Sitten aika alkoi kulkemaan taaksepäin.2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli taantuman aikakautta joka on täysin verrattavissa siihen 1980-luvun pysähtyneisyyden ajan vuosiin. Asiat oli vielä ok, mutta ilmapiirissä oli masentuneisuutta. Olemme kulkeneet tästäkin vielä taaksepäin aina 1970-luvulle saakka.

halebopp
Ajan suunnan käänsi vuosituhannen aattona taivaalle ilmaantunut Halebopp. Mystinen komeetta joka tuli avaamaan uuden millenniumin, katosi ja muutti ajan pyörää 

Olen nähnyt 70-luvun ja muistan toivottoman typeryyden. Aikakausi oli vielä  nyrkkisankareiden, rähjääjien, poliittisen kiivailun, tietämättömyyden ja kaikenlaisten nousukkaiden ja typerysten aikaa. Aineellista elintasoa alkoi olla jo kodissa kuin kodissa mutta vanha heinälatomaailma piti vielä asenteita otteessaan. Jokin oli kuitenkin jo muuttumassa vaikka tulisikin nuppuunsa pääsemiseen vaatimaan sukupolven vaihdoksen. Mistä se johtuu että aika kulkee näin ennustettavasti?

Ehkä taustalla vaikuttaa että vallassa on nyt oma sukupolveni. Nämä  peruskoulujen kasvattamat tasapäistetyt joille keskinkertaisuus on aina ollut tavoittelemisen arvoinen normi. Nämä jotka välttelivät koulujen hiihtokilpailussa viimeisenä olemista sen häpeän vuoksi mutta myös voittamista koska olisi joutunut kaiken keskipisteeksi joka olisi pelottanut enemmän.  Aina on hyvä olla sijalla 5-7. Asenne joka on seurannut meitä valtakunnan urheilumenestyksessä, päivänpolitiikassa, esiintymistaidoissa mutta ennen kaikkea viihteessä. Katsokaa näitä telkkarin viihdetaiteilijoita ja leikkimielisiä visailuja niin ymmärrätte mitä  tarkoitan. Keskinkertaisuus on normi joka määrittää kaiken kuin kaikkialla ympärillä oleva näkymätön mafia.  On kai selvää  että  tälläinen sukupolvi tavoittelee tiedostamattomasti oman lapsuutensa normistoa.

Oikein kauhulla odottaa 90-luvun sukupolvea jotka murskattiin suuressa lamassa ja joille jo lapsuudessa koettu perusturvallisuuden puute työttömyysaaltoinen oli maailma johon piti mukautua.Näkeehän sen jo nettikäyttäytymisessä – vihapuheineen kaikkineen – että tämä häiriintyneiden polvi on astumassa vallankahvaan. Tämä on sukupolvi joka ei välttämättä edes tiedosta omia intressejään ja he tulevat vielä  aiheuttamaan kaaoksen. Vai kulkeeko maailma sitä suuntaa kohden yhtä kaikki koska aika itsessään kulkee syklisesti, mene ja tiedä. Suomeksi tämä tarkoittaa että seuraavaksi päädymme jonnekin 60-luvun katkeriin aikakausiin jolloin viha oli vielä kursailematonta ja aikakausi raakaa. Onneksi en sentään itse ole näkemässä paluuta 50-luvun aikakauteen. Olen meinaan ihmetellyt aina että suuret ikäluokat eivät juurikaan halua muistella 50-lukua joka kuulemma oli harvinaisen vittumainen vuosikymmen mutta jota en ala tässä erittelemään kun en – onneksi – ole sitä  ollut näkemässä.

Viisaalle tämä kaikki tarjoaa kyvyn nähdä seuraavan vaiheen ja asettaa toimensa sen mukaan. Sillä voi jopa lyödä rahoiksi jos on vieläkin viisaampi. Sillä aikakauden ilmapiirin kun tunnistaa hyvissä ajoin, tietää myös mikä ihmisiä tulee puhuttelemaan ja millaista palvelua. Millaisia asioita kaipaavat ihmiset jotka vajoavat kulttuurisesti alaspäin – tai pikemmin taaksepäin?

Älkääkä välittäkö vaikkette mitään tajunneetkaan - tämä on kunnon syvällistä filosofiaa
Jukkis
Gravatar
Ajanhammas
Kello käy, aika joutuu, ikuisuus saapuu. Aika on spiraali jossa historia ja tapahtumat toistavat itseään.
Piilota kommentointilomake