Perkeleen perkele.  Luvassa on aina kiukkuista juttua sillon kun puhutaan liikenteestä tai oikeammin liikennekulttuurista. Autoilijoidentapakasvatukseen on ymmärrettävästi panostettu koska sellainen rautamöhkäle tuppaa oleen suhteellisen tappava mutta sitä vähemmälle on sitten jäänyt nämä fillaristit – joistakin jalankukijoista puhumattakaan.


Tänään tarkastellaan meikäläisen tekemiä ajovirheitä jotka rehellisesti tässä tunnustan. Peräkkäisinä päivinä meinasin rutata pyöräilijän siellä täällä risteyksissä ja opettavaisessa mielessä tutkimme nyt näitä kahta episodia. Minä puhun suoraan fillarikommunisteista, jotka pakottavat näemmä pitämään silmät  selässäänkin.

fillarikommunisti

Fillarikommunisti lienee Soinin kehittämä termi näille cityvihreille jotka välttelee työntekoa koska maailmanparannus on niin kiireistä puuhaa. Tehdään nyt tähän kumminkin heti selväksi mitä  aattelen Soinista nykyisin noin yleensä,ja hänen arvostaan silmissäni. Nykyarvo nolla markkaa - tai euroa.

soini seteli

Tapaus yksi.

Haen muijaa töistä ja pitäs kääntyä sivutielle. Mä oon niinku toi kuvan punainen auto ja näen että vastaan tulee vihreä auto. Todellisuudessa se ei ole aivan näin lähellä vaan paljon kauempana. Piti nääs pölliä tää esimerkkikuva kun en viittiny piirtää itte. Anyway, laskeskelen et  kun se sieltä köpöttää sitä kolmeekymppiään ehdin hyvin luikahtaa sen edestä ja jää vielä varaakin. Näin teen.

eka risteys


En sitten yhtään ottanut huomioon että fillarikommunisti on lähistöllä. Fillaristit – tiedättekö – on äänettömiä, nopeita ja salakavalia.Tämäkin jannu oli jossain sadan metrin päässä jonne asti näkökyky ei yllä ja liikkuu jotain 40-60km/h vauhdilla antaen alamäenkin antaa lisävauhtia. Ja tottakai kun oma huomio on kiinnittynyt vastaantulevaan autoon ja sen verran kattoo jalkakäytävän reunaa ettei siinä oo ketään niin tää jamppa  etenee sieltä kun karannut ballistinen ohjus.

No  löihän se liinat kiinni ettei ihan kylkeen tullu ja pysähty siihen risteykseen mulkoileen mun perääni. Ei sentään nyrkkiä puinut – siitä olis voinu tulla turpiin.

Kotona piti oikeen tarkistaa asia ja oikeessahan se oli. Kääntyvän pitää väistää kaikkea risteävää liikennettä. Ja tää luotisuoraa etenevä turbokiihdytin tietää sen oikeen hyvin kun senkin että sillä on täysin laillinen oikeus pamauttaa corollan konepeltiä päin 40km/h. ja olishan se ny hullua ruveta joustaan tässä asiassa kun kerran on lain antama suoja tapattaa ittensä.

Eikä sitten menny kun seuraavaan päivään ja olin erityisen valppaana. Tällä kertaa oon vihree auto joka koettaa kääntyä satamakadulta hämeenpuistoon. Mainitten tän sen takia että tässä tampereen kokoisessa ruuhkakaupungissa jossa ratikkatyömaita on joka kulmassa, joku kesätyöläisinssi on menny vääntään nekin valot niin, että ne palaa vaan muutaman sekunnin. Hyvällä lykyllä niistä ehtii kolme autoa, edellyttäen ettei kukaan mummo ylitä suojatietä rollallaan tai jonon eka on ees vähän hereillä. Normisti siitä menee vaan yks auto.Se on taannut komean liikenneruhkan koko satamakadun pituudelta.Vaan asiaan.

tokaristeys


Kuten arvata saattaa, tää äänennopeudella liikkuva äänetön, salakavala kaksipyöräinen otus on kanssa päättänyt ehtiä samoista valoista. Ja sehän tulee siis suoraan selän takaa ja niin ovelasti ettei sitä nää ees sivupeilistä. ”No justiinsa” kuulen sen sanovan kun se joutuu antaan tilaa corollalle jarruttamalla.

On vituttanu nää jutut jo useemman päivän. Jotenkin noi kaksipyöräiset kamikazet saa tunteen syyllisyyttä kun on niin kauhee autoilija joka väen väkisin koettaa runtata fillaristit kumoon. mutta kyllähän se asia kummiski niin on, että  liikenne vaatii joustamista. Jos jokainen menis vaan siks että  saa mennä, tulis rumaa jälkeä. Kyllä kai tervejärkinen ihminen tajuaa että jos toinen ei sua nää, eikä voikaan nähdä, niin ei varmaan kannattas tulla väkisin alle ja sitten olla harmistunut kun joutuu viime metrillä vetään jarrut kii jotta suojelis ainokaistaan. Ne on vähän kun nää tyypit jotka kävelee suoraan peruuttavan auton takapuskurin edestä vaikka vois tietty kiertääkin.

helpottiko tää ny yhtään mun oloa? Tuskin, mutta uskon silti että autokansassa on monta kohtalotoveria joilla on vastaavia kertomuksia.  Korostetaan nyt että  pyöräilyonnettomuuksista muhkeat 70% tapahtuu risteyksissä ja vaikka teknisesti autoilija on useimmiten syypää, niin onko se syy kummiski fillaristin omassa holtittomuudessa.

Jukkis