Aktiivimalli ja tuleva aktiivimalli 2.0 on kiistatta ollut pitkän aikaa kysymys joka on kiinnostanut älynystyröitäni?  Ja puhuttaa varmaan muitakin sillä yhdistävä tekijä on epätietoisuus. Mitä sillä haetaan oikeasti ja mikä on reaalipolitiikka sen taustalla? Tässä on motiivina isompi mullistus kuin kukaan osaa nyt ajatellakaan – eikä taatusti kansalaisia hyödyttävästi.Aattellisena taustana toimii pääministeri Sipilän henkilökohtainen ideologia markkinaliberalismin lumosta. Sipilä on aina ihaillut 80-luvun thatcerismia ja näkee erityisesti Viron markkinaliberalismin mallimaana.  Yksi rakenteellinen asia markkinaliberalismissa on aina ollut heikko sosiaalipolitiikka eikä Virokaan tästä ole poikkeusta muodostanut. Siellähän aikanaan pantiin työttömyysarvustukset kokonaan kiinni ja annettiin köyhälistölle laivalippu kohti Helsingin sosiaalitoimistoa. Mikäli nettiin on uskomista, Helsingin sosiaalitoimi elättää virolaista väestönosaa kahdella miljoonalla eurolla per vuosi.

Käytännössä aktiivimalli tarkoittaa, että työttömyysavustuksia tullaan maksamaan enää kolmen kuukauden ajan ja sitten pamahtaa muutaman kuukauden karenssi päälle. Ilmiöhän on tuttu ulkomailta; monissa maissa työttömyysavustusta maksetaan vain muutama viikko, toisissa muutama kuukausi ja maksimissaan vuosi. Suomi on pohjoismaisena hyvinvointivaltiona ollut poikkeus säännöstä  koska täällä tökärit on perinteisesti olleet elinikäisiä. Nyt tähän tulee siis muutos ja meilläkin aletaan maksamaan työttömyysavustuksia vain tietyn aikaa.

Ebense7
Työministeri Lindströmin uudet sanktiomallit puhuttavat työttömiä...

Tälläista uudistusta ei voisi ajaa läpi parlamentaarisin menetelmin vaan se täytyy kieroilla keittiönoven kautta karenssitempuilla. Käytännössä työllistämisvelvoitepakko tarkoittaa että koko avustusjärjestelmä on tästedes räätälöity silppu-ja pätkätyöläisten ehdoilla ja varsinaiset työttömät putoavat järjestelmästä kokonaan pois, siis ne kenen sitä kuuluisi saadakin.

Kansalaiset eivät siis vielä ole oivaltaneet että kyse on koko sosiaaliturvan alasajosta. Ajatellaan nyt vaikkapa meikäläistä joka on jo saavuttanut viidenkymmenen kunnioitettavan iän. Jos joutuisin työttömäksi se on selvää ettei minua palkkaisi enää kukaan mihinkään. Loppuelämä menisi tökäreillä mutta nyt nousee ongelmaksi että näin ei vastedes enää tapahtuisi, vaan saisin avustuksia enää 3kk. Sitten pamahtaisi karenssi päälle ja joutuisin turvautumaan kunnalliseen sossuun. Siellä ne katsoisi että olen ollut veltto, joten saisin vain alennettua toimeentulotukea. Eli käytännössä tulisin elämään muutamalla satasella koko luonnollisen elinikäni kunnes vasta eläkkeelle pääsy armahtaisi. Tämä on varmaan monella nyt edessä.

Työttömyysavustukset ovat olleet aina muutakin kuin pelkkien työttömien hengissäpitojärjestelmä. Se on toiminut yleisavustuksena pitkäaikaissairaille, eläkeputkessa keikkuville, työrajoitteisille ja –kyvyttömille jne. Siellä on seassa näitä reumatapauksia tai tyyppejä joiden työhistorian on katkaissut jokin aivohalvaus ja koska muutakaan sosiaalirahaa näille ei ole, on niitä  pidetty korvauksilla. Ehkä heille on jokin lääkäri kirjoittanut eläkepaperit jotka Kelanlääkäri on sitten kumonnut koska se tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin eläkkeelle pääsy. Ilkka Taipale näitä aikanaan kirjoitteli ja muisteli tehneensä sen virheen että naputteli eläkepäätöksiä kunnantalossa jonne oli pari porrasta ja sen vuoksi näillä ”työnhakijoilla” oli vaikeuksia päästä rollaattorilla rappuset. Tiedossa on siis lähiaikoina, ei vain syrjäytyminen työmarkkinoilta vaan myös  aimo annos inhimillistä kärsimystä ja oikeusmurhia.

echoes holocaust jewish couple 2000w
Työministeri Lindström on antanut - karenssin uhalla - ankaran määräyksen että työttömien, kuten muidenkin yhteiskunnan parasiittien on kannettava keltaista tähteä josta tunnistaa epäkansalaisen ja ali-ihmisen. Rappioaineksen.

Pahin tulee olemaan se pelko jonka pian tiedostaa kun oivaltaa että jos menettää työpaikkansa, ei saa rahaa mistään. Siis ihan kirjaimellisesti. Aika tuntuu pyörivän takaperin ja sosiaalipolitiikka palaa jonnekin 1950-luvun vuosiin, jolloin tehtaanjohtaja otti säälistä kuuroja ja proteesijalkoja jonnekin nurkkaan tekemään jotain epämääräistä koska ymmärsi että muuten nämä kuolevat nälkään.

Asia on tähän saakka koskenut vain pitkäaikaistyöttömiä ja valtaosa keskiluokasta ei ole asiaan katsonut sekaantua koska varsin monella hyvinvoivalla on näkemys että ovat itse elämänsä takoneet tuohon kuntoon. Ei mene kumminkaan pitkää aikaa kunnes keskiluokkakin ymmärtää että ovat maksaneet työttömyysmaksuja ja työttömyyskassan jäsenmaksuja turhan takia, ja että jos heille käy huonosti, laajojen irtisanomisten tai sairastumisen takia, he tulevat elämään vaimon palkalla.

holocaust facts
Työvelvoite täyttymässä... onnelliset työnhakijat valmistautuvat vapauttavaan työhön.

Tähän loppuun voi tietenkin kysyä, eikö se ole kuitenkin vaan hyvä että meilläkin siirrytään kansainväliseen tapaan työvoima-avustusten kestosta? Siinä on eräs este ja se on Lönnrotin sanat että on maamme köyhä ja sellaiseksi jää. Mikä tarkoittaa että noissa muissa maissa on satsattu aina sisämarkkinoihin ja kulutukseen kun taas meillä yhteiskuntarakenne on korporatiivinen ts. teollinen kapasiteetti on vientiyhtiöidensä kokoinen ja sisämarkkinoihin ei ole panostettu koskaan. Luulen että näkyvin seuraus tästä  kaikesta tulee olemaan yhteiskunnan voimakas radikalisoituminen ja rikollisten elinkeinojen lisääntyminen. Aivan loppupeleissä on ruvettava miettimään, tarvitsevatko rivikansanedustajat myös turvapalveluja kokonaan toisissa mitoissa sillä kyse ei ole ainoastaan sosiaaliturvan jättireformaatiosta vaan myös koko yhteiskuntarakenteen keikuttamisesta. Mutta tämä tulee näkymään vasta kolmen vuoden viiveellä, ellei sitten nykyhallitus tai sitä seuraava tule jossain kohtaa järkiinsä. Tai edes ihmiset jotka heitä ovat äänestäneet – sitä saa mitä tilaa!

Jukkis