En minä vaan tiedä onko fiksua uhrata jouluaattoaan pohtimalla paljonko Suomessa todellisuudessa on työttömiä? Sitä  kun ei tunnu tietävän oikein kukaan, eikä välttämättä tiedäkään. Tuskin tietää hallituskaan, kunhan reteilee tällä  72% työllisyysasteellaan – jota kukaan ei tietenkään usko.


On tietenkin ikävä vetää tähän heti kättelyssä esimerkkinä Natsi-Saksa mutta kun esimerkki on niin iskevä, kiusaus sen käyttämiseen oli itselleni ylivoimaista. Oletteko meinaan koskaan ihmetelleet miksi valtaosa natsirikollisista eleli länsi-Saksassa koko elämänsä ilman pelkoa viranomaisista. Syy on ja oli pääosin Himmlerissä. Syyttäjät Nurnbergissä silloin 1945-1947 eivät olleet vaikeuksissa sen takia, etteikö paljastavia dokumentteja olisi ollut,syytettyjen nimet tunnettuja ja todistajia riitti jonoksi asti. Vaan siksi, että Himmler tietoisesti hämärsi syyllisyyskysymystä. Oli mahdotonta tietää milloin asialla  oli mikäkin instanssi, kenen käskystä ja ketä  oikeastaan olisi pitänyt syyttää.  Oli turvallisuuspalvelu SD, rikospoliisi Kripo, Gestapo, Waffen-SS, paikalliset nationalistit,  jne jne jotka toimivat limittäin ja päällekkäin. Tämä olisi tarina itsessään ja vielä tänä päivänäkään ei osata sanoa, kuka teki mitäkin ja millä valtuuksilla.

Ja tämähän pätee ihan nykypäiväänkin.Sillä hämärtäminen ei ole unohtunut.  Tilastoja vääristää työttömyysluvuista aktiivimallin karenssit ja työntäminen toimeentulotuelle, osa-aikatyö, nollasopimukset ja silppu- ja pätkätyö, jossa alkaa olla mahdoton sanoa kuka on työtön ja kuka työllinen. Onko ihminen joka tekee työtä yhden tunnin viikossa ja saa sosiaalitukea, työllinen vai työtön. Entä sellainen joka tekee päivän viikossa, kaksi tuntia päivässä jos silti saa työttömyyskorvusta siihen päälle?  Lasketaanko karenssissa oleva työttömäksi koska periaatteessa hänet on ulotyönnetty työkkäristä ja karenssin jälkeen pitää ilmoittautua uudelleen työnhakijaksi? Onko työllisyyskurssit osa työllistymistä? Liikutaan siis jossakin harmaan eri vyöhykkeillä jossa selkeitä  rajalinjoja ei ole. Eikä epäilystäkään, etteikö olisi toimittu Himmlerin mallin mukaan, ja kaikkea tieten hämärretty, kikkailtu, tulkittu kotiinpäin ja piilotyöttömät pidetäänkin piilossa.

Vain se tiedetään varmuudella, kun katsotaan isoa kuvaa, että sosiaalitukien määrä ei kokonaisuutena ole pudonnut juurikaan. Tiettyä  siirtymää aktiivimallin ansiosta on ansiosidonnaisesta päivärahan suuntaan (joka kertoo työttömyyden pitkittymisestä), ja työttömyyspäivärahasta kohti toimeentulotukea -  joka sekin on osoitus aktiivimallista.

Jari Lindström
Työministeri Jari Lindström tekee todeksi vanhan roomalaisen sananlaskun: "Senaattorit ovat mukavia miehiä, mutta Senaatti on itse piru". Sinänsä näennäisesti sympaattinen Lindström omaa hyvän imagokuvan "kärsivänä ministerinä" jonka omatunto on aina koetuksella leikkureista. Ei tähän pidä kuitenkaan haksahtaa, Lindström on aikaansaanut mittavaa kärsimystä, olkoonkin sitten että sen seurauksena nukkuu yönsä huonosti.

Jos asian taas ratkaisee kuten Uuninpankkopoika, jolla kiistatta on asiantuntemus, kun on aihetta seurannut ja päässyt siihen ns sisään, joka laskee sen niin, että kuinka monella on työpaikka jolla oikeasti elää. Eli työtunnit muutettuina 7,5 h työpäiviksi, saadaan kokonaisarvio 58 000 ja risat. Ero on huikea hallituksen esittämään 120 000 ihmiseen. Ei sillä, että kukaan hallituksen lukuja olisikaan uskonut, paitsi ehkä ne maalaisjussit jotka imevät keskustalaisuuden jo äidinmaidossa eivätkä kiistä mitään, mitä siltä rintamalta tulee. Hallituksen on toki helppoa valehdella, asiaan saadaan selvyys tämän vuoden osalta vasta keväällä 2019 eli vaalien jälkeen. Silloin vasta voidaan vertailla vuoden 2018 erilaisia tilastoja.

Toki on muistettava sitten yleinen suhdanne joka varmasti on taustalla tämän 60 000 ihmisen työllistymisen kanssa. Se olisi tapahtunut vaikka olisi millainen hallitus, tai vaikka ei olisi hallitusta ensinkään.Tosin on todettava, että jos Sipilän hallitus olisi jo alkuvaiheessaan lähtenyt muiden EU-maiden tapaan rahaelvytyksen tielle kurjistamis-  ja säästöpolitiikan sijasta, nousukausi olisi ilmaantunut jo kaksi vuotta aiemmin, ja ollut luonteeltaan rajumpi. Voidaan sanoa että talousministerinä  Petteri Orpo epäonnistui täydellisesti. Pikemmin nämä Kikyt ja lomarahaleikkaukset vaikuttivat talousruiskeeseen negatiivisesti.

Vaan palataksemme aiheeseen, on selvää että hallitus on tieten hämärtänyt työttömyyden käsitettä, tulkinnut tilastoja valikoivasti ja vetänyt lapinlisää. Ei syynä ole tietenkään kansalaisten kusettaminen –meillä kun ei ole muutenkaan mitään virkaa – vaan ulkomaisten luottoluokittajien huijaaminen. hehän sen päättävät millä korolla lainoja myönnetään ja jos pystyy osoittamaan alhaisen työttömyyden, nämä Moodysit ym heltyy antamaan suosituksia matalakorkoisesta lainasta. Ja lainallahan me tulemme pyörimään hamaan tulevaisuuteen, vai mitä muuta te luulitte?

Sipilällä on toki kokemusta tästä aiheesta. Uransahan hän on luonut kikkailemalla konkurssikypsiä yrityksiä mukamas menestyviksi ja kun sijoittajat ovat siihen satsanneet, hän on luikkinut heidän rahoillaan ennen kuin konkurssi-ilmoitus annetaan. Tätä sanotaan sisäpiirikaupaksi ja niin paljon kun hän onkin aikanaan ollut talousrikostutkijoiden syynissä, mitään ei ole voitu todistaa, kiitos sukulaismiesten monimutkaisen bulvaanitoiminnan. Nyt samaa toistetaan sitten isossa mittakaavassa. Jäljelle jää ”työllisiä” jotka hakevat vuokransa sossusta, seisovat leipäjonossa ja miettivät  millä elävät loppukuun – ja joita hallitus käyttää ulkomaisten lainanmyöntäjien kusettamiseen.

Repikää siitä ja olkaa joulutunnelmissa

Jukkis