Puhutaanpa Syyrian kaasuiskusta – tai pikemmin siitä mediataistosta jota sen ympärillä käydään. Kuten aina ennenkin, vastakkain on kaksi erilaista totuutta joista vain toinen voi olla oikeassa. Mutta sitäkin enemmän me tutkitaan nyt yhtä Hesarin uutista.Tää tarina oikeastaan alkaa siitä kun yhdysvaltalaisen uutistoimisto OAN:n toimittaja matkusti Doumaan etsimään jälkiä kaasuiskusta. Sanoi lyhyellä videolla haastatelleensa likemmäs 40 paikallista asukasta, joista yksikään ei ollut nähnyt tai kuullut mitään, mikä viittaisi kemialliseen hyökkäykseen. Sitten toimittaja saapasteli samaiseen sairaalaan jossa kaasuisku-video oli kuvattu ja lääkärit oli lähinnä äimän käkenä kuullessaan että seudulla olisi kaasuisku. Kaksi lääkäriä läheisestä sairaalasta vahvisti, ettei sinne sinä päivänä tuotu ainoatakaan potilasta, joka olisi kärsinyt oireita kemiallisesta iskusta.

Samoihin tuloksiin päätyi The Independent -lehden erittäin arvostettu Lähi-idän asiantuntija Robert Fisk kiersi vapaasti Syyrian Doumassa eikä löytänyt jälkeäkään kemiallisella aseella tehdystä iskusta. Hän haastetteli ainakin 20 kaupunkilaista ja paikallisen sairaalan lääkäriä.
Johtopäätös oli siis sama jonka venäläiset tutkijat olivat jo aiemmin sanoneet, jotka olivat käyneet ottamassa näytteitä.

Tuntuuko vaan vai tuoksuuko tässä niin keskoskaapit kuin mainilan kuulut tykinlaukaukset?

 bana girl
WhiteHelmetin oma tarina ei ole niin puhtoinen kuin valtamedia antaa ymmärtää. Pieni Bana-tyttönen "Aleppon raunioissa" oli sen edellinen vedätys, eikä pikkutyttöjä vältetty näyttämästä nytkään kaasuiskun aikana - nehän mukavasti puree länsimaisen ihmisen tunnepuoleen. Mainitaan muuten että Bana oli koko episodin aikana Turkin puolella.

Mainitaan kuriositeettina että katselin tuossa jonkun venäläisvideon jossa isä ja poika – joka esiintyi kaasuvideossa – antoi haastattelunsa. Poika kertoi kuinka oli ollut kadulla kun valkokypärien joukko kaappasi hänet, tunki happilaitteen naamaan ja valeli vedellä kuten muutkin lapset videon tietenkin kuvatessa koko ajan. Toteen vaan tähän haastatteluun että ainakin poika oli sama kuin alkuperäiselläkin videolla.

Mikäli kyseessä on lavastus, se panee länsimaiden triangelin vähän outoon valoon. Mediassa onkin jo heilunut tietoja jonka mukaan tutkimusryhmä pelkää todisteita hävitettävän ja siitähän sitä saakin oivan tekosyyn, jos mitään ei sitten löydykään. Myös seudulla tavatut ammuskelut antavat hyvää motiivia hidastaa tutkimuksia, koska tutkijaryhmä ei pääse paikalle. ne 50 kaasuiskussa kuollutta siviiliä on luonnollisesti haudattu ”tuntemattomaan paikkaan” ja aika näyttää miten niiden olemattomuus tullaan selittämään.

 
562a208fe9328 Kerri Lavrov1 620x330
Tässä on kaukainen kuva jossa vastakohdat tapaavat. Itse olen alkanut kunnioittamaan Lavrovia joka ei vielä ole jäänyt yhdestäkään valheesta. John Kerrystähän tämä mediasota silloin Krimin aikaan alkoi. Mitä tulee Kerryn rehellisyyteen on washingtonin juorupiireissä kiertänyt jo pitkään vitsi mistä tietää Kerryn valehtelevan - hänen huulensa liikkuvat!

Kotimainen mediamme onkin ollut asiasta suhteellisen hiljaa ja odottaa todisteita. Poislukien Hesari joka sitten täräytti syyn miksi syyrialaiset lääkärit olivat niin kummissaan kun heiltä kysyttiin kaasuiskusta – heitä on tietenkin peloteltu hiljaiseksi. Täähän on vähän perkeleen hyvä selitys. Hesari tietenkin teki jutun mittatilaustyönä. Sen pitää näyttää toteen kaasuisku, oli sitä tai ei, koska muuten esim ulkoministeri Soinin lausumat menisivät noloiksi. Samaten on tietenkin tunnustettava väriä koko läntiselle koalitiolle, että rivissä vielä ollaan eikä kyseenalaisteta mitään.

varsinaisesti Hesari ei oikeastaan valehdellut vaan nappasi uutisen sellaisenaan brittiläiseltä Guradian –lehdeltä. Lähteen pitäisi tietenkin olla epäilyttävä jos aattelee että britit tosiaan ovat tämän takana. Mutta lainauutisella Hesari voi sentään pestä omat kätensä, sehän ei itse ole uutisen luoja. Jotenkin aavistaen juttunsa onttouden se sentään julkisti aiheesta sivu-uutisen jossa joku tamperelainen on tekemässä bellingatit eli paljastelemassa feikkivideoita, kuvia ja uutisia, ja tottakai vain itäiseltä puolelta – länsihän ei koskaan valehtelisi.  Bellingatiin jutussa ainakin vedotaan ihan kuin Bellingat itse ei olisi sen tuhannen kertaa jo jäänyt feikkaamisesta kiinni ja sen kuvatarjonnalla on vissiin ikuinen porttikielto kaikkiin laatumedioihin.

Ottamatta nyt sitovaa kantaa tapahtuiko syyriassa kaasuisku ja kenen toimesta ja millainen, on Hesari astunut epäilyttäville poluille. Onhan tässä selkeää valeuutisen tuntua joka motiiviltaan liittyy ns. ulkopoliittisiin syihin mutta joka silti on härskiä valehtelua omalle lukijakunnalle. Tätähän me ollaan nähty viime vuodet kyllä muutenkin sitä mukaa kun kotimainen valtamedia on nivoutumassa osaksi länsimaista mediakoalitiota jossa totuudesta ei niinkään piitata poliittisen agendan astuessa estradille. Minen aio messuta tämän enempää mistään Syyriasta mutta median tilasta alkaa olla kasvava huoli.

Jukkis