Palaan vielä kerran tähän aktiivimalliin kun se on lienee lajissaan mittavin hyppäys taaksepäin mitä  sosiaaliturvaan tulee. Harvallehan meille aukeaa mitä aktiivimalli tarkoittaa käytännössä.  Jengi tuolla netissä vaan pyörittelee teoreettisia laskelmiaan työvoiman lisääntymisestä ym tilastoista mutta mitä se tarkoittaa käytännössä –ihan konkreettisesti sinun ja minun elämääni. Lukekaa ja kauhistukaa.Juttuhan on niin ettei elinikäisiä työpaikkoja ole ollut enää aikaan. Kaikilta meiltä  lähtee työpaikka alta jossain kohtaa ja joudutaan hakeen uusi. Tätä etsikkoaikaa kutsutaan siinä välissä työttömyydeksi ja siitä maksetaan rahallinen korvaus jota työttömyyskorvaukseksi kutsutaan. Eikös olekin fiksua kertoilla tähän itsestäänselvyyksiä?

Tavallisesti ihminen kyllä sitten löytääkin työpaikan. Nuorelle, koulutetulle ja tarmokkaalle ei tämä välivaihe ole sanottava este. Ongelmat tulee vasta jos sattuu asustamaan jossain kuusessa jossa uusia työpaikkoja ei ole, ammatillinen koulutus on ajastaan jäänyttä ja ennen kaikkea – on jo ylittänyt viidenkymmenen kunnioitettavan iän. Tällöin työnsaanti on tietenkin hitaampaa ja sitä pitää tehdä sitkeämmin tai pitää suosiolla mennä koulutettavaksi uudelleen. Tai ollakseni rehellinen.  kun alkaa lähestyä kuudenkymmenen ikää, työpaikan menettäminen on yhtä kuin kuolemantuomio. Ei kelpaa edes hanttihommiin.

Työttömyyskorvaus on siis yhtä kuin turvaverkko johon YT-kierroksella flopannut putoaa. Aktiivimallissa putoaa yhtä lailla tähän verkkoon mutta verkko repeää  tietyn ajan kuluttua ja putoaa lisää alaspäin. Toimeentulolle, mutta sekään verkko ei ole kestävä. Toimeentulotuki ja työttömyyskorvaushan on sillain räätälöity ovelasti että niitä  molempia voidaan alentaa jos ei ole osoittanut tätä kuulua aktiiivisuutta. Tällöin jäljelle jää enää kunnan oma sosiaalitoimi. Se paikka mikä on sitten ihan pahnanpohjimmainen juttu ja jossa entuudestaan on ollut vain puliukkoja. Sieltä ei sitten ihan heti noustakaan vaan kipuaminen tulee vaatimaan vuoden kaksi ennen kuin on edes takaisin työttömyyskorvauksen piirissä. Tämä koskee siis nimenomaan Sinua.

Järjestelmä synnyttää tottakai epätoivoisia ihmisiä ja sen seurauksena halpatyövoimamarkkinat. Eihän tätä työministeri Lindström edes pyri kiistämään. Tämä halpatyövoima tulee tietenkin valtaamaan kaikki yhteiskunnan sekatyöt ja ajan saatossa myös ne paremmin palkatut työpaikat – josta voidaan se normipalkkkainen väki voidaan pistää pihalle. Tämä on reaalitotuus viiiden vuoden kuluttua kun nyt ylenkatsova keskiluokka havahtuu lopulta siihen, että heidän varmat ja vakaat työpaikkansa ovat katkolla, ja mitään turvaverkkoa ei enää ole – siitä vaan humahtaa läpi. 

beggar dreams
Tässäkö sinunkin tuleva työpaikkasi?

Tämä on se yritysmaailman märkä uni jossa tämä kuulu ”kilpailuetu” saavutetaan alentamalla työvoimakustannuksia. Yhtiöt takovat hurjia voittoja. Lyhytnäköisesti tämä onkin voitto mutta pitkässä juoksussa ei varmaan ole kenenkään etu, että maan arvo ja varallisuus laskee samassa suhteessa  koska siirtymä kohti itäeurooppalaista kehitysmaata on alkanut. Jos tässä joku voittaa niin ruotsalaiset koska heidän silmissään suomi näyttäytyy yhä takapajuisemmalta köyhälältä ja oikeassahan he ovat. 

Sosiaaliturvan alasajo tulee siis vaikuttamaan kaikkeen. Omaisuuden arvo putoaa  väistämättä, eläkkeitä  pienennetään, osattomuus lisääntyy ja sen myötä rikollisuudesta tulee entistä suurempi elinkeino. mutta nukkukoon nyt ihmisen ruususen untaan. Tai pikemmin vapiskoot peloissaan koska on heidän oma vuoronsa.

Jukkis