Mikä se sitten onkaan taannoisen Pandermix –kohun oikea vuosipäivä? Olkoon nyt vaikka tämä vuodenaika kun kerran iltalehdetkin tapausta muistelivat tuossa taannoin. Muistelempa nyt minäkin kun aikanaan olin sen puolen aktivisti.


Sehän alkoi siitä että sikainfluenssa ilmaantui Meksikossa ja tällä puolen maailmaa oltiin vielä rauhallisia. Eihän se salaisuus että tappavatkin kulkutaudit ovat tappavia vain alkuvaiheessaan ja mitä pidemmälle tauti leviää, sen varmemmin se muuttuu harmittomaksi räkätaudiksi. Suomen se tavoitti ilmeisemmin jo toukokuussa jolloin monet ihmettelivät kun oli vähän hutera olo muutaman päivän. Silloinen pääministeri Katainen kuitenkin päätti syksyksi tilata rokotteen motiivinaan että sillä säästetään muutama sairaslomapäivä suomalaisilta – eihän sitä nyt kukaan lähde pärskimään työmaalle jos olo on tukkoinen. Mistään kuolemantaudista ei kukaan puhunut sanallakaan.

Rokotekriittisyys ei varsinaisesti alkanut muusta kuin Pandermix –rokotteen tehosteaineesta, jota adjuvantiksi kutsutaan, ja joka on käytännössä alumiinigeeliä. Tämä metalliluos oli jo pitkään ollut rokotekriittisten hampaissa koska se tiedettiin aiheuttavan – varsinkin nuorilla – neurologisia vaurioita. Tai tiedetään ja tiedetään, lääkejätit käytännössä ohjailevat lääketurvallisuustutkimusta jolloin kansalaispiirien ainoaksi todisteeksi jää  jälkijunassa kulkeva tilastotiede. Alumiinihiutaleet työntyvät kehossa  aivojen veriesteen läpi ja rikkovat aivosolujen molekyylejä jolloin normaalisti esim autismi puhkesi. Meilläkin epäiltiin rokotteen aiheuttavan ensisijaisesti autismia, jossain määrin halvauksia ja tuskin kukaan olisi osannut ennustaa että se sitten aiheuttikin narkolepsiaa – joka sekin on tottakai neurologinen vamma.

Pandemrix rokote 1200x825

Kohua herätti sekin että Saksassa kaikki silmäätekevät sun muut parempi väki rokotettiin adjuvantittomalla rokotteella kun taas rahvas sai tyytyä metallipitoisiin liuoksiin. Suomessa kohu syntyi kun rokotusinfo huomasi THL:n rokotesivustolla että THL oli saanut rokotevalmistajalta viiden miljoonan euron lahjukset että se valitsee nimenomaan Pandermixin  - ja että yhtiö ei ole missään vastuussa sen aiheuttamista vahingoista.  Tapaus uutisoitiin maailmanlaajuisesti ja hetken aikaa rokoteosaston johtaja Antti Eskola antoi kasvot lääkejättien korrputiolle isoilla uutiskanavilla. Mainitaan sekin että episodin jälkeen, kun THL oli ottanut kritiikin itseensä ja säästänyt yhtiötä taustalla, lääkejätti muisti vielä kuuden miljoonan lisälahjuksella.Se että tapauksen kärjessä keikkui Pekka Puska, hänkin sai varsin epäilyttävän sadantuhannen euron henkilökohtaisen palkinnon joltain hyväntekeväisyyssäätiöltä. Tapanahan ei ole koskaan antaa kenellekään tottelevaiselle rahaa suoraan, koska se olisi liian läpinäkyvää, vaan lahjukset pestään erilaisten palkintojen muodossa. 

Näytti siltä että valveutuneiden kansalaispiirien vuoksi rokotteet jäävät terveyskeskuksiin. Sen turvallisuutta epäiltiin vahvasti. Vastaukseksi THL otti järeät aseet käyttöön ja maamme sai kokea lajissaan ensimmäisen informaatiohyökkäyksen. Valtamediasta ostetulla tilalla lietsottiin paniikkia joka alkuun ei ottanut kipinää alleen, mutta samaa rummutusta jatkettiin viikko- ellei kuukausitolkulla. Jokainen vanhainkodissa kuolinvuoteellaan koriseva vanhus, joka kuoli normin keuhkokuumeen sijasta sikainfluenssaan,  muistettiin aina kertoa järisyttävin otsikoin: TAAS SIKAINFLUENSSA KUOLEMA!

Olihan armottoman propgandan jossakin kohtaa revettävä 8-vuotiaan torniolaistytön tapauksessa. Se synnytti hysterian jota ei käynyt patoaminen. Kukaan ei kylläkään huomannut että tyttöparka taisi kuolla pikemmin hoidottajättämiseen kuin itse tautiin ja kun lapsella virustautia alkaa lääkitsemään kotiburanoilla ym käsiapteekkitavaroilla, voi käydä tosi huonosti.

Se sitten siitä – tai niin luultiin. Vuotta myöhemmin lastenlääkäri ja neurologi Partinen alkoi havaitsemaan outoa nousua narkolepsiatapauksissa. Jopa siinä määrin että rokote oli helppo osoittaa syylliseksi ja kesäkuun alussa pidettiin lastenlääkäreiden kokous THLn tiloissa, Pekka Puskan toimiessa kokouksen puheenjohtajana. Sitten ei kuulunutkaan enää mitään. Puska oli jemmannut kaiken tiedon kassakaappiinsa ja rokotukset jatkuivat kuin ei mitään.

Pandemrix1 300x336


Partinen aavisti että homma lakaistaan maton alle ja julkisti asian ulkomaisen tiedelehden kautta.  Siitäkös kohu nousi. Ensin astui julkisuuteen P.Puska joka ilmoitti kuulleensa asiasta nyt ensimmäisen kerran ja vieläpä närkästyneenä totesi että meille pitäisi aina ilmoittaa ensin.

Partinen kutsuttiin samoin tein ministeri Risikon pakeille. Täällä häntä uhkailtiin oikeudenkäynneillä, lääkäriluvan menetyksillä ja vaikka millä sanktioilla. Ilmeisesti hänen eteensä lyötiin monenlaista paperia vaitioloista sun muista. Ongelmista ensimmäinen oli hoidettu.

Seuraavaksi Pekka Puska piti laajemman tiedotustilaisuuden. Siinä hän sentään myönsi olevansa tilanteesta pahoillaan, mutta ei muuta. Ei siis ihmisten puolesta vaan tilanteesta (ts. että  käry kävi). Toimittajat, joita päätoimittajat olivat uhkailleet potkuilla, saivat ohjeekseen kohdella Puskaa kuin kansallissankaria. Vastaavasti rokotekriittisistä kansalaispiireistä piti leipoa mielikuvallisesti lauma huurupäisiä hippejä jotka uskovat rokottamattomuuteen, luomuun ja puidenhalailuun. Tässä  kohtaa oli selviö että kun rokotukset jatkuivat edelleen ja olivat selvästi vaarallisia, oli Puska syyllistynyt vähintään yleisvaaran aiheuttamiseen ja jopa vanhaan natsitohtoripykälään rikokseen ihmisyyttä vastaan. Puska toki tiesi ettei maallinen laki häntä koske.

Jälkiä siivottiin yleisemminkin. Kun alkoi kantautua huhuja rokotekuolemista –erityisesti terminaalipotilaiden kohdalla -  siirrettiin ruumiinavaukset Oikeuslääketieteelliseltä THL:n alaisuuteen – eli siis salaisiksi – ja telkkarissa THLn Terhi Kilpi totesi yksikantaan, että kaikkia kuolinsyitä ei voida koskaan selvittää. Eikä niitä sitten selvitettykään.

Luonnollisesti tarina päättyi niin, että Pekka Puska lähti eläkkeelle THL:stä  kultakellojensa kanssa ja kiipesi politiikassa hetkessä ylöspäin. Vanha kunnon korruptio-Eskola johtaa tätä nykyä koko THL:ää ja lahjusten otto jatkuu vanhaan malliin. Paula Risikko nousi ministeriputkesta eduskunnan puhemieheksi. Neurologi Partinen on edelleen maan hiljaisia ja ne narkolepsiaan sairastuneet – he taistelevat edelleen kasvottoman byrokratian kanssa korvauksistaan, kuten ovat tainneet tehdä pian yli kymmenen vuotta. Rokotekriittiset kansalaispiirit ovat edelleen hippien ja hurutyttöjen maineessa.

Seuraavana vuonna ilmaantui flunssarokote jossa oli sama alumiinigeeli. Sillä kertaa se jäi hyllylle.

Jukkis