Tossa meni ja vilahti jokavuotinen Asunnottomien yö.  Uskallan sanoa heti kärkeen että kyseessä on turhaakin turhempi perfomanssi jonka soisi loppuvan. Olipas tämä kylmästi todettu mutta perustellaan. Perusteet kuuluvat niin, että asunnottomia ei tässä maassa ole muualla kuin Helsingissä. Joten asunnottomista muistuttaminen sisäkaupungeissa on itse asiassa vähän hölmöäkin.


Se on looginen juttu. Asunnottomuus on ratkaistu kaikkialla muualla paitsi helsingissä. Eikä sitä  voi siellä ratkaistakaan koska se on maamme ainoa muuttovoittoinen kaupunki. Sitä  mukaa kun siellä hoitaisi asunnottomien asiat kuntoon, virtaisi tilalle hetimiten vastaava määrä  uusia asunnottomia pitkin suomenkamaraa tai ulkomailta. ja jos vielä nekin hoitaisi, tulisi taas uusi määrä  tilalle. Se on siis sellainen rakenteellinen juttu. Sitä ei voi ratkaista.

Tai voi sen osittain ratkaista. Voi toki luoda asuntola-sosiaaliasunto-asunto –putken, mutta käsittääkseni helsingin kaupunginhallituksella ei ole tähän oikein koskaan ollut poliittisia ambitioita.  

Muualla nämä asiat on pääosin kondiksessa. Jopa jo kunnanrajan toisella puolen Vantaalla. Tamperekin on iso kaupunki mutta asunnottomia sieltä on turha etsiä. Tätä ehkä tarvitsee selittää ettei tule väärinkäsityksiä.

pultsari
Asunnottomien kova ydin eli pultsarit ilmaantuivat katukuvaan vasta 1960-luvun loppupuolella kun irtolaislakia lakattiin noudattamasta. Sitä ennen huoltopoliisi nappasi äkkiä puliukon katukuvasta ja vei kuokkimaan suota. Vastaavasti 1980-luvulla rakennettiin sitten asuntoloita ja kun vielä 1990-luvulla tulivat rauhoittavat psyykenlääkkeet, häiriökäyttäytyminen jäi vähän taka-alalle. Ihan hyvään suuntaan tässä on menty.

Tuossa kun oli – maksumuurin takana – vuoden asunnoton ”mannekiini” niin tokihan tunnistin hänet. Kun olin mukana organisoimassa ensimmäistä asunnottomien yötä joskus 1999 keskustorilla, sinne pykättiin teltta johon asunnottomat saivat mennä yöksi koisiin. Sinne tuli tietty rentut öriseen ja tää sama mannekiini oli siellä silloinkin nukkumassa. ja nyt 20v myöhemmin se esiintyy edelleen asunnottomien mannekiinina.

Se vaan on niin että aina on kourallinen ihmisiä joita ei voi asuttaa. Yleensä ne on narkkareita mutta paljon myös sen kaliberin sekakäyttäjiä joiden pitäisi käydä psykiatrilla ensin. Ne kuuluu tälläsiin vaikeasti asutettavien heimoon ja tampereella niitä on sellaiset tusinasta muutamaan kymmeneen. Sen päälle tulee sitten mitä me – kun olin töissä  miesten asuntolassa – sanottiin hienosti omanpolun kulkijoiksi. Ei ne edes halua asua missään. Tyyppejä joille kaupunki oli antanut kylläkin yksiön jossa ne piipahti vaan pahimmilla talvipakkasilla mutta muuten pakkasivat rinkkansa keväällä ja lähtivät metsään asumaan. mutta oli näitten tarina mikä vaan, ei se asuntokannan kasvattamisesta ainakaan johdu.

Tamperehan on noudattanut tiettyä strategiaa. Kuten muuallakin, laitos- tai asuntolapaikka löytyy aina ja uskon että näin on kaikkialla muuallakin, myös Helsingissä. Niissä on sitten se tietty väki jolle ei muuta tulla tarjoamaankaan, koska on katsottu ettei heistä ole kuunaan itsenäiseen asumiseen. Pääosin tämä väki taitaa olla se asunnottomien armeija joita sitten joka vuosi muistellaan?

En minä sillä etteikö valtaosa meistä olisi kokenut ainakin tilapäistä asunnottomuutta. Kämppä lähtee alta, muija heittää ulos tai pitää lähteä töihin toiseen kaupunkiin ja käyttää hetkellisesti sikäläistä tuttavaverkostoa hyväkseen jotta voi jossain kiinata. Onhan näitä. Siitä on kuitenkin vielä pitkä matka lapsuuteni muisteluiksiin, jossa keskusta oli täynnänsä puhtaita puliukkoja. Rälläkkä kun siihen aikaan oli vain yömaja, eli se suljettiin päiväsajaksi joten pulsut sitten notkuivat pitkin katuja ja puistoja. Jostain syystä pultsareita todellakin oli siihen aikaan, niitäkään en ole nähnyt enää aikaan. Kai se johtuu siitä että nuoret aloittaa nykyisin amfetamiinilla pulituurin sijasta?

mutta noin kokonaisuutena ei suomessa oikeasti ole asunnottomuutta, eikä ole ollut enää aikaan. Se on yksi sosiaalinen ongelma joka on kyetty hoitamaan. Siinä mielessä asunnottomien yön tapahtuma on silkkaa ilmaan huitomista ja lähinnä resurssien tuhlaamista. Aika on ajanut tapahtumasta kokonaan ohi ja sitä näemmä ylläpidetään lähinnä vanhasta muistista.

Jukkis