Puolesta ja vastaan -  niin ne kansalaiskeskustelut on tupanneet aina mennä ja niin menee myös tämän aktiivimallin kohdalla. Ihan vaan aikani kuluksi kerron mitä aktiivimalli voi tarkoittaa sinun ja nimenomaan sinun kohdallasi, jos sellainen hetki tulee. Itkuhan tässä sinulta pääsee jos jaksat lukea tämän viimeiseen virkkeeseen saakka.Sanotaan nyt heti että jos olet jo eläkkeellä, ei asia merkkaa mitään kohdallasi. Missään ei ole ihmisen niin hyvä olla kun eläkeläisenä; vapaaherrana jolle rahaa tulee pyytämättä ja aikansa kuluksi voi vittuilla netissä työttömille ja muille joutenolijoille vaikkei ittekään tee mitään ja saa käytännössä vastikkeetonta rahaa loppuelämänsä ajan. Ihan kateeks käy. Tai jos on parempaa keskiluokkaa niin on kai sen verran viisas ettei työttömyyden takia tartte asioida kelassa ensinkään vaan on hommannut ittelleen Tapiolasta työttömyysvakuutuksen. Sellainen takataskussaan voikin olla kylmä kaikenlaisia hanttapuleja kohtaan, eikä niitten kohtalo sivua omaa.

Mutta jos kuulut meihin normeihin palkansaajiin voi olla kohtalokasta jos on jo 50v mittarissa ja jää jonkun YT;n armoille tai sairastuu niin vakavasti ettei ole työhön palaaminen mutta toipuu hissuksiin sen verran ettei pääse eläkkeellekään. Sit on syytä olla huolissaan. Enemmänkin.

Nykyinen aktiivimalli ei ole muuta kuin 5% leikkaus työttömyysrahoihin vaikka sen ympärillä käydäänkin laskelmoivia ja mallintavia polemiikkeja. Työllisyyskin paranee kun siivotaan kortistoja. Tämä on tietenkin vasta alkua sillä horisontissa häämöttää jo aktiivimalli 2.0 joka on suoraan kansainvälistä lainaa. Sen idea on että kukaan ei ole mikään kelan elätti vaan itsekullekin maksetaan työttömyysavustusta vain ja ainoastaan kolme kuukautta ja sillä sipuli. Ei yhtään päivää enempää. Riippumatta siitä paljonko olet maksellut työttömyysvakuutusmaksuja tai kassojen jäsenyyksiä.

slack imgs
Jos joudut aktiivimallin uhriksi niin aina on vaihtoehtona että lähde länteen - lähde länteen nuori mies. Suomessa pääsee aina Porin Reposaareen asti.

Äkkiä se kolme kuukautta menee ja sitten onkin etittävä hommaa. Mitä tahansa hommaa. Pahanolontyöpaikkoja, näennäistyöpaikkoja, näitä tökärin päivähoitokursseja, hanttihommaa, paskaduunia… ja jossei löydy niin sit ei tipu mistään mitään. Jos oot joku tiukka mimmi, niin ei auta kun hyväksyä että pomon kädet on toistuvasti perseessä kiinni sillä parempihan sekin vaihtoehto kun ottaa loparit ja tuhota elämänsä.

Tai onhan sossu eli toimeentulotuki. pahaa pelkään että normi tyypille sanotaan siellä heti että kun sulla on työssäkäyvä siippa niin saatte molemmat elää sen palkalla. Ota avioero jos täältä jotain haluat. Tietenkin on myös näytettävä että tili on typötyhjä ja siellä saa olla rahaa vaan pari euroa koska muuten on sossun silmissä rahoissaan. Sama pätee irtaimeen omaisuuteen joka on ensin myytävä jaloista ennen kun tulee vinkumaan mitään. Rehti-Reiskalle vaan auto myyntiin, kesämökki vasaran alle ja pihakirppistä pystyyn. Sitten kun on pelkkä talonranko pystyssä on sossukin sen verran tyytyväinen että voi jotain antaakin.

Se antaa sen toimeentulotuen. Paljonko se nykyään on? Jotakuinkin 400e kuussa. Se on siis se raha jolla ostat ruokas, kahvis, tupakkas, nettiyhteytes, vaattees, ja ylipäänsä elätät ittees. Jos istut silmälasies päälle siitä tulee kallis vahinko koska se maksaa vähintään kolmen viikon rahas. Normi palkansaaja kai käyttää tollasen summan parissa päivässä mutta nyt ei ole kun ennen. Se on se yks raha ja sillä on elettävä. Omaisuus myytynä. Kyllä siinä alkaa aikamieskin käydä äiteellään syömässä. Näin sulle vaan käy kun aktiivimalli 2.0 on voimissaan ja jos epäonnekses olet irtisanottu tai oot saanu jonkun lievän aivoinfarktin tms.

Vaarivainaan aikaan pysty sentään heittään lestiä elääkseen. Nykysin tarttee tehdä pillerikauppaa. Haet miekkarista mömmöjä ja kaupustelet niitä kulmilla. Pakkohan se on.  Dyykkaat ruokas kauppojen roskiksista, siellä on ihan hyvää tavaraa jolla kyllä elää, eikä niillä kaikilla ole jätepuristinta. Avustelet naapurinmummoja lumitöissä ja roskapussin viemisessä niin saat aina muutaman kympin sieltä täältä. Sellaista se sun elämäs nyt on. Tai sitten annat vaan periksi. Sossunrahoilla saa kolmisenkymmentä kossua jolla pysyt tiedottomana koko kuukauden ja väännät kiljut siihen päälle. Eipä tartte netistä lukee mummojen kommentteja kuinka oot patalaiska, ja on vaan hyvä että etuutes viedään ja kuinka sossuista jätkät kantaa rahaa kottareilla ulos. Paha mielihän noista vaan tulee.

Mutta tälläinen kohtalo on lähikuukausina monen arkea. Aktiivimallin tarmokas vastustaminen olisi tietenkin omakin etusi -  kaiken varalta – mutta pahaa pelkään että silmäsi avautuvat vasta siinä kohtaa kun on kaikki liian myöhäistä. Kyse on kuitenkin vain oman turvaverkkosi poistamisesta ja sille on ihan turha kenenkään antaa hyväksyviä nyökkäyksiä paitsi jos on läpeensä tyhmä ja itsetuhoinen.

Jukkis