Vaan mitä se on se propaganda? Mielenhallinta? Trollaus? Loppujen lopuksi aihepiiri onkin yllättävän vaikea määritettävä mutta silti se on ympärillämme joka päivä jollain lailla. Se on päivän uutisotsikoissa,  kavereidemme facepäivityksissä ja omassa mielessämme. Ei ole ketään joka siitä olisi vapaa. Toivottavasti tämä ees vähän valaisisi aihepiiriä...?Alkoi kiinnostamaan niin että ostin tuollaisen kirjan kuin Propagandan Lumo.  Kirjoittaja oli kyllä oiva lähihistorian ja historiantuntija jonka pätevyyttä en käy arvostelemaan. Lisäksi kappaleet joissa läpikäytiin propagandaa analyyttisemmin, kuten nyt vaikkapa aivotutkimuksen tai retoriikan saralla, olivat helmiä. Kirjassa oli jopa lueteltu teesit mistä propagandan voi tunnistaa, kuten nyt vastapuolen demonisoimisen tai omien arvojen niputtamisen hyviin juttuihin, kuten nyt ”demokratiaan” tai ”vapauteen”.  Esiteltiin keskustelutapoja joissa sekoitetaan totta ja valhetta, loogisuutta ja epäloogisuutta keskenään jne. Näiden haittana on tietenkin inflaatio – ne ovat luettavissa kaikista maailman nettiväittelyistä.

nuket 1


Kirjasta on muuten sanottava että se itse kompastui pahasti objektiivisen asenteensa menettämiseen esimerkkitapausten tiimoilta. Esimerkithän ovat siitä pirullisia että heti kun niitä käytät, lukitset samalla omankin maailmankuvasi meihin ja niihin, ja tässä tapauksessa länsimaiseen narratiiviin. Jotenkin tuli mieleen loppuja lukiessa, että tässä on tämä valkoisen miehen syndrooma;  keltainen vaara tulee idästä, musta murjaani etelästä ja antikristus lännestä, kuten Veltto  Virtanen aikanaan lauloi. ja länsimaisiin vapaisiin yhteiskuntiin koetetaan vaikuttaa kaikin tavoin ikävien diktaattorien tahoilta. Pitää muistaa että  myös länsimaissa on monenlaisia interssipiirejä joilla ei ole puhtaat jauhot pussissaan, ja jotka hyödyntävät  mediakenttää tavoitteissaan.

Jotain voidaan kuitenkin tietää. Aivopesua tapahtuu kahdessa suunnassa. On tämä ylhäältä alaspäin jaettava propaganda johon törmäämme joka päivä uutisotsikoita selatessamme ja sitten on tämä horisontaalinen puoli joka liikkuu samanmielisten keskuudessa vaakatasossa. Polttoainettahan eli aihepiirejä ei ole vaikea esitellä; hallituksen työllisyyspolitiikka, Syyrian sota, ilmastonmuutos, tasa-arvo, Ukraina ja tietenkin Putinin Venäjä, maahanmuutto erityisesti, ja sitten liuta pienempiä tai nousevampia trendejä joista meillä kaikilla on oma mielipiteemme. ja on aivan varmaa että manipulointi ja propaganda pelaavat näissä asioissa ylhäältä alas kuin poikittainkin, useimmiten muodostaen kaksi vastakkaista voimaa.

nuket 2


Olennaista on tietenkin että näitä osaisi torjua mielestään ja jotkut siinä onnistuvatkin eli ovat immuuneja propagandalle. Osa on tietenkin sellaisia joiden korvista uutisvirta valuu toisesta ulos ja sitten on se pieni poikkeus joka tarkastaa uutisien lähteet tai vertaa asiaa punnitumpaan tietoon. Vaan eihän herran tähden ihminen voi ruveta joka uutista tutkimaan sillä ne tulevat vyörynä ja aihepiirejä on sen miljoona. Yksi on tietenkin omata laaja yleissivistys sillä hyvä yleissivistys – eli omaa pienen pohjatiedon kaikista aiheista – korreloi älykkyysosamäärän kanssa. Tätä laajaa tietämystä kutsutaan G-faktoriksi ja ilman sitä ihminen kuin ihminen on virran vietävissä.

nuket 3


Otanpa nyt sitten minäkin esimerkin. Luin tuossa eilen jotain Jari Tervon kolumnia jossa hän kauhistuneena totesi että muovipussi on löydetty jo Mariaanienkin pohjalta 11km syvyydestä.  Aihe tottakai liittyy tähän muovittumiseen ja tyynenmeren muovipyörteeseen, jota tuskin kukaan pitää hyvänä juttuna. Selvittelin sitten että muovipussi on todellakin sanottu löytyneen Mariaanien haudan pohjasta. Nyt tulee sitten se G-faktori.  Mikäli olen oikein ymmärtänyt, vedenpaine tihenee alaspäin mennessä ja tiheys alkaa olla sitten jossain kohtaa sementtiseinän luokkaa. On käytännössä mahdotonta että muovipussi voisi mennä loputtomiin alaspäin. Väittäisin jopa että  jos viskaisi rauta-alasimen mariaanien hautaan, se jäisi kellumaan jonnekin 5-8km syvyyteen pääsemättä koskaan pohjaan asti koska tiheys salpaisi sen tien ja voittaisi sen oman painon. Tahdomme tai emme, kuva tuntuu propagandakuvalta, kenties hyvässä tarkoituksessa otetulta, mutta propagandaa yhtä kaikki. Sitä ei voi kuitenkaan tietää ellei tunne fysiikasta alkeita.

Vaan kuten olemme kaikki elämässämme katkerasti oppineet, tieteellisellä ajattelulla ei pitkälle pötkitä. Sillä propaganda on aina ja poikkeuksetta tunteisiin vetoavaa ja kun ihmisen tunteisiin on kerran onnistuttu vetoamaan, se synnyttää aivoissa muistijäljen jota ei voi enää muuttaa. Minkä ihminen kerran onnistuu perusteetta uskomaan, sitä ei voi enää perustein kumota. Kierosti tämä muistijälki voi olla istutettu jo vuosia aiemmin – jopa lapsuudessa – ja muhia alitajunnassa vuosikymmeniä kunnes taitava progandisti sen kytkee päälle oikeilla avainsanoilla. Muistijälki näkyy itsekunkin päänupissa esim stereotypioiden muodossa ja tavallisimmin – jos se tulee amerikasta – se istutetaan viihdeteollisuuden kautta. Vielä kun se on istutettu useaan samanaikaisesti, sen laukaisu synnyttää hetkessä samanmielisten ryhmän ja tämä samanmielisten ryhmä pönkittää ryhmäidentiteettiä, joka tarjoaa immuniteetin tosiasioita vastaan jos niitä joku tarjoaa. Tällöin myytit ovat muuttuneet todeksi ja uskokaa kun sanon, että näitä ihmisiä on paljon.

nuket 4


Minä en tiedä miten propagandaa voi torjua mutta jos jonkun neuvon antaisin, niin paras tapa on välttää asioiden lyömistä lukkoon samantein.  On paljon pöyristyttäviä lööppejä ja kun sellaiseen törmää, on aina hyvä  punnita asiaa puolin ja toisin etsimällä myös vastakkaisia näkökulmia, ja erityisesti tutkimalla uutisen taustat ja lähteet. Mitä pidemmälle kantaansa pystyy siirtämään, sen immuunimpi on. Tarvittaessa osaa myös tunnistaa ja hylätä ne propagandat jopa niissä asioissa, joiden kanssa muuten on samalla aaltopituudella arvojensa puolesta eli osaa kritisoida myös omaa asiaansa. Mikäli propagandisti ei kykene manipuloimaan tunne-elämää, se on tyystin tehotonta. Olette immuuneja. Tai ainakin teoriassa.

Tietenkin kaikissa jutuissa on ne omat sävynsä. Suhteellisen viaton eli valkoinen propaganda on vain oman asiansa kaunistelua lakaisten huonot jutut maton alle, ja sitä kai tekevät kaikki. Harmaampi alue on sitten tunnistettavissa jo siitä, että sen alkuperäislähdettä pyritään piilottelemaan ja jutussa on paljon epäuskottavuuksia, vaikka sinänsä se pyrkii luomaan mielikuvan arvovaltaisista lähteistä. Sitten on se varsinainen musta propaganda joka on jo tiedustelupalveluiden ym käsialaa joka tähtää vastapuolen demonisointiin esiintymällä vastapuolen edustajana luoden hajaannusta. Ne ovat puhtaita Psy-Ops –operaatioita. Mieleen tulee esim maahanmuuttokriittisen liikkeen nujertaminen sisältäpäin luomalla sinne sekaan tappouhkauksia jakelevia hulluja ja yllyttämällä  häiriintyneitä  kunnes sana maahanmuuttokriittisyys muuttuu suuren yelsiön silmissä vihaliikkeeksi, ja enemmistö ottaa siihen etäisyyttä. Se voi olla ”litteän maan” ns. kannattajakunta joka syö uskottavuuden myös yhteiskuntakriitikoilta tai se voi olla natojäsenyyden kasvattamista luomalla kuvitteellisia itä-trolleja. Konstit on monet sano mummo.

nuket 5


Tunnetason manipulointi on kuitenkin tehokasta paitsi psykologisesti, myös rationaalisesti. Tosiseikoilta kun tuppaa tulemaan oma aikansa ennen kuin ne ovat saatavissa tai niiden tulkitsemiseen menee oma aikansa. Sinä aikana ehtii tarttua muutamakin muistijälki itsekunkin päänuppiin jota ei sieltä enää kiskota pois rationaalisin menetelmin. Ihmisellä on kuitenkin tunteensa eikä se sille mitään voi. On kuitenkin se toinenkin tapa kuin pantata tunteitaan ja se on tunnistaa ne. Olette varmaan huomanneet että naiset harvemmin kiihkoilevat samalla tavalla kuin miehet. Se johtuu siitä että  naiset tunnistavat tunteensa ja kykenevät tietämään milloin ajattelevat tunneperäisesti. Miehet kasvatetaan eritavalla eli olemaan näyttämättä tunteitaan. ja koska miehet eivät tunnista omia motiiveitaan, he sekoittavat rationaalisuuden helpolla tunteisiinsa ja toisinpäin. Miehet vetoavat hyvin usein järkeensä ja vallitseviin tosiasioihin huomaamatta että todellisuudessa ajattelevat ns. kyrvällään. Kyse on kai myös siitä miten miehet kasvatetaan ja mikä on heidän roolikuvansa mutta itsetiedostuksella saavutetaan myös immuniteetin yksi peruspilari.

Tai sitten antaa mennä vaan. Loppujen lopuksihan se on yks ja hailee uskooko satuihin koko elämänsä koska eihän siitä haittaakaan ole ja saa välillä hyviä elämyksiä kun nielee lööpit sellaisenaan.

Jukkis