Tapaus Airistonhelmi tuskin kaipaa sanottavia esittelyjä, sillä sitä jauhaa lähes kaikki valtamediat. Viattomasta verokeinottelusta on rakennettu mittava spnetnaz –tukikohta salaisine bunkkereineen, helikopterien laskeutumispaikkoineen ja sukellusvenetukikohtineen.


Tapaus on hyvä tyyppiesimerkki mitä maahamme perustettu hybridikeskus suoltaa, sillä tämä jos mikä oli tyylipuhdas informaatiovaikuttamisjuttu.Minen edes pidä näistä infovaikuttaminen sanoista. Miksei voi suoraan puhua hallinnon suorittamasta aivopesusta, jota se soveltaa kansalaisiinsa? Sehän tässä taustalla on, tai pikemmin sen alainen hybridikeskus, joka on jonkinlainen propagandavirasto.

Ensinnäkin, hävettää teidän puolestanne. Kun puhutaan helikoptereista niin suomalaismoukka ymmärtää sen joksikin ihmeelliseksi laitteeksi jollaisia ei käytä eikä ole käyttänyt kuin mediheli ja spede pasanen. Ei varmaan ihme että Medjev  nauroi kun me kummastelimme tuota outoa härveliä jossa on propellit ja kaikki ja pidimme sitä jonain ihmeaseena sci-fi -maailmasta.Me kattokaas ollaan ikuisia maalaisia. Ja tästä on sitten koko tarinakin rakennettu.


ryssa tuloo
IIiiik.. ryssiä liikkuu jo Turun saaristossa.


Maallikko tuskin tietää sotahommista mitään. Tosin hänelle on helppo kaupata ajatus että joku salainen kommando-osasto upottaa Siljan ja kontrolloi meriväylää, koska sehän olisi ollut lyömätön strategia jossain vuoden 1808 sodassa. Lähtökohtaisesti ajatus siitä, että jokin vihollisryhmittymä menisi motittamaan itsensä jollekin saariliuodolle 400km päähän omista joukoista, ei tarjoaisi puolustajalle kuin ilmaisen voiton. Armeijat katsokaas tarvitsee hyökkäystoimissa päivittäistä huoltoa ja täydennystä, muuten se on tuhon oma. Tämä on muuten asia jota aikanaan von Mannstein yritti turhaan selittää maallikkojohtaja Hitlerille joka kuvitteli – kuten valtaosa kuvittelee -  että yksikkö on jokin itseään täydentävä mekanismi jolta ei ammukset lopu vaan sen takia että saareen on kaivettu perunakellari jonne menee muutama laatikko.

Asiallisesti ottaen sellaisessa tilanteessa ammuttaisiin mantereelta näihin luotoihin tykistön pistetulta niin kauan, että koko saarta ei olisi ammunnan jälkeen olemassakaan. Luultavasti ammuttaisiin myös ympärille pysyväluonteista tulirengasta ettei sieltä pääse kukaan karkuun.  Näin yksinkertainen olisi suomalaisten voitto mutta kuten sanoin – ei maallikko tälläisestä mitään tajua.

Lähtökohtaisesti Airistonhelmi oli operaatio jossa taas uusinnettiin ryssäviha. Sehän on meemi joka meihin on istutettu ja joka osataan tarvittaessa käynnistää oikeanlaisten avainsanojen avulla. Kun se on kansassa käynnistetty, sen avulla voidaan tehdä haluttua politiikkaa, ja oli se sitten mitä vaan, sillä on taattu kansansuosio. Pitää vain sanoa että ”ryssä miehittää suomen ellei… (tähän haluttu lause).

Minäkin ajattelin aluksi että tämä on jokin ex-kansanedustaja Kärnän normiheitto johon joku iltasanomien toimittaja haksahti, mutta kuten yleensä mediaoperaatioissa, niistä ilmenee nopeasti hyvinkin systemaattisia piirteitä. Joku täällä uusintaa ryssävihaa – tai russofobiaa – tasaisin välein ja kerta toisensa jälkeen se uppoaa jengiin, kuten kunnon hihhuleihin kuuluukin.

Airistonhelmen rooli salaliittoteoriana on kiistatta tolkuton ja hullunkurinen kuin mikä. Valitettavasti järjellä ei pitkälle pötkitä kun muistijälki aktivoidaan. Se ohjaa ihmisen koko logiikkaa ja kiihottaa tiettyjä tunnetiloja. Lopulta nämä  ihmiset kerääntyvät yhteen jossa he karvat pystyssä vastustavat kaikkea mikä on erimieltä.

Airistonhelmi –tapaus osoittaa meille että hybridikeskus tuntuu olevan sittenkin yllättävän vaarallinen, koska valtaosalla on paitsi kyvyttömyys mediakritiikkiin, myös tämä muistijälki päässään joka voidaan aina tehdä aktiiviseksi. Sen varjolla ihminen uskoo mihin tahansa naurettavuuksiinkin. Nyt näitte käytännössä mitä propaganda on, ja miten tehokasta se on. Varmaa on vain että vielä ennen vuoden vaihdetta tulee uusi ryssävihainen tempaus tältä meidän virastoltamme, jolla tuntuu olevan avaintoimittajat hyppysissään. Sitä odotellessa.

Jukkis