Niin uskomatonta kun onkaan sanoa, että olen omalta osaltani syyllinen tulevaan postilakkoon, tai ellei viime tipassa tule jotain joka sen estäisi. Tohdin epäillä, sillä kyse on asiasta joka liittyy yhteen juttuun jonka nyt selitän.


En ole tätä kauheasti mainostanut mutta minähän olen elää kituutellut lehdenjaolla. Työtä  ei oikein pidetä  arvokkaana ja siitä tiedetään vaan, että  palkkapussi on onneton. Joten en oo viittiny asiaa mainostaa.  Eikä  minunkaan sitä  pitänyt pitkään tehdä, mutta kuten vanhat jakajat sen niin nasevasti sanoi; osa jää tähän hommaan koukkuun.

Ja miksei jäisi jos on aavistuksen epäsosiaalinen tai muuten vaan erakkoluonne. Siinähän ei ole työkavereita ja vielä  vähemmän esimiehiä. Jos on jotain asiaa pomoille, sähköpostit toimii enkä edes muista koska olisin viimeksi esimieheni luonnossa  nähnyt.  Tarkemmin kun miettii, en taida olla tavannut koskaan. Homman koukku on se vapauden tunne kun ei ole ihmisiäkään saati muuta liikennettä. Pupuja ja kissoja. Sitä  voi autiossa maailmassa aina autollaan oikaista pyörätien läpi. Ihmisten nurmikoihin voi huoletta kusta.  Laulaa kaduilla ruokottomia lauluja ja on muuten työpaikoista viimeinen jonne ei tupakkalait ylety. Mennessä  ja tullessa aamuyöstä on turha jäädä punaisiin valoihin seisomaan. Fiilis on kun niissä leffoissa jossa ollaan ainuita ihmisiä maailmanlopun jälkeen. Sitä kutsutaan vapaudeksi. Sitähän se on kun on tyystin irti ympäristöstään. Jotkut samoaa ja jotkut istuu pilkillä kaiket talvet eristyäkseen mutta tästä sentään maksetaan.

vapaus
Aamuöisin on kaunista ja niin kiire ei ole koskaan, etteikö ehtisi kuvia räpsiä.

Paljonko lehdenjaosta maksetaan?


Niin, paljonko maksetaan? Sanovat että 9,20e on se peruspalkka ja 0,60e yölisä.Eihän se paljoa houkuta se kymppi per tunti.  Noh, mulla on sentään piiri joka on 4.5h joten ihan kahdenkympin perässä ei tartte mennä. Siihen tulee kahdesti viikossa peittojakelua ilmaisjakelun osalta josta saa ihan kivasti. Sitten me ollaan jaettu kirjeitä jakeluyhtiö Suomen piikkiin, joka on tälläinen postin killpailija. Vaikka niistä ei saa kun euron kaks per piiri yötä kohden, aikakausilehdistä vaan muutaman hikisen centin, nostaa se keskituntiansiota silti tonne 12-13e hujakoille. Yhdessä ilmaisjakelun kanssa ansio menee kevyesti yli 20e/h.

Laskin tuossa yks yö  että kun olin siellä uhraamassa vapaapäiväni, koska jakajista on aina pula, osasin pyytää, tai pikemmin kiristää,  liksani tuplana. Oli peittojakeluyö, joten niistäkin tuli 10-15e tuli extraa ja kaiken kukkuraksi tuotanto oli myöhässä kaksi tuntia. Meidän kopilla alkaa palkka juosta klo 01.40 oli lehtiä tai ei. Sain laskuttaa ylimääräisen kaksikymppisen ihan vaan sängyssä maaten. Kaiken tämän päälle tulee sitten bensakorvaukset erikseen. En minä tiedä paljonko tuli tienattua sinä yönä mutta jossain 80e hujakoilla se taisi olla. Vaikka se oli vaan yksi piiri eli kaksituntinen niin lähtisitkö itse jos saisit melkeen 50e per tunti? Tottakai lähtisit! Ei sellaisia öitä toki aina ole. Suurimman säästön tekee sitten itse. Jos piirin pituus on vaikka 4h ja sen tekee kolmessa, niin ajankäytön puolesta se on extrakymppi. Ei se niin huono homma ole mitä ne julkisuudessa puhuu. Olen joskus laskenut että saan saman kun jos olisi minimipalkalla jossain 8 tuntia, jossa on seurana törppöjä työkavereita ja pomo puhaltaa niskaan, ja kaiken kukkuraksi se ikuinen irtisanomisuhka päällä. Tämä on ikuista.

haaksirikko pieni
ja kun olin ottanut ylläolevan luontokuvan niin ihmettelin mikä rannassa räpiköi? Se oli hukkumassa oleva nainen joka oli kännipäiten pudonnut töyräältä alas. Oli yhden suhde miljoonaan että toppasin auton juuri siihen kohtaan mutta sankarivietti vei voiton. ainakin 20min ähelsin täysin velttoa sammumispisteessä olevaa lihaa senttimetri kerrallaan jyrkkää ja ruohonliukasta rinnettä ylös ja aina kun päästin vähänkin irti, se liukui heti takas. Pitäs varmaan käydä salilla?

Vaan siihen miten se postilakko on omaa syytäni? Postihan osti kaikki Alman jakelijat.  Alma haluaa tehdä tulosta ja ulkoistaa mielellään ylimääräiset henkilökulunsa ja toisaalta Posti saa kilpailijansa pois markkinoilta ainakin kirjejakelijoiden osalta. Päätös koskee sekä Hämettä että Satakuntaa ja sitten taitaakin kaikki varhaisjakelu melkein olla Postin hallussa.  Turunsanomilla saattaa vielä olla omat jakajansa, en tiedä, ja sitten on nämä pahamaineiset yksityisyritykset jossain suur-helsingin alueella. Meillä siirtymä tapahtuu ens vuonna mutta siirtymäkausi menee varmaan kesään asti.

Vaan nythän on Postilla kauhea kiusaus siihen, että kun se saa  kirjekantoon harjaantunutta työvoimaa pilvinpimein joka on tottunut toimimaan halvalla palkalla, niin onhan se ylivoimaista vastustaa ajatusta, että  varhaisjakelijat hoitaisivat myös päiväpostin jaon. Samalla näille kuukausipalkkalaisille postinkantajille voisi antaa monoa takapuoleen,  jotka  tuolla päivisin menee niitten keltaisten kärryjensä kanssa. Tästä tässä episodissa on kyse. Sama tulos puolella väellä ja vieläpä puolella palkallakin.

On sitten oma kysymyksensä haukkaako posti nyt liian palan. Jos lehdet pitää  olla ihmisten aamiaispöydissä  kello kuusi, niin aika-ikkuna on tottakai rajallinen. Meilläkin on ollut periaatteena että  kirjeitä jaetaan vain lehdentilaajille ja naapurit skipataan. Eihän siitä muuten mitään tulisi. Paljon ne puhuu kirjeiden vähentymisestä mutta kun niitä itte jakaa, tietää ettei ne puheet anna katetta. Kyllä toisinaan sellaiset 100-120 kirjettä per yö kertoo omaa kieltään. Tämäkin on vielä murto-osa siitä mitä Posti jakaa.  Jos saisi käteensä kaiken mitä  postia onkaan, mahtaisiko kahdeksan tuntiakaan riittää vielä mihinkään – siis pelkän ensimmäisen piirin osalta? Vaikkei työasioita saisikaan puhua julkisesti,  voin kertoa sen verran että kun on se yö jolloin perintätoimistojen kirjeet jaetaan, menee ylitöiksi. Koko maa on yhtä yli varojensa elävää kansanjoukkoa. Tuskin varhaisjakelijat koskaan pystyy kaikkea postia jakamaan.

Ihan rock-hommaahan toi lehdenjako on, jos on asenne kohdillaan. Ihmettelenkin aina ettei siihen ole tulijoita vaikka hommiin pääsisi jo vaikka seuraavana yönä. No on sitä Postillakin vajetta. Eivät  ole odotelleet uutta työreserviänsä. Kovasti ovat nyt jo kosiskelleet päiväpostin jakoon (minimipalkalla tottakai) ja sitten vielälajittelunkin puolelle iltaisin, jos lisätunnit kiinnostaa. Olen tässä  itselleni valehdellut etten viitsi alkaa rikkurivoimaksi mutta raaka totuus on, ettei paljoa puhuta. pelkällä lehdenjaolla pärjää ja kun on laiska luonne, ei viitsi ylimääräisiä tehdä. On sillä tilipussilla sentään tehty kokonaisia elokuviakin.

Saa nähdä miten hänessä nyt käy. Vaikka Postin työnantajapuoli perääntyisikin, melko varmasti he yrittävät uudelleen niin kauan kunnes onnistuvat. Ajatus siitä että yksi ainoa jakaja aamuyöstä jakaisi niin sanomalehdet kuin kaiken postinkin, ja vieläpä kympilläper tunti (toki lisien kanssa) on tehokkuudeltaan kuin henkilöstösäästöineen niin rajua, että tuskin jättävät  sitä helpolla rauhaan.

Postin ongelmahan on, että se on nykyisin osake-yhtiö eli sen täytyy tuottaa kaikki raha itse, eikä se voi enää  hyödyntää valtionkassaa kuten vielä silloin, kun se oli liikelaitos. Paluu vanhaan ratkaisisi tietenkin montakin ongelmaa mutta päinvastaiseen suuntaan mennään. Seuraava askel Postilla taitaa olla siirtyminen pörssiin joka tarkoittaa, että voittoja on revittävä entistä rajummin ja härskimmin jotta osakkaat saavat tuottonsa. Sehän ei ole hyvä  päivä tavalliselle duunarille ei. Itse vaikka olenkin keskiössä, voin olla huoletta siitä että mitään ei oteta itseltäni pois, ja tapahtuu sitten yhteiskunnallisesti mitä tahansa, se ei muuta omia olosuhteitani piirun vertaa.  Mitä nyt sitä työsuhdeautoa odottelen kun ne sellasta lupas.

Jukkis