Talvivaara jäänee aikakirjoihin kaikkien aikojen suurimpana miljardiluokan munauksena, mihin tämä maa on kuunaan kyennyt. Ei nyt olla epäoikeudenmukaisia; tämähän on ollut alusta asti Keskustapuolueen pilottihanke joten me muut sentään ollaan syyttömiä. Nyt on sitten meneillään uusi tuleva fiasko nimeltään Terrafamen akkutehdas, joten on selvää että ”ilmastonmuutoksen pysäyttäjänä” sähköautot on pop.


Kukaan ei edes tiedä paljonko Talvivaaraan on syydetty veronmaksajien rahaa mutta arvio liikkuu kepeästi miljardin yläpuolella.  Vastineeksihan Talvivaaran kaivos ei ole koskaan tuottanut mitään – ellei jätettä  ja vesistöjen pilaantumista sellaiseksi lasketa?

Me kaikki muistamme Pekka Perän josta näki jo päältä että mies on täysi koijari ja häntä pitää kiittää alkuaikojen saasteskandaalista. Silloin elettiin vielä Talvivaaran aikaa. Ikuisesti jää muuten mieleeni jonkun keksinnöillään rikastuneen haastattelu kuinka tämä osti viidellä miljoonalla Talvivaara –yhtymän osakkeita, uskoen että ne tulevat poikimaan vielä. Toisessa lehdessä sitten mainittiin että jo samaisena iltapäivänä Pekka  Perä nosti itselleen viiden milljoonan osingot – ilmeisesti huomaten että joku oli mennyt laittamaan moisen summan tilille.

888729
On siinä kuoppa juu...uskoisiko joku että tämä onkalo on maksanut jo miljardin ja lisää menee kun kankkulan kaivoon?

Sitten tuli tämä Terrafame. Mainosti itseään voitolliseksi.  Kun näissä jätekasoissa ja kipsisakka-altaissa kuitenkin oli lillumassa edes vähän köyhän mineraalin näköistä, niin olihan sillä tottakai jokin nimellisarvo.  Kun sitten maailmanmarkkinahinnoissa joku nikkelin arvo heilahteli sinne tänne, välillä ylöspäinkin, nousi myös noiden jätekasojen nimellisarvo. Jossain kohtaa niin korkeaksi, että terrafame saattoi kehuskella jopa että tuotanto on jo voitollista. Tiettävästi ne kasat ovat siellä edelleen ympäristön riesana.

Tai sanoihan Terrafame senkin että 1300 työntekijää maksaa kuitenkin ison liudan verotuloja. Sitä ei muistettu sanoa että veronmaksajathan heidän palkkansa maksaa muutenkin, ja jos siitä nyt veroina saa takaisin muutaman prossan, niin se on sitä  liikevoittoa. Tiettävästi jokainen terrafamen työläinen maksaa meille veronmaksajille 22 000-33 000 euroa per kuukausi.

Olisihan se suljettu aikaa sitten. Kuin pokerinpelaaja joka viimeinkin tajuaa olla nokittelematta kakkosparillaan. Vaan sitten tapahtui se kummallisuus että joku pääministeri Sipilän sukulainen ilmaantui sinne alihankkijaksi joten ei muuta kun käsi veronmaksajien rahoille. Aina voi nipistää koulutuksesta, sosiaalimenoista tai vaikka vanhainkodin päivävellistä.

Nyt on sitten uusimpana uutena tämä Terrafamen akkutehdas. Tajusivat sentään että niistä altaista tai kuonakasoista ei koskaan saada mineraaleja jalostettavaksi metallisulattamoihin, mutta akkumineraaliksi kelpaa vähän huonompilaatuinenkin metalli. Litiumiahan siinä kai lähinnä kaivataan. Kun nyt sitten jätekasoille tuntui löytyvän hyötykäyttöä, niin ei muuta kun kättä veronmaksajan taskuun…

Sillä ei tunnu olevan merkitystä että akkuteknologia ei ole sanottavasti edistynyt sitten 2000-luvun alun. Saati sitä ettei sähköauto ole sen ykkösvaihtoehto tälläisissä sub-arktisissa olossuhteissa. Kyllä kunnon pakkaset sellaiset hyydyttää, ellei ole sitten piuha laturissa yötä päivää. Tämä liittyy sillä tavoin asiaan että käytännössä kaikki tuotanto lähtee aina paikallisista olosuhteista ja tarpeista. Ja jos niitä ei ole, ei ole sitä vakauttakaan jolla  lähtee maailmojasyleilevään kansainvälisyyteen – varsinkin kun litiumakkuja nyt tuotetaan muuallakin vähän liikaakin.

Ollaan siis siirrytty tuottamattomasta kaivostoiminnasta tuottamattomaan tehtaaseen. Edistystä kai sekin? 

Mutta näkyyhän se meillä sentään mediassa kun joka paikassa toitotetaan nyt sähköautoja kun lobbarit tilaavat lehtijuttuja toisensa perästä. Ei sillä, onhan se hottia maailmalla. Jos oikein käy onnea, niin jossain kohtaa nämä akkutohellukset alkavat saada EU-rahaa joka tarkoittaa että kotimaisten veronmaksajien kuppaaminen voidaan vaihtaa italialaisten ja saksalaisten veronmaksajien kuppaamiseen. Muuta positiivista ei sitten näköpiirissä olekaan.  Tai jaa…  mitä olen kuvia kattellu kaivosalueelta niin saishan siitä jonkun elokuvakaupungin post-apokalyptisille elokuville.  Mikäs  tuolla olis Mad Maxia kuvatessa kun paikka on luonnostaan kuin ydinsodan jäljiltä – taitaa vain säteilläkin samoissa mitoissa?

Jukkis