Kyllähän sitä yksi jos toinen on vähän hämmennyksissä koronaviruksen takia. Toisaalta käynnissä on mammuttimainen karanteeniaalto, matkustuskiellot ym ja toisaalta itsekukin voi lukea että koronavirus ei käytännössä oireiltaan eroa millään lailla tavanomaisesta kausiflunssasta. Syntyykin salaliittoteoria; piileekö siinä pinnan alla jotakin vaarallista? Otetaan pohdittavaksi.


Minä kun olen saanut elää tähän päivään, olen tietenkin nähnyt monenmoisia influenssa-aaltoja. Muistan jopa vuoden 1977 tietämiltä pelätyn "hongkongilaisen" joten muisti ulottuu kauas. Silloin tiedettiin että se saavuttaa Suomen joskus 4-6kk päästä, kun nykyisin pöpöt leviää maapallon ympäri muutamassa päivässä tai maksimissaan viikossa.

Ensin on syytä muistaa ettei paniikkiin mitään aihetta ole. Yskää, kuumetta, ja hengeneahdistusta eli samat kuin normaalissa keuhkoputkentulehduksessakin. Tietenkin tälläinen tappaa sairaaloissa ja laitoksissa terminaalivaiheessa olevia potilaita kuten pöpöt ovat tehneet maailmansivu. Se nopeuttaa näiden ihmisten lähtöä täältä murheen alhosta muutmalla viikolla tai kuukaudella. Käytännössä me muut joudutaan hakemaan sairaslomaa viikon ja makailemaan vällyjen alla jotain kuumaa kippaillen.

korona virus1
Koronavirusten huonompi puoli on, että ne tuppaavat lihomaan jokaisen uhrinsa myötä ja lopulta napalmi taitaa olla ainoa säällinen torjuntamenetelmä tämän kausi-influenssan hillitsemiseksi.


Kiinassa on kuitenkin käynnissä melkoiset toimenpiteet taudin eristämiseksi. On kokonaisia eristyskortteleita, eräänlaisia keskitysleirejä jonne ihmisiä sullotaan ja maahantulija ja - menijä ei pääse mihinkään ollenkaan tai ainakin joutuu testeihin ja parhaassa tapauksessa karanteeniin. Tämä on ollut protokolla jota muutkin maat noudattaa ja jengiä on viety sairaaloihin potemaan flunssansa. Selvää on se, että tämä tulee näkymään taloudessa yhdellä jos toisella maalla.

Kiinaa ja sen reaktiota on ymmärrettävä sen lähihistoriansa kautta. Lähinnä Maon aikoja. Silloin se oli autoritaarinen valtiomuoto joka on jättänyt henkiseksi perinnöksi tietynlaisen ajattelumallin. Me saatamme muistaa kuinka Mao keksi pelastaa sadon määräämällä että maasta on kaikki varpuset tapettava. Siinä sitten kansa rynnisti haaveineen pitkin peltoja. Varpuset tapettiin ja sen myötä tulivat hyönteiset jotka söivät sadon pois. Kun metallinhinta maailmalla nousi liian korkeaksi, määräsi Mao että kaikkien on annettava kaikki kattilansa valtiolle. Se millä ihmiset keittivät ruokansa, ei kuulunut tähän. Lopuksi Mao vielä määräsi puhdistuksissaan, että jokaisella ihmisellä on hyvä olla vähän verta käsissään, jotta on uskollinen. Ne olivat hullujen juttuja mutta ne loivat Maon kuolemanjälkeen tietynlaisen toimintalogiikan. Se näkyi varsinkin kuulussa "yhden lapsen politiikassa" jossa valtiovalta sääteli lastenmäärää ja nythän siellä elää lähes pelkkää miesväestöä joka haikailee itselleen pohjois-korealaisia vaimoja kun naisia ei vain ole.

On jotenkin kiinalaista logiikkaa että flunssaa koetetaan torjua autoritaarisin menetelmin. Vaikka taloustietelijät sanovat, että tämä eristysaalto ja matkustuskiellot ym tulevat näkymään tulevana konkurssiaaltona, ja on muutenkin luonteeltaan yletön hanke kaikessa naurettavuudessaan, ei Kiinan johdolla ole historiansa aikana ole käynyt mielessä hankkeidensa seuraukset. Lähtökohta kun näkemyksestä yksilöstä ja hänen oikeuksistaan on tyystin erilainen kuin länsimaissa.


Totean jo tähän väliin että on todellakin naurettavaa kuvitella että virustaudin voisi eristää sairaaloiden karanteeniosastoille tai täyteen sullottuihin parakkikyliin. Vielä vähemmän sen kulkua voi estää kontrolloimalla lentokenttiä tai satamia. Virukset kulkevat armotta maapallon ympäri ja ne löytävät aina tiensä - tavalla tai toisella. Joku Italia tms valtio koettaa tässä kompata puhtaasta velvollisuudentunnosta ja eristää sekin populaa. Tehottomuuden voi nähdä jo sosiaalisesta tilanteesta. Joku keskiluokkaa edustava kansalainen voidaan eristää ja muutenkin kansalaisia voidaan tarkkailla oireiden varalta mutta samaan aikaan on kaikkien kontrollien ulkopuolella elävä kadunkansa jolla viittaan esim laittomiin tai laillisiin siirtolaisiin, pakolaisleireihin jne kolmannen maailman edustajiin jotka kiertävät jo olemassaolollaan kaikki kontrollit. Onhan se kunnianhimoista yrittää pysäyttää virustauti mutta mahdollisuudet ovat sitten ihan toista.

korona virus2
Muistinko sanoa että kun koronavirus on saanut mahansa täyteen, se jakautuu. Yhdestä viruksesta tulee kaksi, sitten neljä, kahdeksan, kuusitoista jne kunnes niitä on sen seitsemän triljoonaa. ja ne ovat hyvin hyvin nälkäisiä...


Koronaviruksen ehkäisy ja hoito ns kiinalaisella mallilla on tyystin tehotonta ja naurettavaa puuhaa. Sen voi selittää yksinomaan kiinalaisten auttoritaarisella ajattelutavalla jossa ihmismassoille voi tehdä mitä huvittaa ja keskuskomitean määräykset pannaan toimeen, oli niistä oikeasti hyötyä tai ei. Ja keskuskomitean tapaan ei kuulu seurausten miettiminen missään kohtaa, saati se onko tästä mitään hyötyä; voiko viruksen pysäyttää betoniseinällä?

Ongelma sekin että kauppariippuvainen EU joutuu pitkälti myötäilemään Kiinan kommunistijohtoa ja sen hullutuksia. Eli ylläpitämään vastaavaa järjenvastaista hoitomenetelmää. Sitten kun vielä ajattelee että EUn rakkain mallilapsi Suomi on vastaavasti valmis myötäilemään isompiaan aina absurduteen asti, se pitää asiaa tapetilla median kautta niin vahvalla volyymilla, että homman seuraamisesta alkaa muodostua se tuttuakin tutumpi kansallinen psykoosi. Euroopan ongelmana on että se yrittää myötäillä ihan toisenlaista kulttuuria johon kansalaisoikeudet eivät ole koskaan kuuluneet  ja hullutukset valtiovallan taholta arkipäivää.

mutta me muut voidaan jättää nämä lööpit lukemati ja keskittyä omiin asioihimme. Jos ihmiskunta on typeryytensä vallassa, ei siihen kannata heittäytyä. Varata kotiinsa niitä C- ja D-vitamiineja jotka edelleen ovat parhaat torjuntavälineet influenssia vastaan.

Jukkis
Gravatar
kimmok
Toistaiseksi näyttäisi siltä että kiinalaisille tuo on kaksi kertaa tarttuvanpi/kuin suomalaiselle.
Mutta suomessa on puolestaan runsaasti vanhuksia joille keuhkokuume on aina vaarallinen.

Gravatar
Hart
Kuulostaa etta tata yritetaan mahduttaa malliin joka sopii omaan mielipiteeseen kiinasta. Suomikin neo-liberalistien sinisilmaisena aparana on yhta-akkia naapurin pahan kiina sedan massapsykoosin armoilla.

Toiselta kannalta katsoen Wuhanissa sairastui ensin terveyden huolto henkilokunta ja 30% tyovoiman menetyksen jalkeen terveyden huolto luhistui. 20% naista sairastuneista tarvitsee teho-osastoa ja yhta-akkia ei ollut henkilokuntaa, vuoteita, turvavalineita eika tietoa kuinka pitkalle tauti on levinnyt.

Muut maat rupesivat sitten perumaan lentoja ja pistamaan porttia kiinalaisten maahan tulolle. Eli kiina eristettiin ja kiina rupesi eristamaan osavaltioitaan. Hmmm. Sama tapahtui Singaporessa, Iranissa, Italiassa ja luultavasti muuallakin maailmassa seuraavaksi.

Viruksen voi antaa levita vapaasti ja miettia mita tapahtuu jos suomesta menee 20% ihmisista teholle. Onkohan Attendo ostanut valtion myymia sairaaloita?Gravatar
jukkis
Noissa kiinalaisissa sairasluvuissa on melkoisia lukuja ja panee miettimään, kun vertaa muihin maihin, missä määrin on ns. kiinalainen juttu. Kun joku hoitaja sairaalassa saa pöpön, muissa maissa se eristetään tai lähetetään kotiin, Kiinassa varmaan koko sairaala piiritetään, kukaan ei saa tulla ulos tai sisään, ja sata lääkäriä ja tuhat hoitajaa sullotaan teho-osaston puolelle, oli sitten terveitä tai ei... tai kai ne siellä keskenään sit sairastuu pakostakin. Mutta mulla on silti tunne että kiinalaisviranomaisten antamiin lukuihin on syytä suhtautua tervehenkisellä varauksella. meinaan kun missään muualla ei jengiä kaadu ja on jopa epäity ettei se tarttuis eurooppalaisiin ensinkään. Ehkei se tartu kiinassakaan, mut varoiksi pannaan puoli miljoonaa erityksiin.
Gravatar
kimmok
"varoiksi pannaan puoli miljoonaa erityksiin."

Siellä on 700 miljoonaa ihmistä eriasteisessa karanteenissa.

Piilota kommentointilomake