Postin johtaja on synnyttämässä Postin sisällä ennennäkemättömän kriisin joka pian murtautuu sieltä ulos ja joka sekoittaa asiat valtakunnantasollakin. Ennen kuin katsomme miten pian rytisee, voidaan tehdä alustava katsaus itse pelureista.


Ensin on tietenkin Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen, joka tätänykyä näyttää kaikkien silmissä pahalta ja ahneelta. Syystäkin. Tarinamme konna niin sanotusti. Hänen työnään on kiskoa  Postille – ja sitä kautta valtiobudjettiin – voittoa mitään keinoja kaihtamatta. Se lienee pääsyy miksi postimaksut nousevat kolme kertaa vuodessa samalla kun palvelulaatu on heikentynyt. Hän onkin osannut lopettaa postikonttorit, erottaa konttoristit, potkia väkeä ulos lajittelusta ja lopulta laskea palkkoja varhaisjakelijoilta. Myöntää että saneeraus on ollut sitä luokkaa ettei kaikkia kirjeitä ja paketteja ehditä jakamaan, ja osa katoaa. Mikäli Postilla ei olisi monopolia ihmiseltä-ihmiselle kirjeissä, se olisi ollut konkassa aikaa sitten. Tämä johtamistapa on synnyttänyt kokonaisia kiukkuisia kansalaisliikkeitä.

Syy kirjekannon pienenemiseen Malisen johdossa on tietenkin selviö; yritykset ovat antaneet postinsa yksityisten yritysten  kannettaviksi,  pääosin niistä vastaa jakeluyhtiö Suomi ja sen lukuisat alihankkijat. Malinen on vastavetona ostanut näitä alihankkijoita Postin piiriin jotta voi nostaa hintoja vastakin. Sille ei sentään Malinenkaan mitään voi, että yritykset ovat alkaneet lähettää e-laskuja paperilaskun sijasta koska paperilaskun perillepääsy Postin käsissä on ollut viime vuodet epävarmaa ja holtitonta.

Kaikki tämä on ollut tarpeen koska aina kun saadaan liikevoittoa, erinäisten säästöjen muodossa, irtoaa siitä Maliselle valtaisia bonuksia ja optioita – huippupalkan päälle. Pari päivää sitten Malinen esitteli uuden visionsa; on yhdistettävä sanomalehti ja kirjejakelu. Joka tarkoittaa suomeksi perinteisten postinkantajien erottamista ja postin vastaisuudessa tuovat aamuöisin liikuskelevat varhaisjakajat, jotka liikkuvat kympillä tunti.

lajittelu
Näkymä Postin lajittelupuolelta. Malisen YT-kierroksen jälkeen sinne on jäänyt yksi lajittelija jonka tehtävä on lajitella postivuori sukunimen ja kadunnimen mukaan kahdessa tunnissa. Ovella jo ryskyttää liuta postinkantajia - eikö oo jo valmista?

Sitten on se Postin työntekijäkaarti.

Wanhan polven lajittelijat että postinkantajat ovat kuukausipalkkaisia.  He saavat kai keskimäärin 2600e/kk. Sitten on lajittelussa vuokratyövoimaa jotka tienaavat tonnin kuussa siinä missä lehdenjakajatkin. Sanomattakin selvää että Malinen haluaa kokonaan eroon kuukausipalkkaisista ja siirtää kaikki työt matalapalkkalaisille. Hintana tulee olemaan että työvoimapulasta tulee kroonista laatua ja jakeluntasokin on sitten mitä on.

Sitten on asiasta vastaava ministeri joka veti jalkojen alta Malisen tempauksen ja oli ehdottomasti sitä vastaan. Ministerin yläpuolella on sitten pääministeri joka työnsi sormensa tähänkin. Hän oli samaa mieltä että missään tapauksessa ei pidä hyväksyä 700 ihmisen palkanalennusta mutta suorilta käsin komppasi Malisen suurempaa visiota laskea kaikkien postilaisten palkkoja – kaikkiaan 8000 ihmisen. Ministeri joutui nolatuksi ja pääministeri Rinne näyttäytyy ailahtelevalta ja vähän tolvanaltakin. Maliselle tämä oli selvä viesti aloittaa toimet – ja tienata pian taas uudet ökypalkkiot sitä mukaa kun työntekijänsä joutuvat joukolla kerjuupussin varteen.

postikortti
Ihme on tapahtunut. Vuonna 1890 lähetetty ameriikankortti on jo löytänyt tiensä vastaanottajan osoitteeseen. Pääjohtaja Malisen mukaan tämä on osoitus uudesta tehostuskampanjastamme.

Muut pelurit ovat järjestyksessä itse Mikko Kärnä joka syytteli asiasta Teollisuusliittoa että antaa varastaa työntekijöitä tes-shoppailulla. Oli selvää että Kärnä tunkee kärsänsä tähänkin, kuten kaikkeen muuhunkin, saadakseen jostain poliittista irtopistettä  ja näkyvyyttä.

Sitten on tietenkin muut paketti- ja postijakelijat. Juuri nämä Matkahuollot ja DHLt ja mitä niitä kaikkia onkaan. He näkevät Postin markkinahäirikkönä joka valtaa markkinoita polkumyynnillä  ja varmasti ovat jo lähettäneet lobbarinsa Rinteen puheille, joka viimeinkin tajuaa pelin moninaisuuden ja markkinoiden tulevan romahtamisen. Aiemminhan Malinen tuli kuuluksi kun koetti panna postinkantajat leikkaamaan nurmikkoa ja jakelemaan lääkkeitä vanhuksille.  Ja josta hän joutui sittemmin perääntymään huoltoyhtiöiden ja kodinhoitajien lähtiessä karkottamaan postilaisia näistä Postille epäkuulumattomilta aloilta. Liiketaloudellisesti ne ovat olleet Postille ylettömiä hukkareissuja.

Pelurit tunnemme. On siis tiedossa markkinasota, kenties hintasotakin yksityisten logistiikkayhtiöiden kanssa jossa ei armoa anneta. He hyödyntävät tietenkin EK:ta jossa on sekin sisäinen ongelma, että osa yrittäjistä tietenkin ymmärtää tätä  markkinaliberalistista halpatyövoimamallia, ja odotettavissa että yrittäjien kesken syntyy paha kuilu. On syynsä miksi oikeisto ei ole halunnut sekaantua asiaan. Repeämä saattaa revetä enemmänkin.

Postin sisällä kaikki ovat kaikkia vastaan. Normipalkkaiset lajittelijat eivät tietenkään katso hyvällä matalapalkkaisia jotka ovat uhka heidän työpaikoilleen. Vastaavasti toisesta suunnasta kateus vie kalavedetkin. Riitainen ilmapiiri tuhoaa työympäristön ja synnyttää irtisanomisia ja erityisen paljon sairauslomia, riitoja ja lopulta lakkojakin.  ja halpatyövoimaa etsitään kissojen ja koirien kanssa joten postinkanto jää sivuseikaksi.

Sanomattakin selvää että hallituskriisi jo muhii. Vasemmistovetoinen hallitus pitää alaisenaan kundia joka toimii kuin kunnon rosvokapitalisti muiden kustannuksella. Tuleva joukkoirtisanoutuminen ennen kuin Malinen ehtii joukkoirtisanoa sanoo bye-bye työllisyystavoitteille kun jostain astelee tuhansittain työttömiksi.  Sitä ennen lakkoillaan ja katsoo asiaa miten päin pääministeri ja vanha ay-aktiivi Rinne vaan, on juuri hänen ansiotaan saada ammattiliitot niskaansa joka lienee ennenkuulumatonta demarien historiassa, koska pitää tuollaista alaista.

Malinen on erikoistapaus. Ei se että johtamistaidoillaan on raunioittanut Postin, hän saa koko valtakunnan sekaisin ja kaaoksen tilaan. Se mitä tämän tulevan sotkun jälkeen sitten nähdään, tuskin ainakaan on askel parempaan.

Mielenkiinnolla seuraten

Jukkis