Lyhyesti sanoen Bellingcat –tutkimusyhteisö on valeuutistoimisto jonka tehtävä on tuottaa politisoítunutta ja väärennettyä materiaalia länsimaisen propagandan tarpeisiin. tai jos se halutaan suoraan sanoa niin kyseessä on trollitehdas.Elliot Higgins

Bellingcatin perustaja on lontoolainen Eliot Higgins, ja hänen tarinansa on kertomisen arvoinen. Higginsin taustoista ei paljoa netti tiedä. Se mainitsee vain että aiemmin hän oli vuokranvälittäjä, eli kaveri joka järkkää asuntoja maahanmuuttajille. Siitäkin tuli sittemmin kenkää, omasta vai yleisisistä syistä, sitä ei sentään kukaan tiedä, mutta Lontoossa kilpailu työpaikoista on kovaa ja irtisanomiset päivittäistä.

Niinpä sitä työtön mies istuksii himassa kalsarit jalassa ja miettii itselleen ajankulua. Elämä on nuohoamista joten aikansa kuluksi Higgins alkoi katsella läppäriltään Syyrian sodan videoklippejä youtubesta. Niistä hän sitten vähän bloggasikin mutta suosio lieni vain marginaalista. Sitten se sokea kanakin osuu kultajyvään kun hän eräältä videolta kykeni paljastamaan miten Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita. Isot uutistoimistot tarttuivat asiaan ja työttömän miehen onni tuntui kääntyneen.

Edellinen oli Eliot Higginsin tarina. Varsinainen Bellingcat –tarina alkaa kun suursijoittaja George Soros huomasi nuoren lahjakkuuden. Soros on keskeinen tekijä Ukrainan kriisissä sillä hänen voi sanoa olleen pääarkkitehtina koko Maidanin vallankaappauksessa. Myöhemmin kun Ukrainan sisällissota junnasi paikallaan, oli tarpeen luoda jokin länsimainen ”taho” joka tuottaisi halutunlaista informaatiota länsimaisen mediakuluttajan manipuloimiseksi, sillä varsinainen –surullisenkuulu -  Kiovan uutistoimisto alkoi menettämään mainettaan. Ottaen perustamispäivän ja tapahtumat huomioon, oli selvää että Bellingcat oli laajoissa kytköksissä Kiovan turvallisuuspalveluun, joka toimitti Bellingcatille lähes kaiken materiaalin, vaikka Higgins itse sanoo vain etsivänsä sitä internetistä. Manipulointi alkakoon.

 Bellingcat lähti liikkeelle MH17 –tapauksesta. Se oli sen ensimmäinen tehtävä. Tässä voi pohtia muuatta yksityiskohtaa joka on hätkähdyttävä. Bellingcat perustettiin kaksi vuorokautta ennen MH17 –turmakoneen alasampumista. Ilmassa leijuu selkeä salaliittoteoria että koko yhteisö perustettiin syyllistämään venäläisiä koneen alasampumista jo ennen kuin koko kone oli edes alasammuttu. Itse en välttämättä pidä tätä muuna kuin varsin erikoisena yhteensattumana kunnes toisin todistetaan.

Ylämäki…

Kun sitten MH17 pudotettiin ja Bellingcat oli ollut olemassa kokonaisen vuorokauden niin Higgins tarttui toimeen. Äkkiäkös Bellingcat –tutkimusryhmä julkisti kuvan jossa sepataristisotilas vartioi lavettia pro-separatistien puolella. Tosin kuvassa oli ukrainalaissotilas, kuva oli otettu kuukausia aiemmin ja lavettikin oli Kiovan joukkojen vempele. mutta osui ja upposi länsimedian sivuilla ja kiukustuneet lukijat huusivat kuorossa, että vieläkö me tarvitsemme enempiä todisteita separatistien roolista. Sitten ilmaantui Bellingcatin välityksellä  salamyhkäinen puhelinkeskustelu jossa separatistijohtaja ja venäläiskenraali pohtivat mitä tulikaan alasammuttua. Lopulta ilmaantui sitten tämä videosarja venäläisestä `aavelavetista´ joka lienee meille tutumpi?

buk vartija Bellingcat
Bellingcatin ensiesiintyminen tapahtui tämän kuvan avulla. Se väitti tätä kuvaa todisteeksi separatistien BUK-ohjukseksi, mutta joka sittemmin todistettiin ihan muuksi... pää oli avattu uuden firman kunniaksi sillä että ensimmäinen uutiskuva oli heti väärennös.

Kuin pisteeksi iin päälle Bellingcat julkisti vieläpä savuvana-kuvan jossa BUK-ohjus on juuri irronnut ja matkalla kohti lentokonetta. Tosin kriitikot totesivat että savuvana voi johtua myös siitä, että se on otettu hiilikaivoksen liepeillä mutta luultavimmin savun on tehnyt alueella tykistön rumputuli. 152 –millinen on juuri osunut jonnekin.

Osa mediatempauksista meni komiikankin puolelle. Yksi oli tämä missä vihreitä miehiä haudattiin salaa venäläisille hautausmaille ja niissä vartioivat asetoverit, etteivät vain toimittajat pääse paikalle. Koko tarina oli tyystin hullunkurinen ja Bellingcatin käsialaa. Meni Higgins niinkin pitkälle että jopa julkaisi kokonaisia nimiluetteloita kaatuneista mutta pienellä tarkistuksella ne selvisivät venäläisten jalkapallojoukkueiden pelaajaluetteloiksi, hanke kaatui tältä osin.

Yksi keskeinen tekijä Bellingcatilla on toistuvasti ollut venäläisten vastavetojen toteaminen valehteluksi tai väärentekyksi. Tämä yleensä tehdään varsin köykäisin perustein mutta sen ei tarvitsekaan vakuuttaa kuin länsimaiset kansalaiset. Tässä mielessä sen rooli trollitehtaana on kiistaton.  

ja alamäki…

Sitten tuli hassi. Bellingcat ryhtyi aina vaan röyhkeämmäksi ja laajensi videoiden puolelle. Ensimmäisenä asialla taisi olla BBC joka havaitsi niissä manipuloinnin makua, ja veti videon äkkiä pois. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. Yksi jos toinen mediatalo alkoi tarkistamaan kuvia ja huomasi joutuneensa petetyksi.

Virallinen anteeksipyyntö tuli der Spiegeliltä. Nöyrästi sen päätoimittaja pyysi lukijakunnaltaan anteeksi että olikin haksahtanut Higginsin kuvamanipulointeihin. Lupasi että tästedes lehti keskittyy lähteiden tarkistamiseen paremmin ja pysyttelee kaukana Higginsin kaltaisista huijareista.Tiettävästi tällä taholla on nykyisin porttikielto kaikkiin laaadukkaisimpiin mediataloihin. Se että suomalaislukija ei ole näistä kuullut – tai edes suomalaistoimittaja – johtuu hyvin yksinkertaisesta syystä. Bellingcatin väki on ällistyttävän hyvä manipuloimaan Googlen kaltaisia hakukoneita ja saa olla suhteellisen ovela ja kekseliäs hakusanojen suhteen kaivaakseen tästä yhteisöstä jotakin kriittisempääkin.  

Yhteenvetoa

Vaikka kyseessä on yhteisö joka on jäänyt sen tuhat kertaa kiinni väärentämisetä ja manipuloinnista, ei se ole millään muotoa nakertanut sen arvovaltaa. Sitä on jopa siteerattu sinänsä korruptoituneessa MH17 –tutkimuksessa, mediatalot käyttävät sen tuottamaa aineistoa ja käytännössä sen tuottama materiaali dominoi lähes kaikkia nettikeskusteluja mitä tulee Ukrainan tai Syyrian kaltaisiin konflikteihin.

Vaan miten tämänkaltainen huijarifirma voi selvitä kerta toisensa jälkeen? Syy on tietenkin rahassa tai pikemmin rahoittajissa jotka omistavat yhtä lailla mediataloja joille annetaan selviä määräyksiä uutisoinnissa. Suuri yleisö, joka joutui varsin rajuun propagandamyllytykseen on pääosin ehdollstettu ajattelemaan kuka on tarinan hyvä ja paha, ja sen maailmankuvaan uppoaa helpolla huonompikin materiaali jos se tukee omia näkemyksiä. Kollektiivisesti sotapropaganda takavuosina on traumatisoinut pysyvästi osan väestöä ja on sen myötä kadottanut kyvyn ajatella kriittisesti mikäli väittämä ei tue omaa maailmankuvaa.  

Kritiikkiin on silti syytä. Kun jonkin asian, valokuvan, nauhoitteen, videoklipin ym ym takana on Bellingcat –tutkimusyhteisö, on hyvä olla erittäin kriittinen aineistoa kohtaan. Kyse on kuten sanoin valeuutistoimistosta ja kaikkeen materiaaliin uskominen on omalla vastuulla. Pitäisi olla aika selvää että taho joka toistuvasti jää kiinni väärennöksistä, ei sen materiaaliin ole luottamista muutenkaan.

Jukkis
Gravatar
Jokke
Olen myös pitempään seurannut Bellingcatin toimintaa ja minusta vaikuttaa, että kyseessä on vain USA:n tiedustelupalvelun CIA:n ja/tai Britannian tiedustelupalvelun MI6 peitejärjestö.
Luotan enemmän Venäjän tiedotusvälineisiin kuin Bellingcattiin tai länsimaiseen valhemediaan.

Gravatar
kimmok
No esim MH17 tapauksessa löydät todennettuja Venäjän valheita alle minutissa kun vain viitsit etsiä.

bc materiaaleista niitä valheita ei ole löytynyt.

Gravatar
piirpauke
niin,eihän tota enään tarvittaisi mitään tiedustelupalveluita,saati kansainvälisiä tutkijoitakaan,annetaan kaikki tutkinta huikealle bellingcatille,sehän se selvittää kaikki asiat nopeasti,"puolueettomasti",ilman epäilyttävää rahoitusta,joka ohjailisi "tutkimuksia".kaiken tämän ne tekee ihan vaan netissä surffaillessaan,ja ihan huolestuneina tavallisina kansalaisina.
on kyllä hölmöjä kaikki päättäjät,kun viitsii valtavia tiedustelukoneistoja ylläpitää,kun olisi ihan ilmainen bellingcat,joka selkeästi paljon pätevämpi,ja suotuisia löytöjäkin tekevät vain ja ainoastaan tiettyyn suuntaan...onneksi heitä ei rahoita mikään siltä taholta....

Gravatar
jukkis
Kuvittele et vaikka joku teikäläinen rupeis bellingcatin lailla paljastaan venäjän operoivia agentteja. Julkasisit vähän passinumeroita, rajavartiolaitoksen valvontakamerakuvaa ja naamakuvaa GRUn kenttä-agenteista. Tuskin menis tuntiakaan KRP olis ovella.
Gravatar
Yllättävän hyvää suomea trollitehtaan työntekijät nykyään jo kirjoittaa. Todella kaukana virheettömästä, mutta kyllä tuosta jo selvän saa. Ehkä silti kannattaisi joku äidinkielenään suomea puhuva palkata?
Varsin laajasti media nykyään Bellingcatin tutkimuksia siteeraa, ja esimerkiksi saksassa viranomaiset vaikuttavat varsin kiinnostuneilta. Tutkimuksia kannattaa lukea, jotta näkee miten perusteellisesti ja monesta lähteestä tieto on saatu.
Myös pikainen googlaus paljastaa koko tämän "artikkelin" lähinnä perustettomaksi mustamaalaukseksi. Uskomattominta on, että osa kansasta kuvittelee olevansa älykkäitä kun eivät usko vaikkapa isoja uutistoimistoja, mutta täydestä menee venäläisen nälkäpalkalla työkseen suoltama fantasia, täysin ilman lähteitä.

Gravatar
Puolueeton
pöhh said :
Wikipedia ei aina ole poliittisesti puolueeton, jostain Ylestä nyt puhumattakaan. Ja ihan vakavissaan tarjoat lafkan omia sivuja lähteeksi? :D
Eiköhän noi kaikki suomessa samaan kaivoon mene. Ylen mukana.

Gravatar
maukka
Todella huippututkijoita. Luonnollisesti naapurimaan trollien on pyrittävä kieltämään tosiasiat MH-17 alasampumisesta ja vastaavista.
Gravatar
KimmoK
Onkohan tämä se bellingcatin "ensiesiintyminen" https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2014/07/18/buk-transporter-filmed-heading-to-russia-sighted-in-an-earlier-photograph/

En löydä siitä artikkelissa mainittua sisältöä.

Gravatar
KimmoK
Artikkeli/mielipidekirjoitus näkyy pohjautuvan vihapuheeseen jota Venäjän johtama valemedia tuottaa.

Taustoja ei ole tarkistettu, eikä ole ainoatakaan linkkiä josta pääsis väitettyjä asioita tarkistamaan.

Gravatar
KimmoK
Kaipaisin myös linkin luotettavaan tietoon jossa olisi analysoituna edes jokin väitetyistä (tuhannesta) väärennöksistä.
Olen löytänyt vain tapauksen jossa oli taitamattomasti käytetty erästä kuvan analysointisovellusta, jo aiemmin väärennetyiksi todettuihin Venäläiskuviin. Mutta siinäkin tapauksessa siis bellingcatin loppupäätelmä oli kuitenkin edelleen oikea.

Piilota kommentointilomake