Tätä kirjoittaessa Kreikan rajalla kuohuu ja jonkinlaisena itsepuolustusmekanismina Kreikan hallitus ei ota kuukauteen yhtään pakolaisanomusta vastaan. Mistä tässä on tällä kertaa kysymys? Otetaan selvää.


Holtittoman maahanmuuton on loputtava, sanoo suomalaispolitiikko ja katsoo sitten kameraan. Tyhmpempikin kansanedustaja tietää, että kun vaan seisoo jämäkkänä pakolaisasioissa, se tuo ääniä. Nämä isänmaan hurskaat sitten kipailevat siitä, kuka saa eniten huomiota kannanotollaan. Ihan kuin oikeasti jollain kotikutoisella puolipolitiikolla ja hänen sanomisillaan olisi merkitystä kansainvälisessä meiningissä.

Toiset puhuu sitten laillisuuden ja EUn yhteisten sävelten puolesta. On muistettava kansalaisoikeudet jotka ohittavat paikalliset päätöksenteot. Heidänkin on hyvä hurskastella sillä ei se tarkoita ollenkaan, että esim suomalaisten pitäisi ottaa vastaan sen kymmenen miljoonaa pakolaista. Sillä sitten vuoden 2015 pakolaisaallon, on saatu sovittua periaatepäätös, että pakolaiset voidaan aina palauttaa siihen maahan, jossa heidät on ensimmäistä kertaa pakolaiseksi rekisteröity. Käytännössä siis Kreikkaan. Tuli heitä sitten miljoona, kymmenen miljoonaa tai vaikka sata miljoonaa Turkin kautta, leviten pitkin Eurooppaa, aikaa myöten heidät kaikki palautetaan - Kreikkaan.

arabs old car1
Turkin pressa kuulemma tarjoaa oikeen autokyydin Kreikan EU -rajalle. Sekös arabeita naurattaa

Kreikkalaiset tietävät tämän itse oikein hyvin ja ihan oikein vaistoavat, että tässä on kyseessä turkkialaisten salajuoni täyttää Kreikka miljoonalla muslimipakolaisella. Ymmärtääksemme salajuonen ydintä, on tehtävä pieni katsaus Kreikan historiaan. Sehän aikanaan vapautui sisällissodan avulla ottomaanien valtakunnasta. Turkkilaiset olivat pitäneet siellä jöötä hyvän aikaa, kunnes kreikkalaiset kansannousun yhteydessä oivalsivat, että maa ei ainoastaan itsenäisty, vaan kristinusko palaa myös valtauskonnoksi. Tässä on se syy miksi papisto käytännössä johti sotatoimia.

Sen koommin turkkilaisten ja kreikkalaisten välit ovat olleet lievästi sanoen vihamieliset. Ankarimmillaan se on nähty Kyproksella, jossa aikanaan suomalaiset rauhanturvaajat koetti pitää nämä kaksi kansaa erillään. Välit on menneet pakkaselle tämän tästä ja viimeksi konkreettinen sodanuhka maiden välillä on nähty 1987.

Kreikkalaiskatolinen uskonto eli tutummin ortodoksit eivät ole Kreikassa mikään ekumeeninen maailmoja syleilevä suvaitsevaisto, vaan muslimit nähdään ensijaisesti silkkoina pakanoina. Tässä tietenkin hiertää myös Turkin puolella oleva Hagia Sofia ja nyt kun Turkin presidentti sanoi, että siitä voitaisiin tehdä museo, ortodoksit Kreikan puolella lähinnä pöyristyivät moisesta jumalattomuudesta. Hagia Sofia on pohjimmiltaan iso poliittinen kysymys ja taatusti pitää maiden välit kylminä, etten sanoisi hyisinä.

Muslimit eivät kylläkään ole missään ortodoksimaassa suosiossaan. Kun silloin 2015 syyrilaiset marssivat Serbian moottoritietä pitkin, he varsin hyvin tiesivät että päätieltä poikkeaminen olisi johtanut hengenmenoon. Kylissä ja sivuteillä heidät olisi tapettu ilman turhia miettimisiä. Tästä voi hyvin arvata miksi itä-euroopan maat eivät todellakaan ota vastaan muslimipakolaisia - syyt ovat historialliset.

Turkin pressa ei ole mikään tyhmä mies. Hän on oivaltanut että maassa olevat pakolaisleirit voidaan pienellä juonella saada siirrettyä kreikkalaisten vaivoiksi. Tämä on pieni lyhytnäköinen kiusa, mutta sillä on myös strategisia ulottuvuuksia. Sillä pakolaismassojen avulla maata saadaan islamisoitua. Olkoonkin sitten pakolaisleirin puolella mutta maahan on siitä huolimatta saatu muilutettua muslimisvähemmistö, josta ei oikein pääse sitten eroon mitenkään päin, eikä heitä voi pitää piikkilangan takana luonnollisen elinikänsä pituisesti. Menivät he sitten mihin maahan tahansa, aina heidät palautetaan Kreikkaan.

Vaikea sanoa mitä kreikkalaisten pitäisi tehdä mutta on selvää että EUn ohjeistus ei ole maalle kuin haitaksi. Se että ampuu kyynelkaasua rajalla tai ei ota vastaan pakolaishakemuksia, vastoin kaikkia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, on oikeastaan ainoa keino jota kreikkalaiset voivat nyt käyttää. Kreikka on tavallaan pakkoraossa. Luultavasti kriisi tulee laukeamaan niin, että Turkin pressa saa myönnytyksiä haluamissaan asioissa EUlta ja saa siitä sulan hattuunsa - mitä sitten haluaakaan. Suuressa armossaan hän suostuu lopettamaan pakolaisinvasion. Kun samaan aikaan toisessa päässä Putinkin on ottanut turkkilaisia kohtaan mielistelevän linjan, voi Turkin pressa sanoa että hyvin on pullat uunissa. Afäärit sujuu.

Jukkis