Otanpa nyt kantaa tähän Britannian myrkytystapaukseenkin, vaikken ole sitä sen sanottavammin seurannut. Esitän vaan siitä arvion, mitä tapahtui, joka sekin on mielipiteeni. Olkaa siitä sitten mitä mieltä tahansa. Se vain on selvää että venäläisiä ei saisi koskaan aliarvioida.Noin kertauksen vuoksi että Britanniastahan löytyi tämä  ex-vakooja tyttärensä kanssa puistonpenkiltä niin sanotusti huonossa hapessa. Vakooja oli Sergei Skripal, entinen neuvostovakooja joka jäi sittemmin kiinni länsivaltojen laskuun vakoilusta, istui vankilassa ja muutti Britanniaan vankienvaihdon yhteydessä. Tämän pitäisi kai olla selvää jos on tapausta seurannut edes lööppitasolla. Kostoksi sitten Venäjän tiedustelupalvelu koetti saada heistä hengen hermomyrkyllä, tai näin ainakin virallisten tietojen mukaan. Minen usko tähän versioon sitten yhtään.

Ymmärtääksenne omaa ajatuksenjuoksuani on katsottava asiaa laajemmalti. Ollaan Venäjästä sitten mitä mieltä tahansa, niin yksi asia siellä toimii ylitse muiden, ja on toiminut aina kuin rasvattu automaatti joka ei koskaan yski. Se on tietenkin venäläisten vakoilu-ja urkintakoneisto, joka on ollut huipussaan jo tsaarien aikaan. Kukaan ei oikeastaan tiedä miksi se toimii niin hyvin kuin toimii, mutta kansanluonteella lienee jotain tekoa sen kanssa; alati vainoharhainen, läpeensä kyyninen, salaovela luonteenlaatu on vain eduksi niissä hommissa. Todelliseksi taiteeksi venäläinen vakoilu muodostui legendaarisen KGB:n aikaan, jonka perillinen nykyinen FSB tietenkin on.

americans
Tietoni olen tietenkin saanut seuraamalla kenties parasta vakoilusarjaa jota ikinä on tehty, eli Americans. Sarjahan kertoo neuvostovakoojista jotka jallittavat kerta toisensa jälkeen FBI:tä ja sarjahan on niin laadukas ja älyllinen, että maikkari esittää sitä joskus aamuyöstä, jotta se ei häiritse viihdeohjelmien vähä-älyisyyttä.

Itse asiassa KGB oli niin tehokas urkkimaan länsimaissa, että Neuvostoliiton ei enää tarvinnut panostaa ollenkaan omiin keksintöihinsä ja loppuvaiheessa ei edes koko siviilipuolen tuotekehittelyyn. Kaikki olennainen vakoiltiin länsimaista ja sen uusimmat tiedesaavutukset ja –innovaatiot olivat Moskovassa melkein reaaliajassa. Loppujen lopuksi tämä muuten koitui sittemmin Neuvostoliiton kohtaloksi, kun länsimaat alkoivat tehdä kehitysaskelia suuntaan, jota neukkujen ei ollut seuraaminen. Kuten ainakin vapaa informaation välitys tietokoneistumisen saralla, jota ei voinut Neuvostoliitossa ajatellakaan, maassa jossa tuiki tavallinen tiekarttakin tuntui olevan korkean luokan salaisuus.

Britannia on aina ollut venäläisten ykköskohde ja sen tuhat kertaa ovat venäläiset osoittautuneet ovelimmaksi tahoksi, joka on jallittanut brittejä kerta toisensa jälkeen. Näin on ollut aina kuulun Kim Philbyn ja muun Cambridgen vitosten ajoista, mutta ei sekään salaisuus, että jo 40-luvulla Alan Turingin kehittämä mekaaninen salakirjoitusten purkulaite tai Chuchillin tiedot tulevasta atomipommista, olivat Stalinin tiedossa hyvissä ajoin. Vakoojahistorian mukaan brittiläiset vastavakoojat pääsivät niskan päälle – ainakin hetkellisesti – vasta 1970-luvun alussa, kun karkoittivat lähes kaikki neuvostodiplomaatit. Näyttää siltä että erehtymätön KGB olikin tehnyt sen virheen, että johti vakoojaverkostoaan diplomaattien avulla, jotka muodostivat vakoojarinkien pään.

Tästä pääsemmekin sitten asiaan eli perivenäläiseen oveluuteen. Vakooja Sergei Skripalin ei tarvinnut istua vankilassa kuin muutama vuosi, koska ymmärsi tarttua tarjoukseen. Hänestä tulisi venäläisten vakooja joka vakoilisi brittejä. Ironista että englantilaiset suorastaan halasivat Skripalia kun tämä saapui Englantiin ja suorastaan kestitsivät häntä. Kuin yhteensattumana Sergei Skripal halusi asumaan Salisburyyn jossa nyt sattumoisin naapurissa on suurisuuntainen kemiallisen sodankäynnin tutkimuskeskus nimeltään Porton Down. Täällä on kehitelty sen pahimmat myrkkykaasut aina ensimmäisestä maailmansodasta alkaen. Sanomattakin selvää että venäläisten sormet tuntevat tottakai vetoa siihen, mitä siellä puuhataan.

porton down
Kemiallisten aseiden tutkimuskeskus, Salisburyssa sijaitse Porton down on hirveä paikka. Kukaan ei voi edes aavistella, millaisia määriä apinoita, sikoja sun muita nisäkkäitä siellä kokee karmeat kohtalonsa joka vuosi.

Sergei Skripal onkin ollut varmasti oiva nuuskija, ja arvattavasti hänellä on ollut sisällä joku, joka on toimittanut erilaisia aineita joita on sitten kiikutettu Venäjälle tutkittaviksi. Voisi kuvitella että myös hänen tyttärensä Julia on värvätty ja Julian ”moskovalainen sulhanen” tuntuu sekin yhdysmieheltä. Sitähän emme sitten tiedä missä kohtaa meni vikaan. Vuosiko purkki vai tehtiinkö Porton Downin aineelle jokin pika-analyysi jossa jotakin pääsi vuotamaan, ja myrkyttämään vakoojat. Tämä tuskin selviääkään koska ollaan todellisella hys-hys –alueella puolin ja toisin.

9526200 3x2 700x467
Sergei ja Julia Skripal on kuin suoraan tv-sarjasta Americans.

Varmaa on vain että britit järkyttyivät. He olivat vankienvaihdon yhteydessä luovuttaneet venäläisile liudan venäläisvakoojia, ja saaneet vaihtokaupassa tuoreita venäläisvakoojia. Ja mistä  tuon Sergei Skripalinkin tietää, oliko hän alusta saakka venäläisten miehiä, ja toimitti (manipuloituja) tietoja ja istui muutaman vuoden vankilassa pelkän uskottavan peitetarinan luomiseksi? Johan ne nyt nauraa taas partaansa Moskovassa, ja oikeassahan se Lavror on – mitä he nyt myrkyttäisivät omaa miestään?

Brittiläiset vastavakoojat eivät nyt pysty pidättämään Sergei että Julia Skripalinia koska se johtaisi uuteen vakoiluskandaaliin ja MI5 joutuisi taas naurunalaiseksi. Eivätkä he voi myöntää aineen tulleen Porton Downista koska sen sisältö on korkean luokan salaisuus. Eivätkä he voi tehdä muuta kuin karkoittaa venäläisdiplomaatteja toivoen sen katkaisevan vakoiluringit. Tarinasta siis opimme että venäläisiä ja heidän oveluuttaan ei pidä koskaan aliarvioida.

Jukkis