Jostain se taas alkoi tuolla facebookilla pelottelu. Mietin vaan mikähän siinä mahtaa olla jutun pihvi. Jotenkin on vaikea kuvitella että ylempi taho niin huolissaan olisi miten paljon joku meikäläisen kasvokuva on tunnistettavissa, kun rehellisesti sanoen en piittaa asiasta itsekään. Enkä usko että valtaosa meistä muistakaan vaikka ilmoille heitetäänkin kaikenlaista orwellimaista uhkakuvaa. Jostain muusta on
kysymys.


Historiahan toistaa itseään. Kauan kauan sitten internet kokonaisuutena pääsi kehittymään melkoisen vapaasti kun politiikoilla oli muuta mietittävää. Hyvin idealistiseen suuntaanhan netti pääsikin kehittymään ja sen ympärillä leijui monenlaista maailmojamullistavaa filosofiaa. Yksi keskeinen oli tietenkin demokratian kehittyminen.

Silloin politiikot heräsivät kun huomasivat miten pitkälle nettimaailma oli jo mennyt poliittisten virheiden ja valheiden paljastamisessa, ja siellä luotiin kokonaan uudenlaista yhteiskunnallista maailmankuvaa. Jo silloin netillä alettiin pelottelemaan ja vaadittiin kaikenlaista lainsäädännöllistä kontrollia.

brain washing television

No okei. Eihän se kaikki turhaa tietenkään ollut. Kun yksi keskeinen filosofia oli anonyymiys eli oikeus esittää nimettömänä mielipiteitään ja tehdä vaikka tutkivaa journalismia, niin eihän ihmiskunta ollut valmis noin yleviin päämääriin. Aikas paljon sitä oikeasti käytettiin tietomurtoihin, pedofiliaan, rikosverkostojen luomiseen, häiriköintiin ja virustehtailuun.

Minä olen aina ollut sitä mieltä että paljon menetettiin tämän myötä myös täällä meillä. Minähän pidin valtavasti näistä netin keskustelupalstoista ja sen aikaisesta keskustelukulttuurista, joka ainakin pyrki jonkinlaiseen kansansivistykseen. Sitten kun tulivat nämä moderointilait, käytännössä villit saitit korvautuivat yleensä valtamedian ylläpitämillä palstoilla, keskustelukulttuuri taantui primitiiviseen provoiluun tai äkäisiin riidanhaastoihin ja banneja kirjoiteltiin urakalla. Yleensä joka palstalle jumiutui joku taantumuksellisten kerho jotka osasivat savustaa väärät  tyypit ulos ilmiantamalla niiden kirjoituksia – ja varsin usein vieläpä aiheetta. Lopputulos nykyisin on hyvin kuohittu versio josta ei synny kuin älämölöä. Erityisen harmistunut olen blogien ja somen kommenttipalstoihin ja ne kun ovat niin suppeita että niihin mahtuu asia mutta hyvin niukasti perustelut ja perustelujen perusteluja ei sitten enää ollenkaan. On syntynyt muutaman lauseen slogan –kulttuuri.

Se oli poliittisen kädenväännön tulos. Politiikot pelkäsivät että näillä palstoilla syntyy jokin uusi ja kontrolloimaton yhteiskunnallinen voima joka heijastuu sitten jonkinlaisena liikkeenä. Nyt ovat näemmä politiikot taas heränneet somen kohdalla, koska ovat ymmärtäneet viimein, että facebook on uusi alusta jossa spontaanit voimat kohtaa. Siellä tiedostavat ja vähemmän tiedostavat luovat hegemoniaa ja vaikuttavat kansalaismielipiteeseen ohitse valtamediallisen kontrollin. Ymmärrettävästi valtaapitävät haluavat nyt kovastikin kahlita näitä voimia kontrolloimalla facebookin hyväksyttyjä ja ei-hyväksyttyjä protokollia. 

tarinani pihvi on että kun puhutaan mielipiteenvapaudesta, niin yleensä sillä on tarkoitettu valtamedian sisäistä mielipiteenvapautta. Kansalaismielipiteillä ei niin väliä, koska valtamedia kuitenkin edustaa kansaa. Nettimaailma on kuitenkin suoraa kansalaisvaikuttamista ja jo tämän takia valtamedia kokee sen turbulenttiset voimat vihollisekseen ja on viimein katsonut aiheelliseksi alkaa kampanjoimaan sitä vastaan nk. yksityisyyden suojan menetyksellä, koska parempaakaan lyömäasetta se ei tähän hätään löytänyt. mutta jo se että valtaapitävät ovat jostakin hermostuneet, tuntuu itsessään olevan hyvä merkki.

Jukkis
ja hyvää vappua tietenkin kaikille