Propagandan alalaji on arkisempi mielipidevaikuttaminen. Yhdysvalloissa vuosina 1937-1942 toiminut Institute for Propaganda Analysis on listannut tiettyjä elementtejä, joista voi olla varma, että niiden takana on mielipidevaikuttaminen. Kannattaa lukea, sillä tähän listaan törmää käytännössä kaikkialla ja työkalupakki on meillä itsekullakin ollut käytössämme.Pitää muistaa heti alkuun, että propaganda, kuten mielipidevaikuttaminenkin, voi olla hyvin vaikeasti tunnistettava. Se on pohjimmiltaan hahmoton olento jonka notkeus yllättää. Välttämättä se ei edes ole valhetta, vaan voi olla tottakin. Propagandistin tavoitteena ei kuitenkaan ole luoda tietoa ja sen kautta yhteisymmärrystä johonkin, vaan yksinomaan ajaa omia häikäilemättömiä etujaan.

Leimaaminen ja Ylewät Sanat

On tottakai meille kaikille niin tuttu retorinen kikka, että niputin ne yhteen. Vastapuoli on luonnollisesti aina ja poikkeuksetta ”syöpäläinen”eli vastapuoli demonisoidaan ja sen argumetteja voi tätä kautta vähätellä.  Yleensä taas omaan asiaan liitetään yleviä teemoja kuten ”totuus” tai ”demokratia” tai ”vapaus” ja mitä niitä  termejä onkaan. Sovin kyllä itseni kanssa etten käytä yhtään esimerkkiä mutta kun Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sikaili ruotsalaisella homoklubilla, hän täysin pokalla teki asiasta ”ihmisoikeus” ja ”tasa-arvo” kysymyksen. Homma on selvästi hänellä hanskassa.

Nämä ovat meille tuttuja asioita, näitä nettimaailman asemasotia, jossa toimitaan kuten Wellington sotakentällä; he hyökkäsivät samalla vanhalla tavalla ja löin heidät takaisin samalla vanhalla tavalla. Kun ilmassa lentää suvakkeja, trolleja, nuivia ja piipertäjiä voi olla myös varma, että tapahtuu myös kielellistä taantumista. Verbaliikan supistuminen on aina vaarana siellä missä ammutaan olkinukeilla ja stereotypioilla. Mistä tahansa aiheesta keskustellessa tuppaa tulemaan kliseistä jossa käytetään yhtä sanaa joka käsittää kokonaisen termillisen avaruuden.

juna


Tunteensiirto

on oikeastaan edellinen laajemmassa repertuaarissa. Omaan asiaan liitetään herkästi hyväksyntää liittämällä siihen arvovaltaa ja arvostusta jostakin toisesta asiasta. Tai päinvastoin; liitetään vastapuolen asiaan halveksuttavia mielleyhtymiä jostain toisesta asiasta.

Todistus

Vähän ammattimaisemmalla pohjalla ollaan, kun koetetaan valjastaa omalle asialle joku silmäätekevä, auktoriteetti tai tittelöity, arvostettu ihminen puhumaan jonkun asian, ihmisen tai tapahtuman, tuotteen ym puolesta. Tätäkin on viime vuodet käytetty mediassa suhteellisen kiitettävästi että alkaa kokea jo inflaatiota. Meidän tavallisten pulliaisten, jotka emme voi ostaa tärkeitä ihmisiä, on tyydyttävä edustamaan ns. kansan syviä rivejä. Politiikot käyttävät tätä usein ja väittävät kirkkain silmin puhuvansa kansan suulla. Parempi väki osaa tehdä tämänkin paremmin ostamalla galluptuloksia, joissa vastaus on annettu etukäteen.

Joskus tapaa tavallisia maallikoita jotka itse esiintyvät asiantuntijoina ja aihepiiriin perehtyneinä. Jotkut sitä kiistatta ovatkin, mutta yhtä tavallista on, että vähän ajan päästä huomaa asiantuntemuksen olevan vähän niin ja näin.

tuulimylly


Joukkovoima

Vähän samaa sukua kuin olla olevinaan kansantulkki, on vain uskotella että kaikkihan näin toimivat tai ajattelevat – ainakin kaikki meistä. Jos kuulijakunta uskoo että  hänen viiteryhmänsä on jo tässä mukana, hänkin hyppää yleensä kelkkaan. Tämä on muuten mainostajien yleisemmin käytetty mainoskikka ns. ”listaykkönen” temppu.

Oikeat kortit

Tälle olisi tietenkin kotimainen vastineensa paskanjauhanta kuvaavampi määre. Se toimii kaksiosaisesti. Ensimmäisessä osassa suolletaan virtana totta ja valhetta sekaisin, loogisuutta ja epäloogisuutta rinnan, Tässä on sekin etu että jos joku besserwisseri havaitsee seasta yhden valheen se ei suinkaan kaada kokonaisuutta, joka yleensä on räikeän tarkoitushakuinen ja kestää muutaman kohdan poistiputtamisen. Ihan hyvä suhde on panna totta siteeksi, vaikkapa 25-40% ja loput säveltää päästä. Tätä voi koristaa kakkososalla eli tunkea tämä kaikki kuulijakunnan kurkusta alas kunnon infoähkyllä; epäloogisia perusteluja, kuva-aineistoa, kaavioita, harhautuksia, loputtomana tulvana. Tähän voi lisätä vielä linkkejä, siteerauksia, yleistyksiä ja mitä ikinä keksiikään ja ennemmin tai myöhemmin vastapuoli menettää jutusta punaisen langan.


kivimuuria


Tietenkään tätä listaa ei pidä tuijottaa liian kirjaimellisesti. Se on pelkkää retoriikkaa, sanallista temppuilua, joka ei vielä vastaa kysymykseen, miksi ihmiset joutuvat hurmostilaan propagandaa kuullessaan. taitava propagandisti pukee asiansa jo etukäteen kuulijakuntansa odotusten mukaan jolloin sanoma uppoaa välittömästi ja syvälle. Viimeksi puhuin tunteista ja siitä miten tunteisiin vaikuttaminen on tehokkainta. Toisaalta sekin puree että sanoma vastaa omaa identiteettiä tai sosiaalista asemaa. Immuniteetti saavutetaan vain jos tulemme tietoiseksi tästä mekanismista. Tunne itsesi! Se on kai kaiken avain.

hitlerkortti pieni
Muista että jos homma karkaa käsistä niin heiluta Hitlerkorttia.

halusin tämän nostaa esille senkin takia, että missä vain on kiistanalainen aihepiiri, sieltä varmimmin tapaa näitä propagandisteja ja yhtä varmaa sekin, että juttu menee silloin tällä  sävelelläkin.  Tai se on osoitus oman keskustelukulttuurimme alkeellisuudesta jos ei muuta osata kuin propagandan kieltä. Joskus tulee luettua sivistyskansojen keskustelupalstoja, ja jostain kumman syystä  niissä  pikemmin vältellään kärjistämistä. Toivotaan että tämä nyt vähän avaa asioita.

Jukkis