Sipilän hallituksen ja AY-väen tiet tuntuvat väen väkisin ajautuvan nokkapokalle. Vastoin yleistä  otaksumaaa, nyt ei kritisoidakaan Sipilää vaan ammattiyhdistysliikkeitä, jotka tuntuvat luopuvan yksi kerrallaan – ja suosiolla – näistä työväen eduista, joista on aikanaan taisteltu katkerasti lakko kerrallaan. 


Muodissa on AY-liikkeen parjaaminen ja onhan se totta, että ne ovat pulskistuneet ja muuttuneet pehmeiksi. Osallistuessaan valtapolitiikan neuvottelupöytään ovat kompromissittaneet itsensä ulos palkansaajan silmistä.  Ei tämä uutta, kehitys on mennyt tähän suuntaan jo pian 30 vuotta eli käytännössä koko markkinaliberaalin aikakauden. Toisaalta on sanottava sekin, että se ns. suuri kertomus, eli maamme kohoaminen turmiolantommin mörskistä kohti modernia yhteiskuntaa on yksinomaan ja vain työväenliikkeen ansiota, ja jos historia muuta väittää, se valehtelee.

Tällä kertaa tässä irtisanomiskiistassa on pääongelma, että AY-liike ei ymmärrä mitä heillä on vastassaan. He eivät kertakaikkiaan vain ymmärrä  Sipilän luonnetta, mitä tulee palkansaajiin. Historia tarjoaa muutaman valaisevan esimerkin.

450px Valkoisia Oulussa 1918
Sipilän hallitus. Juha Sipilä keskellä.

Atsteekkien kuningas Montezuma ei niin ikään ymmärtänyt espanjalaista ristiritaria Cortesia. Montezuma järkeili niin, että jos espanjalaisille antaa kultaa sen mitä he tarvitsevat, he poistuvat hänen valtakunnastaan. Niinpä  hän määräsi kokonaisen huoneen täytettäväksi kullalla ja hopealla ymmärtämättä että Cortesille se kieli vain, että kultaa oli, ja jos sitä on huoneellinen, sitä on jossakin lisääkin – paljon lisää. Ja miksi tyytyä kultaan kun yhtä hyvin voi ottaa kaiken muunkin, kaataa epäjumalain temppelit, pistää väestön vuosisataiseen orjuuteen, pakkoverottaa mitä mieli tekee ja tietenkin ryöstää kaiken arvometallin, mitä maasta on vain saatavissa. Kultakasahan on vain alkua.

Ironisesti Montezuma halusi vain suojella kansaansa, kulttuuriaan ja valtakuntaansa, ymmärtämättä ollenkaan millaisen ihmisen kanssa on tekemisissä. Hän ei ollutkaan enää näkemässä kun hänen pääkaupunkinsa Mexico paloi ja sen asukkaista likemmäs toistakymmentätuhatta oli tapettu.

Samalla tavalla Chamberlain yritti arvioida Hitleriä. Hänkin järkeili että kun Hitler saa Tsekkoslovakian, hänen valtapyyteensä rajoittuvat siihen. Eikä sitten mennytkään enää kauaa kun natsilippu heilui Norjan vuonoista Saharaan ja Ranskan länsirannikolta aina kalmukkiarolle saakka. Myös Chamberlain yritti vain välttää sotaa mutta tekikin Britannialle todellisen karhunpalveluksen kun pommikoneet moukaroivat sitä kokonaisen vuoden joka yö, ilman että briteillä oli kykyä siihen vastata.

Pelkkä rauhantahtoisuus ei ole toki ollut näiden miesten poliittiseen erheeseen syynä, vaan myös pelko. Pelko tyystin häikäilemätöntä ihmistä kohtaan joka etenee määrätietoisesti kohti päämääräänsä. Tämä sama aspekti elää nyt AY –johtajien päänupeissa. He haluavat selvästikin neuvotella, tarjota oma-aloitteisesti kompromisseja, ja joustavat. he eivät ole vielä käsittäneet että Sipilän luonteiselle ihmiselle moiset tarjoukset ovat vain heikkouden merkki. Ja kun toinen on heikko, ei häntä edes pidä kohdella tasavertaisesti vaan kävellä vaan yli.

Sipilä on opportunisti. Hän menee tasan niin pitkälle kunnes löytää vastaansa sellaisen voiman, että  hänen on pysähdyttävä. neuvotteluhaluinen ja sovinnollinen AY-liike ei sitä ole. Kun hän psykologisella yliotteellaan saa aikaan irtisanomissuojan heikennyksen alle 10 hengen yrityksissä, seuraavaksi hän laajentaa sen kaikkia yrityksiä koskeviksi. Kun hän saa senkin, hän luultavasti poistaa minimipalkkalain tai puolittaa kesälomarahat tai mitä ikinä keksiikään. Tällä kertaa ollaan vielä  irtisanomislaissa joka ilmiselvästi on kuolemanlaki kaikille yli 50-55 –vuotiaille työntekijöille.

valkoiset
Sipilän neuvotteluvaltuuskunta marssii kohti sosialisten kanssa pidettäviä kolmikantaneuvotteluja

Kansakin on herännyt ja pelottelee Keskustan tulevalla vaalitappiolla, aivan kuin sellainen kärpäsensurina Sipilää paljoa hetkauttaisi. Siinähän puhuvat koska ovat heikkoja, ja heikkoja ei kuunnella. Heikoilla tarkoitetaan siis tietenkin Sinua... 

Tunnen tämän rodun. Kun olin aikanaan rälläkässä yövaksina ja ystävällinen jollekulle sielulle, toinen tulkitsi sen sosiaalisedän hampaattomuudeksi, ja päätti hyödyntää tilannetta ryhtymällä entistä röyhkeämmäksi. Siinä ollaan sitten tilanteessa että toinen ikään kuin pakottaa kärhämään ja kohtelemaan itseään paskamaisesti. Eikä kuulu vääpelinaksenttini koskaan pettänyt. Kun yllättäen toiselle huutaa naama punaisena puolisen minuuttia, näkee vain säikähtäneen ilmeen. Ei sellaisesta voi ylpeä olla, mutta se juttu onkin siinä, että toinen pakottaa siihen rooliin ja sen lopputuloksena on että pitää kohdella kuin koiraa.

AY-liike ei ole vielä tajunnut että heitäkin pakotetaan. Tekivät viikon viiveen että Sipilä saisi ajatella lakiesitystään uudelleen, mutta tämä pistääkin sen eduskunnan taakse luottamusäänestyksen kautta, ja tämä tuli varmaan AY-väelle yllätyksenä että heidän sovintolinjalleen vastataan noin julkeasti. Vai ajattelevatko asiat niin, että lakon laajentaminen on turhaa koska hallitus vaihtuu keväällä joka tapauksessa ja esittävät Chamberlainia koko talven? Jonkun on käsitettävä että elämässä on vain hetkiä jolloin työtaistelu tai sota on se paras vaihtoehto.

Tarinahan jatkuu niin että AY-väki voi vielä kerran joustaa ja silloin Sipilä saa mellastaa kuin Cortes Mexicossa. AY-liike voi myös edetä kronologisesti ja laajentaa lakkoa jolla ei ole Sipilän silmissä mitään merkitystä, aivan kuten ei tule olemaan seuraavallakaan työtaistelun laajentamisella.  Vasta totaalinen yleislakko tulee olemaan se avain, eli koko maan täydellinen halvaannuttaminen,mutta tähän ei jouduta koska pohjimmiltaan Sipilä on oikeassa – AY-johtajat ovat vätyksiä, joilla ei ole siihen kanttia. Siihen hän luottaa. Toinen että pysäyttääkö sekään Sipilää millään muotoa?

Jukkis